Как Авторството (и Google +) ще променят изграждането на връзки

• Автор Автор cloxy
  • Начална дата Начална дата

cloxy

Super Moderator
Екип
Взаимоотношението на Google с връзките се е променило през последните 15 години - то започна като любовна връзка, но днес Фейсбук статусът вероятно би гласял: "Сложно е". Мисля, че Google започва да страда от проблеми с доверието, причинени от над десетилетие от SEO общността, манипулираща графиката на връзките. В тази публикация ще изложа мнението си как Авторството и Google + са едни от начините, по които Google се опитва да подобри тази ситуация.

Ще тръгна от това какво означава, че в бъдеще ние трябва да мислим различно и ще споделя един безплатен инструмент за изграждане на връзки, който можете да използвате да експериментирате с тези идеи. Инструментът ще ви позволи да видите кой се свързва с вас, вместо къде се свързва с вас и ще ви достави социалните профили на тези автори, както и детайли за това къде другаде пишат.

За начало искам набързо да погледна към кратка история на виждането на Google за връзките.

Връзките по-маловажни ли са, отколкото бяха?

В миналото Google се отнасяше към всички връзки като към еднакви. Една връзка в долния колонтитул беше толкова добра, колкото връзка в главното съдържание; връзка в лошо съдържание беше толкова добра, колкото връзка в добро съдържание и така нататък. След това обаче се появи новото поколение от специалисти по оптимизация и започна да "оптимизира" за връзки. Специалистите по "black hat" оптимизация създадоха всевъзможни проблеми, но "white hat"-специалистите също манипулираха графиката на връзките. Това означаваше, че Google трябваше да започне да упражнява контрол над връзките, за да реши колко достоверни бяха.

Всяка връзка щеше да бъде изследвана за разнообразни допълнителни сигнали/знаци и щеше да бъде претегляна според тях. Вече нямаше случай, при който всички връзки да са еднакви. Реципрочни връзки започнаха да имат отслабващ ефект, връзки в долния колонтитул вече не бяха толкова мощни и така стана за различни други сигнали. Пред последното десетилетие Google започна за използва широк спектър от нови сигнали за намиране на отговора на въпрос, на който трябва да отговарят за всяка връзка: "Колко се доверяваме на тази връзка?"

Той (Google) също представи увеличаващ се брой сигнали (знаци) за оценяване на страници извън базираните на връзки знаци, които ги изграждат. Ако погледнем резултатите от проучването за класиращите фактори от SEOmoz за 2011 година, ще видим, че базираните на връзки фактори формират само над 40 на сто от алгоритъма.

И така, пред последните 2 години 15 процента от алгоритъма, които бяха връзки, бяха заменени от други сигнали с относително значение. Резултатите са от едно проучване, но проучване сред хора, които живеят и дишат това нещо и изглежда те съвпадат с онова, което обществото като цяло вярва и което наблюдаваме с увеличаващото се значение на социалните сигнали и харесвания.

Изглежда намаляването на относителната сила на връзките внушава, че Google не е способен да вярва на връзките така, както го е правил преди. Докато е ясно, че те все още са гръбнакът на алгоритъма, знае се, че Google непрекъснато търси други фактори да компенсира "свръх-оптимизацията", от която връзките страдат.

Социалните сигнали ли са отговорът?

SEO-общността говори много за социалните сигнали през последните няколко години и дали тя ще замени връзките. Бих спорил, че социалните сигнали могат да ви кажат много за доверието, навременността, може би авторитета и други фактори, но те са доста ограничени от практическа гледна точка. Google все още се нуждае от връзки - те никъде няма да идат скоро.

Да онагледим тази точка по различен начин, ако погледнем към примера на графиката. "Възлите" представляват уебсайтове (или уебстраници) и връзките между тях са като връзки между тези уебсайтове:

web_graph.png

И съответстващ пример със Социална графика:

socialgraph.png

Сега можем да онагледим социалния "вот" (било то "харесвания"/tweets или някакъв друг тип) за различни сайтове. Можем да видим, че "възлите" от Социалната графика изпращат своя вот към възлите на Уеб графиката.

social_votes.png

Социалната графика изпраща сигнали към уебсайтовете. В общи линии се казва: "Крейг харесва този сайт" или "Ранд споделя тази страница". С други думи, социалният вот е сигнал за уебсайтове/уебстраници, а не за връзките - те не действат на графиката по същия начин като връзки.

Връщане на доверието във връзки

И така, Google трябва да намери начин да осигури на хората способност да подобряват качеството на една връзка, да потвърждават, че връзките са достоверни. Вярвам, че проверката на автора на една връзка е фантастичен начин да се постигне това и напълно съответства на модела.

През юни миналата година Google представи rel author - метод, който позволява на една уеб страница да оповести автора на страницата, посочвайки страницата на Google профила (който трябва да прави връзка назад към сайта за двупосочна проверка).

Виждаме графиките да се сливат в една нова Уеб графика, увеличена от данните за автора, където някои връзки са очевидно авторови връзки.

graph_heads.png

С този модел не е: "Distilled свързан със SEOmoz", а е: "Том Антъни e свързан чрез Distilled с Ранд Фишкин от SEOmoz". Първият път, когато има ясен механизъм за това.

Това е невероятно мощно за Google, защото му позволява да прави точно това, което споменах по-горе - сега той може да провери автора на уебстраницата. Това дава две преимущества:

• Като знае, че това е авторов текст, от човек, за когото може да има данни, той (Google) може да се довери много повече. Вероятно е връзка, ръчно създадена от човек, да е с по-високо качество и човек няма да търси отговорност за връзка, ако тя е спам.
  • Още повече той (този модел) му позволява да променя тежестта на връзки в зависимост от AuthoRank на автора, който е сложил връзката.

Последната точка е много важна, тя може да повлие върху това как връзки могат да дават link juice. Мисля, че това ще доразвие модела на link juice.

authored_page_rank.png

Показвам го тук като просто умножение (и без всички други фактори, които си представям че са включени в него), но то подчертава основния принцип: автори с висок AuthRank (определени от тяхното социално положение и от връзките към техните авторови страници, които бих си представил):

pagerank_examples.png

Основната сила на връзката идва от уебсайта, но Ранд е проверен автор, за когото Google знае много и който има силно онлайн присъствие, по този начин умножавайки силата на връзките, на които е автор.

Аз съм по-малко известен автор, така че не засилвам своите връзки толкова, колкото Ранд би го направил. Въпреки това, все пак подпомагам връзките по-добре от анонимните автори, защото Google сега ми се доверява малко повече. Той знае къде другаде пиша и че сега съм активен в нишата и социално активен, и т.н.

Къде до Кого

И така, какво означава това за вас? Очевидните неща са осигуряване, че вие (и вашите клиенти) използвате обозначаване на авторството и, разбира се, вие трябва да се опитате да станете достоверен в очите на Google. Въпреки че ако се интересувате от това, с което се занимавате, вие вероятно вече го правите.

Работата е там, че имаме нужда от превключване в начина си на мислене от това откъде получаваме връзки към от кого ги получаваме. Трябва да правим обичайните неща, разбира се, но и имаме нужда и да започнем да мислим за това "от кого" все повече и повече. Разбира се, ние от време на време вече го правим. Distilled забеляза, когато Сет Годин се свърза с нашия наръчник Linkbait. Аз забелязах, когато наскоро Брус Шниер се свърза с мен, но ние трябва да започнем да правим това по (съ)измерим начин.

С OpenSiteExplorer, Majestic и много други изграждащи връзки инструменти имаме широк спектър от инструменти, които ни позволяват да гледаме откъде взимаме връзки по измерим начин.

Надявам се, че успях да ви убедя, че трябва да започнем да изучаваме това от перспективата, от която Google все повече ще го прави. Имаме нужда от инструменти за наблюдение на това кой към кого се свързва. Ето какво - цялата информация, която ни трябва за това, е някъде там. Нека да ви покажа...

Авторови връзки - една златна мина на данни

Ще изследваме една примерна публикация от Джанлука Фиорели, който я е написал през декември. Джанлука използва авторското маркиране на Google да подчертае, че той е авторът на тази публикация.

Нека погледнем каква информация можем да получим от това маркиране.

Определението на rel author в HTML източника на страницата посочва неговата Google+ страница, от която можем да установим доста подробности за Джанлука:

author_info(1).png

От неговия Google+ профил можем да разберем къде живее Джанлука, биографията му, къде работи и т.н. Можем също да вземем показател за неговата социална популярност от броя Кръгове, в които се намира, но и като последваме и изучим другите социални профили, към които той може да води (например, като последваме неговия Twitter профил и видим колко Twitter последователи има).

В последните няколко години в бранша много говорихме за определянето на влиятелните личности в нишата и за изграждането на взаимоотношения с хората. Въпреки това, има абсолютно изобилие от налична информация за автори на връзки, които ние или наши конкуренти вече имаме - защо не го използваме!?!

Цялата тази информация може да бъде проследена и събрана автоматично точно по начина, по който Google проследява авторското маркиране, позволяващо ни да започнем да мислим за изграждане на някакви измерими инструменти, които споменах. В отсъствието на всякакви инструменти, тръгвам право напред и изграждам един...

AuthorCrawler - един инструмент за добиване на авторови данни за изграждане на връзки

За пръв път разкрих този инструмент преди няколко седмици по време на LinkLove London, но с удоволствие го публикувам днес. (Отделно от това, ако искате да получите изключителен достъп до страхотни играчки като тази, тогава трябва да проверите на SearchLove San Fran през юни или MozCon през юли).

AuthorCrawler е безплатен, отворен инструмент, който дърпа връзки към URL, проследява авторското маркиране на страницата и ви дава отчет за това кой се свързва с URL. Напълно функционален е, но е инструмент за доказване на концепцията и не е предвиден да бъде обширно или ясно решение. Все пак той ни позволява да започнем да експериментираме с този тип данни по измерим начин.

Когато изтеглите отчета, ще получите нещо подобно на този премерен отчет (или вижте интерактивната версия), който изтеглих от Seomoz.org:

single_report.jpg

Той изважда топ 100 връзките към начални страници и след това проследява всяка една от тях, като търси авторово маркиране, което, ако бъде намерено, се проследява за данни за автора (Circles, Twitter последователи) и, много важно, отчетът показва също полето "В сътрудничество с" към Google+, така че може да видите къде другаде пише този автор.

Може да намерите хора, свързани с вашия сайт, които също пишат и другаде, във вероятно по-влиятелни сайтове, така че те са страхотни хора, с които да се установят взаимоотношения - познават ви, благосклонни са към вас (вече са свързани с вас) и могат да ви осигурят връзки от други домейни.

Може да сортирате отчета по PA/DA, от където връзката е била сложена, или по социален показател последователи на авторите. Можете също да кликнете на Google+ и Twitter профилите на авторите да видите с какво се занимават в момента.

Много съм развълнуван от този тип отчет и мисля, че той разкрива някои доста креативни идеи за нови подходи за изграждане на връзки и на взаимоотношения. Обаче все още чувствам, че можем да идем малко по-нататък.

Сигурен съм, че много от вас знаят за инструмента link intersect, в лабораторната секция на SEOmoz. Той ви позволява да въведете вашия URL и URL линковете на други домейни от вашата ниша (вероятно, но не задължително, ваши конкуренти), изследва обратните връзки към всеки от тях и докладва колко домейна/страници се свързват към множество домейни от вашата ниша. Той също отчита дали понастоящем вие имате връзка от тази страница - така че можете бързо да откриете някои възможни места за линкове. Това е страхотен инструмент!

И така, взех принципа от link intersect инструмента и го приложех в кода на authorship crawling, за да съдвам инструмента Author Intersect. Той ще ви даде отчет, който изглежда по този начин (можете да проверите също и интерактивния примерен отчет):

multi_report.jpg

Сега това, което имате, е наистина страхотно - имате списък с хора, които пишат за вашата ниша, които са възможни конкуренти, свързващи се с вас, чието социално присъствие можете да видите веднага. Това са страхотни хора, с които да изградите взаимоотношения - те са най-важните, с които да се свържете!
Инструментът е доста лесен за употреба - ако не сте сигурни, има страница с инструкции на сайта, с които да започнете.

Обобщение/ Wrap Up

Намираме се в зората на авторството, но мисля, че Google ще продължи здраво да бута Google+ и мисля, че значението на авторството тъкмо започва да се увеличава. Съответно- мисля, че инструменти като този започват да стават все по-голяма част от инструментариума на SEO в следващите 12 месеца и съм развълнуван да видя накъде отива.

