SearchEngines.bg

Това е примерно съобщение за гост. Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете потребител на SearchEngines.bg! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавите свои собствени теми и публикации, както и да се свържете с други членове чрез вашата лична входяща кутия! Благодарим ви!

Как да оправим DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN в Chrome

Blinky

Geek
Екип
За тези от вас, които работят редовно с WordPress, грешки, специфични за CMS-а, като бял екран на смъртта или грешки при свързване с база данни, са донякъде често срещани явления. Но друга подгрупа от грешки, на които вероятно ще се натъкнете, са тези, свързани с вашата интернет връзка и DNS. Много често срещана грешка, която потребителите на Google Chrome получават, когато се опитват да преглеждат уеб страница, е „Този сайт не може да бъде достигнат – IP адресът на сървъра не може да бъде намерен“, заедно с DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN. Това може да бъде направо разочароващо, тъй като изведнъж не можете да разглеждате уебсайта си или може би изобщо някъде го няма. 😫

Ако виждате тази грешка, докато се опитвате да отворите вашия WordPress сайт, не се притеснявайте, това е сравнително лесно за оправяне. Вижте препоръките по-долу как да се върне отново сайта. Това написано тук може да работи и за другите браузъри, като Firefox, Edge и др.

Какво точно е DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN?

Причината за DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN обикновено се дължи на неправилна конфигурация или проблем с вашия DNS. DNS е съкращение от Domain Name System, което помага за насочване на трафика в интернет чрез свързване на имена на домейни с действителни уеб сървъри. По същество той взема заявка – име на домейн като searchengines.bg – и я превежда в удобен за компютър IP адрес на сървъра – като 217.3.128.45.

Когато потребител въведе URL в своя уеб браузър (в адрес бара), DNS започва да работи, за да свърже този URL с IP адреса на действителния сървър. Това се нарича разделяне на DNS имена и включва DNS рекурсор, който запитва различни сървъри за имена, за да разбере действителния IP адрес на сървър. Ако DNS не успее да разреши името на домейна или адреса, тогава може да получите грешката DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN. Стойката за част NXDOMAIN означава несъществуващ домейн.


Има няколко различни варианта на тази грешка в зависимост от браузъра, който използвате.

Google Chrome

В Google Chrome тази грешка ще се покаже като DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN (както се вижда по-долу), подчертавайки, че този сайт не може да бъде достигнат, последван от IP адреса на сървъра, който не може да бъде намерен.

Screenshot from 2022-02-14 00-37-38.png

DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN грешка в Chrome

Mozilla Firefox

В Mozilla Firefox просто ще се покаже като Хмм. Имаме проблеми с намирането на този сайт (както се вижда по-долу).

Screenshot from 2022-02-14 00-40-24.png

Microsoft Edge

В Microsoft Edge просто ще се покаже като Хммм... не може да достигне тази страница. Което не е много полезно.

Safari

В Safari той просто ще се покаже като Safari не може да намери сървъра.
 
Как да оправим DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN?

1. Освобождаване и подновяване на IP адрес


Поради факта, че това обикновено е проблем с DNS от страна на клиента, първото нещо, което трябва да направите, е да опитате да освободите и подновите IP адреса на вашия компютър. Това също включва "изчистване" на вашия локален DNS кеш, което е подобно на кеша на браузъра.

Windows

В Windows просто отворете командния ред, като натиснете клавиша с логото на Windows и R. След това въведете „cmd“ и натиснете Enter.

Въведете ipconfig /release и натиснете Enter. Това ще освободи текущия ви IP адрес.

След това въведете ipconfig /flushdns и натиснете Enter. Това ще изчисти вашия локален DNS кеш. Трябва да видите „Кешът на DNS преобразувателя е изчистен успешно“, ако работи.

След това въведете ipconfig /renew и натиснете Enter. Това ще поднови вашия IP адрес.

Можете също да опитате да нулирате вашите IP настройки и каталог на Winsock със следните команди: netsh int ip set dns и netsh winsock reset. Алтернативен начин за прочистване и подновяване на вашия DNS е просто като деактивирате вашия мрежов адаптер и го активирате отново.

