Какво мислите за новата политика на host.bg и квотите за email?

palamarka

New member
Здравейте,

От host.bg ме изненадаха неприятно. При влизане в контролния панел на клиент се стреснах от факта, че са заети 15GB! Сайта е елементарен, 30-на пощи и даже няма бази данни. Порових 30-на минути, но не намерих къде се е изпарило мястото (клиента не можеше да качва файлове на FTP-то си). Потърсих помощ от поддръжката и те казаха, да си намаля квотите за пощата.

До сега не е имало възможност за квоти, но след въвеждането им приели политиката създаването на ПРАЗНА пощенска кутия с квота 200 MB автоматично да заема 200MB от простраството за файлове и бази данни! Така при моите 30 пощенски кутии, които се оказаха с по 500 MB квота (автоматично) се оказа, че съм заел 15 GB, а реално сайта и пощата са общо 1GB.

След кратка дискусия с хора на различни нива се оказва, че няма да има промени в тази политика. Така шумно рекламираните НЕОГРАНИЧЕН брой пощенски кутии на практика са невъзможни, освен ако не са по 100KB... На всичко отгоре се налага да балансирам и да се чудя на кой каква квота да дам, така че хем да остане място за файлове (например за FTP), хем да не се окаже, че някой не може да получава писма, докато други не са използвали и 1% от квотата.

Обяснението за всичко това се оказа софтуерен дизайн - разпределили пощата и файловете на отделни сървъри и не искали да генерират трафик между тях - и за по-лесно направили квотите статични - създаваш кутия - заемаш място, дори да не го ползваш никога 😕

Само аз ли намирам това за нередно и къде според вас да преместя клиентите си?

Последно редактирано:
Re: Какво мислите за новата политика на host.bg и квотите за email?

На VPS извън пределите на родината - Германия, Холандия, Англия и Франция са добри места. Никой не ти се бърка. Е ако искаш контролен панел и всичко да ти е лесно и чудесно - си стоиш при някой евтин български доставчик.
От 15.05 ми се освобождава един VPS в Англия, който е с 5IP адреса и добри параметри, само 20лв/месец. 🙂

За: Какво мислите за новата политика на host.bg и квотите за email?

Махай се от там - няма по-голяма глупост от това! Пълна подигравка!

GoDaddy не бяха ли и те на подобен принцип ?

За: Re: Какво мислите за новата политика на host.bg и квотите за email?

На VPS извън пределите на родината - Германия, Холандия, Англия и Франция са добри места. Никой не ти се бърка. Е ако искаш контролен панел и всичко да ти е лесно и чудесно - си стоиш при някой евтин български доставчик.
От 15.05 ми се освобождава един VPS в Англия, който е с 5IP адреса и добри параметри, само 20лв/месец. 🙂

Отдавна се замислям за VPS навън, но често скоростите са проблем. Много клиенти ползват FTP-та да си разменят често файлове по 1-2GB с разни агенции и са свикнали на 5-6MB/sec. Когато е навън всичко е чудесно, но българските доставчици на интернет така режат скоростите, че обезмислят идеята :wink:

GoDaddy не бяха ли и те на подобен принцип ?
Нямам опит с хостинг при тях, но при други съм срещал разделение на услугите. Например купуваш 15 GB, но реално получаваш 15 GB място за файлове и бази данни и 5 GB динамично разпределение за поща, което също е разумна идея.

Отдавна се замислям за VPS навън, но често скоростите са проблем. Много клиенти ползват FTP-та да си разменят често файлове по 1-2GB с разни агенции и са свикнали на 5-6MB/sec. Когато е навън всичко е чудесно, но българските доставчици на интернет така режат скоростите, че обезмислят идеята :wink:

И в България има VPS-и. 😉

Re: За: Re: Какво мислите за новата политика на host.bg и квотите за email?

Re: За: Re: Какво мислите за новата политика на host.bg и квотите за email?

@Илиев: Като изключим fitVPS.com, който се намира във Варна, в момента българските хостинг доставчици НЕ предлагат разумни цени за VPS/Нает сървър, че да ме впечатлят примерно.
@palamarka: Скоростите ми с Франция/Англия/Германия в момента са максимума на интернет доставчика ми, а това са 34мегабита. Ъплоуд. Ако желаеш - пробвай горепосоченият VPS. Ако много държиш на панел - можеш да си инсталираш Virtualmin - върши прекрасна работа щом го опознаеш.