Аз само започнах да разкопавам пътищата, по които можем да използваме инструменти като този - така че бих се радвал да чуя от други за това, което получават от него. И така, започнете и свалете инструмента и го пробвайте. Забавлявайте се!

Автор: Tom Anthony
Източник: How Authorship (and Google+) Will Change Linkbuilding
Превод: Ася (SEOM)

Последно редактирано:
За: Как Авторството (и Google +) ще променят изграждането на връзки

А какво правим с брандовете и бизнес сайтовете или те трябва да си плащат в adwords 😉 Ами crowd sourced проекти като wikipedia и много други.

Re: Как Авторството (и Google +) ще променят изграждането на връзки

Брандовете също могат да трупат подобен род авторитет благодарение на rel=publisher към страниците си в Google+. Нещата са идентични.

За crowd sourced също има варианти с rel=me 😉

Последно редактирано:

Много добра статия, и добре разписана.

Реално брандовете и личностите (имената в даден бранш, което пак е вид бранд) са много тясно свързани с думата "авторство." Най-вече поради факта, че е имено заради тях има авторство.

А отностно Google и новостите, опредлено следва логиката на автентичността. Даже смея да твърдя, че благодарение на нея тя твърди, че избора само най-добрите ресурси за своите потребители, а колко е така е отделна тема на разговор. Всички хора оптимизатори от много време насам залагат на оригиналния, добре смилаем, уникален и в същото време информационен контент. Много малко от тях все още вярват в идеята за " ще мине така".

Но формулата е ясна щом го раздават хем харесващи уникалността, хем търсещия по социален начин. Това е тръстед профили, който малко или много имат взаимодействия с опредлени тематични сайтове. Не говоря за наспамените "оптимизирани" профили, а тези, който имат добри кръгове от хора, които са доказани професионалисти и Google знае, че неговите първи позиции ще дадат добри резултати на самите потребители.

Клокси, статията е много добра, поздрави на мацката, много подредена и определено знае за какво пише. 😉

За: Re: Как Авторството (и Google +) ще променят изграждането на връзки

А ако нямат Google+ страница? Или вече е задължително да използваме всичките услуги на монопола 😉

Re: За: Re: Как Авторството (и Google +) ще променят изграждането на връзки

Re: За: Re: Как Авторството (и Google +) ще променят изграждането на връзки

А ако нямат Google+ страница? Или вече е задължително да използваме всичките услуги на монопола 😉

За съжаление алтернативи няма, а би трябвало да има. И аз съм на мнение, че тези верификации трябва да стават чрез отворени стандартизирани протоколи, които да са независими и с които да работят всички системи. И това ще стане, трябва малко време другите принцеси да се сетят.

Ще ти дам пример с Microdata. Отначало Гугъл си пробутаха тяхното data-vocabulary.org . После обаче Bing и Yahoo поискаха да влязат в играта и се появи стандартизирания протокол schema.org. И тук чакаме да се случи нещо подобно.

Да ти кажа, вуждал съм го само с Google продукти - от Google+ до YouTube, което не знам как да го възприемам, но реално няма как да бъдат максимално "обективни" ако не използват собствени ресурси. И аз да ако правех така работещ алгоритъм и аз щях да черпя и да се допитвам до мои разработки. Лошото е, че така се затваря и кръга де. 🙂

Клокси го казанаписа доста нагледно, аз мога да го дам с друг пример - Сега ще видим как BIng ще направят резултатите си идея по-социални. Как ли? Е, вече си имат на какво да стъпят. В случай, че претърпи крак, защото нямат навика да правят онлайн нещата си лидери, може и да не се усъществи. 🙂

Аз най-после (с малко закъснение) прочетох статията и темата 🙂. Благодаря за превода на статията. Интересна е темата. Определено за гугъл е важно да знае кой човек линква към кой човек, а не само кой сайт към кой сайт. Но какво ще стане с guest блогването? Ако аз казвам, че съм писал статиите и линквам после към себе си, то има ли смисъл да се смята този линк? А уж това е едно от най white hat нещата.
И още нещо си мисля. То за да работи цялата тая схема май ще трябва всеки да има авторство, а това изобщо кога ще стане?

Back
Горе