SearchEngines.bg

Това е примерно съобщение за гост. Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете потребител на SearchEngines.bg! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавите свои собствени теми и публикации, както и да се свържете с други членове чрез вашата лична входяща кутия! Благодарим ви!

Има ли реална защита на съдържанието

dhstudio

New member
Здравейте. Днес се сетих един доста уместен въпрос "Мога ли да защитя съдържанието на сайта си". Сайта ми kakvo.org съдържа всякакви думи добавени от доста хора. Ако някои ми ги копира едно към едно как мога да се защитя, аналог на този случай е сайта на eurodict.com (Има те ли идея те защитени ли са и как се защитават ако са защитени).
Благодаря предварително.
 
Re: Има ли реална защита на съдържанието

eurodict.com не са аналог на проекта ти. просто имат и безплатна версия. иначе предлагат в електронен формат речниците на GABEROFF (по една случайност той ми е приятел) и мога да ти кажа че всички речници са регистрирани за авторско право и в патентното ведомство. при което ако има копиране лесно се завежда дело, тази година дори спечелиха едно. в твоя случай добър вариант е да си избереш някой от възможните Creative Common лицензи според мен или пък си регистрирай продукта в патентното ведомство.
 
Re: Има ли реална защита на съдържанието

Незнам, но ми е интересно как може да патентоваш думи ?! Нима думите не са свободни. Как може някои да патентова превод на дума ?! Това не е нормално според мен. Аз никога не бих го направил. Освен това ако някои потребител Х добави някаква дума в kakvo.org как мога да знам дали е от някои друг речник(това е дума с описание) .
 
Re: Има ли реална защита на съдържанието

ами лицензирай го под Creative Common като е колектиивен труд и не искаш да ползваш класическо авторско право. в случая с варненската фирма ползват собтвеност на издателство което издава речници и на хартиен носител, съставени от хабилитирани филолози и защитени от закона за авторското право. не патентоваш думи, защитаваш с авторско право един речник със всичките му варианти (хартиен, ел. носител и т.н).
 
Последно редактирано:
Re: Има ли реална защита на съдържанието

Geovisio благодаря за предоставената информация, но във този дух възниква много интересен въпрос. В kakvo.org всеки може да добавя думи, но преминават през редактор->Какво ще стане ако някои дума е от cambridge, eurodict или някои друг речник ?Т.е. потребителя е копирал едно към едно думата от някои речник и я публикува в kakvo.org. Нелегално ли ще е това ? (Ако да, кой е виновен(Модератор/администратор/потребител)
 

Горе