Стана ми интересно, защото на Ubuntu Linux по подразбиране дава в хранилищата си Chromium, а не Google Chrome, а на пръв поглед няма много разлика.
Google Chrome е базиран на Chromium, който е проект с отворен код и който реално не се разработва от Гугъл. При всяка нова версия Google вземат кода на Chromium и добавят следните неща, за да стане Google Chrome:
Целият принос на Гугъл за проекта изглежда е просто да си добавят системите за следене на потребителите и да брандират. Затова и избрах да мина на чистия Chromium.
Някой ако има повече информация да сподели. Аз това намерих като за бърз преглед.
Google Chrome е базиран на Chromium, който е проект с отворен код и който реално не се разработва от Гугъл. При всяка нова версия Google вземат кода на Chromium и добавят следните неща, за да стане Google Chrome:
- Променят името от Chromium на Google Chrome;
- Променят логото с тяхното си;
- Добавят опция за изпращане на потребитеслко поведение и репорти за грешка към Гугъл, която по желание може да се спре;
- Добавят код, който изпраща още информация за потребителя - инсталационни данни, данни за геолокация и други. Няма опция да се спре;
- Добавят системата RLZ tracking, която до колкото разбирам пак събира потребителска активност. Опция за спиране няма.
Целият принос на Гугъл за проекта изглежда е просто да си добавят системите за следене на потребителите и да брандират. Затова и избрах да мина на чистия Chromium.
Някой ако има повече информация да сподели. Аз това намерих като за бърз преглед.
Последно редактирано: