SearchEngines.bg

Това е примерно съобщение за гост. Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете потребител на SearchEngines.bg! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавите свои собствени теми и публикации, както и да се свържете с други членове чрез вашата лична входяща кутия! Благодарим ви!

Как да печелите пари с Reseller хостинг?

Blinky

Geek
Екип
Има десетки различни онлайн бизнеси, които можете да започнете от комфорта на собствения си дом. Един онлайн бизнес, който не е споменаван много, е именно reseller хостингът.

С правилната ниша и отдаденост, можете да превърнете риселър хостинг услугите в много печеливш бизнес.

Ако сте мислили да започнете свой собствен хостинг бизнес, тогава тази тема е точно за вас. Също ще е супер да разнищим повече около този модел. Така както и аз ще споделя от моя опит. :)

По-долу ще разглеждаме какво представлява reseller хостингът, какво е необходимо, за да управляваш такъв тип бизнес, както и план стъпка по стъпка, за да развиеш бизнеса си с reseller хостинг.

Какво е reseller хостинг?

Първо, ще започнем с това какво всъщност представлява reselle хостингът. С него вие не управлявате нито един от хостинг сървърите сами. Вместо това отдавате под наем тези сървъри, брандирате ги със собствената си компания и след това продавате това сървърно пространство на клиенти си. Идеално допълнение, ако сте дигитална агенция или девелопър на свободна практика.

Тъй като всичко е с бял етикет (white label), сякаш управлявате собствена компания за уеб хостинг услуги.

Вашите клиенти никога няма да разберат, че не сте вие. Ще можете да създавате свои собствени хостинг планове, да приемате плащания, да предлагате допълнителни функции като архивиране (backups) на имейл и уебсайтове и др.

Изисквания за управление на reseller хостинг бизнес

Уеб хостингът е много конкурентен пазар. Той е доминиран от по-големи хостове, които обикновено се конкурират по цена и параметри на плановете. Въпреки това, управлението на собствена хостинг компания може да бъде печелившо, ако е направено по правилния начин.

В основата си ще наемате на клиентите определено количество място за съхранение за определен период от време. Вашата печалба ще дойде в разликата между разходите за наемане на сървъри и цената, която таксувате клиентите си.

Ако сте мислили да започнете свой собствен хостинг бизнес, тогава има няколко неща, които трябва да вземете предвид. А именно вашите мотивации за стартиране на хостинг бизнес, вашите технически умения, и бизнес и маркетинг ноу-хау.

Имайте предвид, че стартирането на хостинг бизнес ще отнеме много работа, така че мотивацията ви ще трябва да е ясна от самото начало. Тъй като по същество управлявате бизнес с услуги, това ще изисква много работа от ваша страна, така че ще ви е необходима ясна цел, за която да работите.

След това са вашите съществуващи технически умения. Ако стартирате reseller хостинг бизнес напълно самостоятелно, тогава ще ви трябват някои основни технически умения. Не е необходимо сами да сте администратор, но това би ви помогнало в задълбоченото разбиране за това как работят сървърите, както и основни умения за уеб дизайн и разработка.

Reseller хостът, с който решите да работите трябва може всъщност да се справи с неща като поддръжка на клиенти и решаване на технически проблеми бързо и експертно. Но все пак ще трябва да имате някои маркетингови и бизнес умения, за да се справите с неща като онлайн маркетинг, обработка на плащания и други.

Разбиране на reseller хостинг пазара

Като reseller хост, вие няма да се конкурирате с най-големите кучета в нишата. Тези компании просто са твърде големи и могат да предложат ценови политики и други конкурентни предимства, които вие няма да можете да предложите. Въпреки това, това са компаниите, от които вероятно ще получавате reseller хостинг планове, за да изградите и водите вашия бизнес.

Вместо това целта ви трябва да бъде да създадете по-нишова хостинг компания. Помислете за малкия и средния бизнес. Хостинг компаниите на този пазар все още могат да имат стотици сървъри и хиляди клиенти, но всъщност може да сте в състояние да се конкурирате с тях.

Единственото нещо, което ще ви помогне да подобрите шансовете си за успех, е намирането на ниша или малък целеви пазар. Това ще ви помогне да се откроите в претъпкано поле и да си дадете шанс за успех, за да спечелите пари.

Вашата ниша или уникално предложение, заедно с обширния маркетинг ще ви помогнат да изградите разпознаваемост на марката и да се позиционирате като хост във вече създалата се конкурентна среда.