Mac

За да освободите и подновите своя IP адрес на Mac, отидете на Системни предпочитания...

Щракнете върху иконата на мрежата и след това щракнете върху „Разширени“.

Щракнете върху заглавието на раздела TCP/IP, ако все още не сте там. След това щракнете върху бутона „Renew DHCP“ лизинг. Точно както направихме по-горе в Windows, потребителите на Mac също могат да изчистят своя локален DNS кеш. Въпреки че това се прави на друго място. Отидете на Помощни програми и след това щракнете върху „Терминал“.

Въведете следната команда: dscacheutil -flushcache

След това въведете (Допълнено от @s1yf0x ): sudo killall -HUP mDNSResponder

Забележка: Няма съобщение за успех на Mac.

2. Рестартирайте DNS клиентската услуга

Ако използвате Windows, можете да опитате да рестартирате DNS клиентските услуги, които разрешават и кешират имената на DNS домейни. Просто отворете командния ред, като натиснете клавиша с логото на Windows и R. След това въведете “services.msc” и натиснете Enter.

Превъртете надолу до „DNS клиент (DNS Client)“, щракнете с десния бутон върху него и изберете „Рестартиране (Restart)“.

Ако опцията за рестартиране е оцветена в сиво за вас, алтернативен начин да го направите е чрез командния ред. Отворете командния ред, като натиснете клавиша с логото на Windows и R. След това въведете „cmd“ и натиснете Enter.

След това въведете следните команди:
net stop dnscache
net start dnscache

В зависимост от версията на Windows, която използвате, може да получите грешка, която казва:

Исканата пауза, продължаване или спиране не е валидна за тази услуга (The requested pause, continue, or stop is not valid for this service).

Това е най-вероятно, защото трябва да стартирате CMD като мрежова услуга, за да издадете командата. Ако се сблъскате с тази грешка, предлагаме първо да опитате другите алтернативи по-долу.

3. Променете DNS сървърите

Следващото нещо, което можете да опитате, е да промените вашите DNS сървъри. По подразбиране DNS сървърите се присвояват автоматично от вашия интернет доставчик. Но можете да опитате временно да ги промените на публичен DNS сървър, като Google или Cloudflare.

  • Някои предпочитат да използват публичния DNS на Google (8.8.8.8 и 8.8.4.4) в дългосрочен план, тъй като понякога са по-надеждни.
  • Cloudflare също току-що пусна своя нов сигурен и изключително бърз безплатен DNS (1.1.1.1 и 1.0.0.1), който ще използваме в този пример. Ако искате да използвате Google, стъпките са същите, просто замените адресите на DNS сървъра с Google.
Съвет: Ако вече използвате безплатен DNS сървър и имате проблеми, премахването му и връщането по подразбиране към DNS сървърите на вашия интернет доставчик също понякога коригира нещата. Google и Cloudflare не са перфектни в 100% от времето и е имало няколко случая, когато сме забелязали, че превключването назад е разрешило проблема.

Windows

В Windows просто отворете командния ред, като натиснете клавиша с логото на Windows и R. След това въведете „контролен панел (control panel)“ и натиснете Enter.

Кликнете върху „Мрежа и интернет (Network and Internet)“ и след това „Център за мрежи и споделяне (Network and Sharing Center.)“. От лявата страна щракнете върху „Промяна на настройките на адаптера“.

Щракнете с десния бутон върху текущата си връзка, това ще бъде или локална връзка, или безжична мрежова връзка в зависимост от това как се свързвате. След това кликнете върху „Свойства (Properties)“.

Изберете Internet Protocol Version 4 (или IPv6, ако желаете) и щракнете върху „Свойства (Properties)“.

Отбележете всички съществуващи настройки, в случай че трябва да се върнете обратно. Кликнете върху „Използвайте следните адреси на DNS сървъри (Use the following DNS server addresses)“. Въведете следното или заменете съществуващото с тези:

За IPv4: 1.1.1.1 и 1.0.0.1
За IPv6: 2606:4700:4700::1111 и 2606:4700:4700::1001

Щракнете върху OK, след това върху Close. Рестартирайте браузъра си.

