SearchEngines.bg

Това е примерно съобщение за гост. Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете потребител на SearchEngines.bg! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавите свои собствени теми и публикации, както и да се свържете с други членове чрез вашата лична входяща кутия! Благодарим ви!

За следенето в интернет от МВР - как става?

vicove.com

New member
По повод:
Депутатите пуснаха от раз следенето в интернет

http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?sid=2009121100040000301

Понеже хич не разбирам бих искал да попитам: наистина ли провайдера ще дава информация кой потребител е ползвал даден мейл и с кой си е писал? И дали,че ползвам gmail не е плюс например? ( не че ми дреме и да виждат с кой си пиша:)
И знаете ли да има друга страна с такъв закон?( не броим Куба и Севрена Корея;-)
 
Re: За следенето в интернет от МВР - как става?

Приятен новогодишен подарък от ГЕРБ, май забравиха бързо какъв тип хора гласувахме за тях и защо.

Неясен остана и въпросът как ще се следи за злоупотреби със събраните данни. Според поправките контрол ще оказват Комисията за личните данни и подкомисия към НС (вероятно тази за СРС-та). Първата обаче има само наблюдаващи функции, а втората още не е избрала състава си. Освен това не е ясно доколко тя ще е независима.
 
Re: За следенето в интернет от МВР - как става?

Никак не могат да те следят. Няма и да могат скоро, освен ако не си конкретно набелязана цел. Цялата патаклама е да могат да го правят необезпокоявано там, където искат... и съответните хора да получат съответните суми за мнима работа.
 
Re: За следенето в интернет от МВР - как става?

Вижте и досега са можели да ви подслушват и следят, но не са го правили, защото какво точно да Ви слушат на Вас ??? Че някой има 3TB голи каки ? Едва ли. Правят го и са го правили както каза nikoladd само ако си набелязана цел, а повярвайте ми около Вас има такива СРС-та, за които не сте и подозирали и не можете и да се досетите, че през нещо което ползвате ежедневно /не говоря за GSM/ можете да бъдете подслушан. Ако държавата иска ще Ви подслушва така или иначе, ако иска ще Ви каже и какво имате на диска дори и без да имате WiFi, мрежов кабели или каквато и да е връзка до интернет. Начин има няма да обеснявам как, че веднъж вече съм викан на разговор.
Целта на този закон е да могат да използват събраната информация в съда.
Така, че колкото и да подскачаме дефакто нищо не се е променило. И да, гласувахме за ГЕРБ, но той и преди бате Ви Бойко ревеше "Ние ги ловим те ги пускат", така че оставете го да си върши работата пък след 4 години ще стане ясно каква попара сме си надробили :)
 
Re: За следенето в интернет от МВР - как става?

Малко се отплесна в жанра кибер пънк(F2F) но формално има известна истина, че ако си цел и не си взил мерки има начини.

Иначе правитеството надали ще покаже нещо различно от това, което показа дотук - някоя и друга показна акция и толкова...
 
Re: За следенето в интернет от МВР - как става?

Ами незнам дали ще го правят само ако си набелязана цел, защто нашите спецове за една година са изискали 10 000 разрешителни за срс-та. Явно набелязаните цели са много. Докато във Франция, която е в пъти по-голяма са искани само 5 000. (цитирам по памет, скоро го бях чел някъде в Интернет)

Според мен целта е по-скоро да се започне масово следене, както е в Америка, списъци с подозрителни хора от по 500 000 човека и още една камара списъци. Което хич не е трудно, понеже всеки един от нас ползва телефон интернет и т.н.

Времето ще покаже!
 
Re: За следенето в интернет от МВР - как става?

nikoladd бих могъл и да ти докажа това което говоря и каквито и мерки да си взел пак отпадаш ако те набележат, друг е въпроса после каква сопа ще се яде :)

muslim напълно възможно е :)
 
Re: За следенето в интернет от МВР - как става?

Следенето в интернет е прах в очите и закона не цели това, а достъп до системите на мобилните оператори. Неконтролиран и бърз (прословутия интерфейс) от всеки следовател, който го сърбят ръцете да работи. Тук идва и големият проблем, освен за оперативна дейност може да се подслушва и за лични интереси (жената, мъжа, много готината руса съседка...), икономически шпионаж срещу заплащане от частни фирми и т.н

@muslim - няма достатъчно персонал за да се правят и следят такива списъци от хора, а няма пари за да им се плаща. В Америка моделът и целта са същите, но просто мащабът е много, много по-голям.
 
Последно редактирано:
Re: За следенето в интернет от МВР - как става?

Тия мистични техники за които привикват беше по-добре да не ги споменаваш...
Следенето се изваршва по точно три основни начина - звук, картина и цифрови пакети. Знам немалка част от методите и технологиите и анализа свързан с тях. Също и какво струва. Срещу всичко това си има противодействие, дизинформация и носещ "бял" шум. Както казах отплесна се в литературата и кръчмарските лафове.

Накратко според новия закон редовия човек, ако е цел, могат да го подслушват и ако ги ловне лесно могат да замажат нещата дори да не са имали лесното разрешение. Веселото е, че най апетините цели са именно политиците. Това, че може да се ползва в съда е много спорно, защото по ред причини тези доказателства могат да се оборват.

А иначе тези, които има какво да крият и искат да направят нещо по въпроса си има начини. Т.е. закона не помага срещу такива цели.

Пак за редовия човек проблем няма, по простата причина, че не е ценен и не си струва подслушването. Въпросът обаче е принципен и ще берем ядове в бъдеще. Както вече цитираха в другата тема - "Който жертва свобода за сигурност, губи и двете!"
 
Последно редактирано:
Re: За следенето в интернет от МВР - как става?

99.99% от хората могат да се притесняват само за свалянето на торенти. Иначе, ако решат да ти следат скайпа или пощата, няма как да стане... или поне не лесно. Освен разбира се ако не ползваш бг доставчик на поща.
 

Горе