@SEOVarna: palamarka не е споменал нищо за цената, а само че предпочита български доставчик. 10-15 лв. на месец едва ли са фактор.

@seovarna: Ключовата реплика е "максимума на интернет доставчика ми" 🙂 Поддържаме клиенти в разнообразни места из София и малко в страната и скоростите "навън" често са болна тема.

Все пак темата малко се разми, затова да кажа точно какво търся:
1. Искам динамично разпределение на пространството. Не може РЕЗЕРВИРАНО пространство да се брои за ЗАЕТО и създаването на 30 пощи да изчерпва мястото без да се ползва или да се налaга през ден да обикалям панели да гледам кой превишава квоти и кой не. За мен това си е WS Teleshop политика.
2. Искам да има панел за управление, защото макар и рядко се разделям с клиенти и си делим куклите и парцалките. Не е редно да ги оставя на сухо да си търсят друг хостинг, независимо защо се разделяме. А не искам (и те също сигурно) да висят на мой, ако не са ми клиенти.
3. Бих искал да споделите мнения за това редно ли е да си влезнеш в панелите и да видиш, че мястото е изчерпано и цял ден да ми звънят клиенти с въпроса "с какво запълнихме мястото за FTP"? Искам да изпратя тези мнения на маркетинга на host.bg, те ми отговориха, че всички били много доволни от новата политика и само аз я намирам за странна 🙂

@palamarka: Докато "хостваш" на споделен хостинг нищо не е твое и/или резервирано. За това ти препоръчах VPS, а ако цената не е фактор - има и български доставчици, които ще ти дадат 50GB диск само за теб + панел. Но щом си се спрял на хост.бг явно и цената е фактор. Преди много време, когато бях още зелен в хостинг бранша се възмущавах как от "неограничено" пространство изведнъж започнаха да ме ограничават на 50000 файла примерно, а има много CMS-и, които само инсталацията им с 3 шаблона прави над 1000 файла. Както и да е - от над 2 години се разделих с всякакви "споделени" истории и сам си управлявам хостинга - в случая на 2VPS-а и един нает сървър. Дадох ти пример за VPS в България на поносима, ако не и на добра цена, скоростта ти е гарантирана. Но по вкус и цвят приятели нямало казват хората - щом не ти харесва нещо - го сменяш. Явно на някой не му се занимава да прави гъвкави политики за квоти... А и що за булшет е да хостваш пощи на споделен сървър? За бизнеса има google hosted services + 10GB/кутия + антивирус и антиспам...?

Изкривявате нещата. Хостинги, които разчитат на Cpanel не заделят пространството на пощенските кутиите. Поне аз такива не знам! host.bg не използват cpanel и имат и много други безумни лимити, които не удобрявам по тази причина не ги и ползвам от години.

@seovarna: Напълно си прав за споделения хостинг и връзката цена/услуги 🙂 Преди 7 години ползвах dom.bg и след като не си оправиха DNS-а 1 месец се преместих на host.bg. За 6 години почти не съм имал проблем с тях, услугите са достатъчни като параметри, условията за риселъри са добри, проблемите са редки и се решават достатъчно бързо. Работим с клиенти, които в повечето случаи не могат да отделят финансиране на висококачествени услуги и host.bg покрива в огромна степен нуждите им. За определени проекти разбира се или ползвам мой личен сървър или наемам VPS, но това са единични случаи в работата ми.

По принцип не ползвам споделен хостинг за поща, а само като "патерица" - писмата се свалят от локален пошенски сървър на 2 мин. и при проблем с него (мургави хора свили медния кабел до клиента) временно се ползва хостинга.