Mac

За да промените DNS сървърите на Mac, отидете на Системни предпочитания...

Щракнете върху иконата на мрежата и след това щракнете върху „Разширени (Advanced)“.

Кликнете върху раздела „DNS“.

След това добавете адресите на DNS сървъра на Cloudflare.

За IPv4: 1.1.1.1 и 1.0.0.1
За IPv6: 2606:4700:4700::1111 и 2606:4700:4700::1001

4. Нулирайте флаговете на Chrome

Понякога настройките на Chrome или експерименталните функции могат да бъдат случайно променени или объркани. Можете да ги върнете обратно към по подразбиране, като въведете chrome://flags в браузъра си и щракнете върху „Нулиране на всички по подразбиране (Reset all to default.)“.

Рестартирайте браузъра си.

5. Временно деактивирайте VPN и антивирусната програма

Понякога VPN и антивирусният софтуер могат да противоречат или да отменят вашите мрежови настройки, включително вашите DNS сървъри и т.н. Ако имате работещи, опитайте временно да ги деактивирате (да ги затворите), за да видите дали това ще реши грешката на DNS sonda finished nxdomain в Chrome.

6. Проверете вашия файл с локални хостове

Всеки компютър има това, което се нарича локален хост файл. Това е файл, който съдържа ръчни DNS записи, които са съпоставени с конкретни IP адреси. Обикновено това се оправя само когато искате да прегледате своя DNS, преди да превключите домейни към нов хост. Въпреки това, има множество различни начини, по които този файл може да бъде променен или редактиран. Ето защо, ако никоя от горните опции не работи за вас, струва си да проверите два пъти вашия локален хост файл, за да се уверите, че уебсайтът, до който се опитвате да получите достъп, не е там.

Windows

Файлът hosts обикновено изисква допълнителен достъп. Така че първата стъпка е да отворите своя текстов редактор като администратор. Просто щракнете върху стартовото меню, потърсете вашия текстов редактор, щракнете с десния бутон върху него и изберете „Изпълни като администратор“. Това може да се направи във всеки текстов редактор като Notepad, Notepad++, Atom и др. Използваме Sublime в нашия пример по-долу.

Във вашия текстов редактор щракнете върху Файл → Отвори и прегледайте следното местоположение: C:\Windows\System32\drivers\etc\

Кликнете върху файла hosts и „Отваряне (Open)“.

Проверете отново и се уверете, че уебсайтът, който се опитвате да посетите, не е посочен там. Ако е, премахнете го.

Mac

За да проверите вашия хост файл на Mac, препоръчваме да вземете Противогаз (Gas Mask). Това е безплатно приложение, което може да се използва като файлов мениджър на хостове, редактор на файлове на хостове и да превключва между тях. Прави всичко бързо и лесно! В противен случай можете да следвате стъпките по-долу, за да редактирате ръчно вашия хост файл на Mac.

Отидете на Помощни програми и след това щракнете върху „Терминал (Terminal)“.

Въведете следната команда и натиснете Enter (най-вероятно ще бъдете подканени и за вашата администраторска парола). sudo nano /private/etc/hosts

Проверете отново и се уверете, че уебсайтът, който се опитвате да посетите, не е посочен във вашия хост файл. Ако е, премахнете го.

7. Проверете DNS на вашия домейн

Ако получавате грешката DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN само на един домейн, дори след като сте проверили вашия хост файл, може да се наложи да проверите настройките на DNS на самото име на домейн. Ако сте клиент на някоя хостинг комапния, имаме подробна публикация за това как да насочите своя домейн и/или DNS към хостинга си. Ако наскоро сте мигрирали уебсайта си към нов хостинг доставчик, възможно е DNS да е кеширан неправилно на вашия компютър. В този случай стъпка 2 по-горе би трябвало да разреши това.

8. Рестартирайте компютъра си

Знаем, че е досадно, но трябва да се спомене. 😬 Ако нито една от горните опции не работи, опитайте да рестартирате компютъра си и дори рутера. Осъзнаваме, че много от вас вероятно имат стотици отворени раздели или приложения и затова направихме това последната опция. Но рестартирането на устройства всъщност изчиства много временен кеш.

