Каква е разликата между Google Chrome и Chromium?

• Автор Автор cloxy
  • Начална дата Начална дата

cloxy

Super Moderator
Екип
Стана ми интересно, защото на Ubuntu Linux по подразбиране дава в хранилищата си Chromium, а не Google Chrome, а на пръв поглед няма много разлика.

Google Chrome е базиран на Chromium, който е проект с отворен код и който реално не се разработва от Гугъл. При всяка нова версия Google вземат кода на Chromium и добавят следните неща, за да стане Google Chrome:

1. Променят името от Chromium на Google Chrome;
  2. Променят логото с тяхното си;
  3. Добавят опция за изпращане на потребитеслко поведение и репорти за грешка към Гугъл, която по желание може да се спре;
  4. Добавят код, който изпраща още информация за потребителя - инсталационни данни, данни за геолокация и други. Няма опция да се спре;
  5. Добавят системата RLZ tracking, която до колкото разбирам пак събира потребителска активност. Опция за спиране няма.

Целият принос на Гугъл за проекта изглежда е просто да си добавят системите за следене на потребителите и да брандират. Затова и избрах да мина на чистия Chromium.

Някой ако има повече информация да сподели. Аз това намерих като за бърз преглед.

Последно редактирано:
За: Каква е разликата между Google Chrome и Chromium?

Това Chromium не е гугалско, така ли? Щото звучи като Chrome 🙂. Пък аз не разбирам от Линукс. Между другото май фацебука се счупи нещо. Няма бутони, няма кутия.

Re: За: Каква е разликата между Google Chrome и Chromium?

Re: За: Каква е разликата между Google Chrome и Chromium?

Може и хора от Гугъл да работят за проекта, най-вероятно дори повечето са от там, но си е проект с отворен код, много по-добър от Chrome. Мисля, че трябва да го има за останалите операционни системи. Под Linux на всякакви дистрибуции до които съм се докосвал е в хранилищата. Реално тогава самата операционна система се грижи за ъпдейтите на браузъра, а не Гугъл.

Re: Каква е разликата между Google Chrome и Chromium?

Chromium е opensource варианта на Chrome не е ясно какво още добавят гугъл в хрома. Аз си ползвам хромиум от години. За уиндоус трудно се намират компилирани пакети на хромиум, защото на сайта се предоставя само изходния код.

Инсталирането на Chromium браузър вероятно няма да стане през Software Centre. Тогава отворете конзола и напишете командите:
sudo add-apt-repository ppa:chromium-daily/ppa && sudo apt-get update
sudo apt-get install chromium-browser

Back
Горе