Виж по въпроса за Google ме притесняват някои моменти. Услугата е повече добра, но ми прилича на сделка с дявола. Всичко се хоства при тях, а аз предпочитам да свалям писмата на локален сървър, на който сам правя архиви, местя по машини, ограничавам достъпа с VPN, по IP, правя archiving (не всички служители са лоялни и трият "неудобните" писма) и т.н. Може би е малко старомодно, но все още не мога да приема G да управлява и държи всичко под око 🙂

@mlazarov: Напълно си прав за някои безумни лимити. За премахването на някои от тях съм отговорен аз 🙂 Например когато ограничиха броя на SMTP сесиите до безумно число и изведнъж всички писма изпратени от (легитимни) автоматизирани системи на банки, финансови институции и т.н. секнаха, защото изпращат до 2000 клиента на host.bg например. Те първоначално ме посъветваха да помоля банките да си ограничат връзките 🙂 След кратка борба обаче решиха проблема.

Не искам темата да се превръша в очерняне на host.bg, хората вършат работа, макар ималко странно и нестандартно на моменти.

@palamarka: Нямам нищо против хост.бг - не съм им бил клиент, няма и да стана скоро. Самият аз от 3 години си решавам сам проблемите с хостването, а gmail като услуга е достатъчно гъвкава, че да върши работа дори в твоят случай. Дори не е нужно да ти стоят писмата там - синквай си ги като искаш, организирай, архивирай и прочие. Не хваля и Г, но предпочитам да не си вкарвам таралеж в гащите с изграждането, обгрижването и подсигуряването на един кадърен пощенски сървър - не, че не мога, но не искам защото не е нужно. Тествал съм български и американски доставчици на хостинг услуги, като от американските най-свестните към момента на писане на това мнение са ДриймХост, а в България са Айсиен. Но пак казвам - предпочитам да хоствам сам на ВПС без шарении като CPanel вместо да се радвам на шареното, но да се ядосвам, че сайт на клиент е пробит по негова вина (калпави или откраднати ФТП пароли) и доставчика ми е спрял целия акаунт до оправяне на проблема... Мое мнение 🙂

@seovarna: Уважавам мнението ти и съм съгласен с него 🙂 Хостването на страници за сега ми е страничен бизнес и не мога да му отделя полагащото му се внимание с обслужване на VPS. За сметка на това основния ми бизнес е изграждане на локални сървъри при клиента с пълен локален контрол и затова търся сравнително свестен хостинг, който просто да не създава много главоболия 🙂

Здравейте

Ето и нашата позиция. При обслужване на пощенските кутии има две възможности. Едната е лимитирането да се изпълнява когато който и да е от потребителите на хостинга получи мейл в пощенската си кутия, с което се достигне общата квота. Тогава ще спре получаването на поща в кутиите на всички потребители, по всяка вероятност ще настъпят ограничения в работата на уеб сайтовете, няма да могат да се записват логове, коментари на посетителите на сайтовете и т. н. Другата възможност е мястото за пощ. кутии да е запазено. Тогава препълването на една кутия ще доведе до ограничаване единствено на получаването в тази кутия. Практиката, която имаме и приоритетът, който потребителите поставят върху надеждността и непрекъсваемостта на услугата ни е накарал да изберем втория вариант.

Според нас това улеснява администрирането защото го поставя на мястото му, при настройка на услугата, а не в момент на кризисна ситуация.

@hostbg: Избрали сте по-лесния за вас вариант. Както вече обсъждахме, пуснете го като опция за потребителите - да избират обща квота (за всички услуги) или новия вариант - всяка кутия и квота да си гарантира пространството. Защото сегашния вариант е в полза само за пощата, FTP потребителите кучета ги яли. Аргументите за спиране услугите при препълване не са особено състоятелни - спирането може да стане при препълване на всеки един параметър - поща, бази данни, файлове и създаването на статични квоти за поща не променя този факт. Идеята за квоти е чудесна и я подкрепям с две ръце, но динамични, не статични. В този дух направете резервация за файлове и резервация за бази данни (независимо дали са заети) и да се знае че сте приключили с динамичното разпределение на ресурси.

Последно редактирано:

Странна политика за споделен хостинг, може би имате същата политика и за останалите ресурси? Всеки потребител си има заделено място, трафик, RAM, процесорно време и тн?

От host.bg проявиха разбиране - уведомиха ме, че скоро ще направят заделянето на пространство от квотите за поща опция по избор :clap: Дано всичко е наред, че местене на хостинги и домейни е неприятна работа...

Back
Горе