Надявам се да ви допадне този гайд, пренаписано от мен.
 
Последно редактирано:
За по-новите версии на Mac, допълни след:
dscacheutil -flushcache

и тази:

sudo killall -HUP mDNSResponder
 
За по-новите версии на Mac, допълни след:
dscacheutil -flushcache

и тази:

sudo killall -HUP mDNSResponder
Допълнено е. Мерси много. Като човек, който е сядал на Мак само веднъж, ще има нужда от други мнения. :) Мерси много. Скоро ще пусна и други подобни гайдове. :)
 
Допълнено е. Мерси много. Като човек, който е сядал на Мак само веднъж, ще има нужда от други мнения. :) Мерси много. Скоро ще пусна и други подобни гайдове. :)
Mac-а е за ползване, за сядане има столове :D
 
Mac-а е за ползване, за сядане има столове :D
Виждал съм и да сядат на Мак, тъжна картинка. Чак мен ме заболя. Като един приятел, който си беше взел последния iPhone за не знам колко хилки. Зяпал и слизал по стълбите, по едно време паднал и се чуло едно ПУК, отворил очи и си казал "Господи, дано е ребро". :D
 
Хубаво е, когато се правят промени по "А" записите в DNS зоните на даден домейн и сменяте IP адрес на сървър, да се чисти и кеша на глобалните open resolvers:


Голяма част от потребителите ги ползват , че дори и местни ISP-та по някога. Виждам съм ги и в /etc/resolve.conf по рзни сървъри.
 
Хубаво е, когато се правят промени по "А" записите в DNS зоните на даден домейн и сменяте IP адрес на сървър, да се чисти и кеша на глобалните open resolvers:


Голяма част от потребителите ги ползват , че дори и местни ISP-та по някога. Виждам съм ги и в /etc/resolve.conf по рзни сървъри.
А дали ти се е случвало някога да обясняваш как сайта е там, но друг да ти твърди, че не го вижда и сигурно машината е долу? :) Изключено това някога да си го преживявал. :)
 
Във Firefox има една интересна опция "DNS over HTTPS". Може с една отметка да реши проблема. А и скрива какви домейни отваряш ;)
Виж файлът 359164
Честно казано никога не съм го ползвал това чудо. Дори от теб научвам, че съществува такава опция. ;)
 
Скрива от локалния ти доставчик какви домейни отваряш. Но пък показва на Cloudflare и разните му там служби още по-систематизирана информация. Спорна опция е. Зависи от целта и от кого се криеш ;)

С тази опция не те засягат и всякакви DNS блокажи на локално ниво. На хората в Русия би им била много полезна :)
 
Да, само се правим, че крият. Но от ISP-тата мисля, че става, докато в един момент не решат по друг начин да изискват проследяване, ако се минава през Cloudflare. Това чудо като анонимност в глобалния и открит интернет вече е мит. :) Нали браузъра Opera парадира, че има вграден инкогнито с VPN, което пак според мен не е това, което повечето мислят, че е. :) В същото време са ти сложили Whatsup аппа. :)
 
А дали ти се е случвало някога да обясняваш как сайта е там, но друг да ти твърди, че не го вижда и сигурно машината е долу? :) Изключено това някога да си го преживявал. :)
Мислиш ли, че за толкова години в бранша не ми се е случвало... и да се мъча да обяснявам на потребитрел, какво е nslookup инструмент за Windows и защо той си мисли, че сайта му е долу, но всъщност не е.
 
Мислиш ли, че за толкова години в бранша не ми се е случвало... и да се мъча да обяснявам на потребитрел, какво е nslookup инструмент за Windows и защо той си мисли, че сайта му е долу, но всъщност не е.
Аз леко саркастично попитах. Просто се чудех дали може да се влезе в положението на човека. Явно може. Имаш предвид, че не всеки е толкова напред с познанията в IT. Нищо, че са готови да те убедят в обратното. :)
 

Горе