Защо този сайт е на първо място?

bfl

New member
Здавейте, ще се захващам с оптимизация и разгледах различни сайтове в нета.
Направи ми впечатление, че британика излиза на 1во място, когато в гугъл се търси "курсове по английски" , като не мога да открия никаква основателна причина.
Имате ли идея защо този сайт излиза на 1во място ?

За: Защо този сайт е на първо място?

Домейн на 11 години като за начало.

хм, с това вече не мога да се преборя 😀
но все пак трябва да има и нещо друго, може би ако имат страшно много посещения и за това да отива по-напред?
защото не виждам в интерес на истината да има някаква голяма вътрешна оптимизация, нито да има хиляди линкове от други сайтове към този

Re: Защо този сайт е на първо място?

Аз също не виждам много линкове...изненадваща е позицията на кабината - 6 годишен домейн с мнооого връзки. Понякога си мисля, че просто и Гугъл си денси, за да няма хващане как да го манипулираш.

Пешо, на 6та и 9та позиция са домейни с 13 и 11 годишна история и доста повече линкове.

Re: За: Защо този сайт е на първо място?

Re: За: Защо този сайт е на първо място?

Домейн на 11 години като за начало.
Може би мнението ми не е на място,но какво излиза. Може би най-важната стъпка в СЕО-то се прави, преди дори да помислиш за СЕО - тоест инвестицията в стар домейн с качествени беклинкове. Ако е така, възниква въпроса, дали е по-изгодно да инвестираш значителна сума в домейн или да инвестираш тези пари в линкбилдинг, като се има в предви, че втория вариант ти отнема значителна част от времето.

добре де, сега не разбрах. според мен британика няма кой знае какъв link building.
да търся стар домейн е практически невъзможно в моят случай. на какво да наблегна?

Абе ти си помпай твоя сайт с линкове, съдържание, и т.н. - пък изчакай известно време и ще видиш резултата. А и има логика стар сайт да е с предимство, иначе всеки новодошъл ще може да те събори за отрицателно време. Но си мисля, че освен възрастта има и други фактори, които правят Authority на сайта или Trust на сайта и това го бута нагоре.

Последно редактирано:

хм, с това вече не мога да се преборя 😀
но все пак трябва да има и нещо друго, може би ако имат страшно много посещения и за това да отива по-напред?
защото не виждам в интерес на истината да има някаква голяма вътрешна оптимизация, нито да има хиляди линкове от други сайтове към този

Освен авторитетния домейн, който е над 10 годишен, има много други неща, които се отразяват добре на класирането на сайта. На пръв поглед ето само няколко:

1. Сайта е доста богат на съдържание по темата "курсове по английски"
2. Сайта е специализиран по темата, докато например kabinata.com, която споменава ivok, предлага курсове за всякакви езици
3. Сайта има не много на брой линкове, но качествени, тематични - studyenglishtoday.net, nukk.org и доста други
4. Има линкове от авторитетни домейни като moodle.org, който е с PR9
5. Името на домейна - britanica и edu са синоними на ключовите думи

Според мен CTR е много висок, тъй като името е силно познато и потребителите винаги цъкат върху него. Това е основен поведенчески фактор, който е силен индикатор за Гугъл. Познат и силен бранд е огромно предимство.

Ако си поиграеш да разгледаш ръчно това търсене "britanica-edu" ще видиш че имат достатъчно линкове като този Cambridge ESOL exam centres search results | Cambridge ESOL + предостатъчно линкове от PDF файлове от забележително авторитетни и релевантни на търсенето сайтове

Интересно, seomoz казват, че споменаването на домейна и бранда от тематична страница има голямо значение, без да има реален линк - Ranking Signals Hiding Beneath the Surface | SEOmoz

А в случая, има много такива страници без реални линкове, като например - Образователен Център Британика -Diploma.bg - Портал за образование и наука

уф, това SEO е толкова неточна наука. Всичко възможно е от значение ....

Back
Горе