Подходът, който да имате в пазарната хостинг ниша

Да бъдеш лидер в пазарна ниша с толкова силна конкуренция е трудна задача. Има различни предимства при избора на ниша. Ето някои от най-често срещаните:
  • Вие улеснявате хостинг услугата и отговаряте на нуждите на вашата ниша.
  • Можете да поддържате разходите ниски, като не трябва да отговаряте на нуждите на всички.
  • Ще имате по-ниско ниво на конкуренция, тъй като не се конкурирате директно с огромни хостинг компании.
  • Можете да предоставите по-добро обслужване на клиентите, тъй като ще разберете уникалните нужди на вашия пазар.
Въпреки че успехът ще бъде по-лесен, като се съсредоточите върху конкретна ниша, все още има няколко недостатъка, за които също ще искате да сте наясно. Например, като се фокусирате само върху конкретна ниша, вие ограничавате колко може да расте вашата reseller хостинг компания. Това обаче може да бъде отстранено чрез забавяне на разширяването към свързани ниши, след като ефективно доминирате в нишата, в която сте започнали.

Плюсове на reseller хостинга

Като бизнес, реселър хостингът има много предимства. Ето някои от най-големите предимства, които ви предлага reseller хостингът:
  • Не изисква много усилия. Регистрирането на акаунт е лесно и е съдържа пакетни инструменти като автоматично таксуване и поддръжка.
  • Не са необходими много технически познания. За технологично ориентиран бизнес летвата всъщност е доста ниска.
  • Поддръжката може да бъде включена. Някои хостове ще предложат поддръжка, която може да ви помогне да спестите време, за да се съсредоточите върху други области на вашия бизнес.
  • Може да бъде просто допълнителна услуга. Ако имате съществуващ дигитален бизнес или дизайнерска агенция, можете лесно да добавите хостинг като допълнителна услуга, която ви помага да добавите повтарящ се поток от приходи към вашия бизнес.
Недостатъци на reseller хостинга

И все пак риселър хостингът не е перфектен. Ето няколко недостатъка при стартиранете на reseller хостинг бизнеса:
  • Услугите са ограничени от хост доставчика ви. В крайна сметка всичките ви предложения и услуги ще бъдат ограничени от вашия хост, така че не забравяйте да изберете хостинг компания със солидни сървъри и разнообразие от допълнителни услуги.
  • Трудно е да се конкурираш по цена. Тъй като ще препродавате хостинг, няма да можете да предложите невероятно евтините цени, които повечето хостове могат да предложат. Така че ще трябва да изберете други диференциращи фактори. Може би можете да включите настройка на хостинг безплатно или да предложите изключително обслужване на клиентите.
  • Нямате пълен контрол върху сървъра. Тъй като не притежавате сървърите, които наемате, никога няма да имате пълен контрол върху сървъра. Така че, уверете се, че сте избрали хост, който дава стойност на хардуерните си компоненти на сървъра.
Включени функции в reseller хостинга

Хостът, с който решите да си партнирате, ще повлияе на функциите на reseller хостинг плановете, до които имате достъп и които можете да предложите на клиентите си. Ето някои от най-често срещаните функции, които ще предложат най-добрите reseller хостинги:
  • Бели етикети хостинг (white label). Това ви позволява да брандирате своя собствена хостинг компания, като същевременно използвате хостинг услугите на компания майка.
  • Персонализиране на плана. Това ви позволява да управлявате собствените си планове и дори да персонализирате и обединявате определени функции за уникално хостинг предложение.
  • Пакетни функции. Това ви позволява да предлагате други функции като хостинг на имейл, управление на домейни, достъп до контролен панел (cPanel, DirectAdmin, Plesk и др.), създаване на уебсайтове и др.
  • Висококачествени сървъри. Избирайки висококачествен хост, можете да предложите разнообразие от различни типове хостинг, както и набор от честотна лента (bandwidth) и пространство (storage).
 
Как да печелите пари с реселър хостинг?

Сега, когато имате по-добро разбиране за това как reseller хостингът работи като бизнес, време е да се потопите в това как можете да правите пари с него. Ето основен процес, който можете да следвате, за да започнете със собствения си реселер хостинг бизнес още днес:

1. Направете своето проучване

Досега трябва да имате предвид няколко идеи за хостинг нишата, върху която ще се съсредоточите. Например, може би ще станете предпочитаният хост във вашия местен район? Или ще се съсредоточите върху конкретна ниша като водопроводчици или адвокати? Или може би просто ще предложите уеб хостинг като допълнителна услуга на вашата дигитална агенция?

Какъвто и да е фокусът ви, уверете се, че имате някаква посока, преди да преминете към останалите стъпки по-долу.

След това ще искате да се потопите по-дълбоко в своята ниша, за да добиете представа за конкурентния пейзаж. Опитайте се да намерите поне пет различни конкуренти, които или предлагат подобна услуга, или ще се насочат към същата ниша като вас. Докато разглеждате външния вид на уебсайта им за следната информация:
  • Техните основни предложения. Например типът хостинг, който предлагат, или допълнителните услуги и функции.
  • Ценовата им политика. Колко взимат за хостинг? Какво ще кажете за другите услуги? Можете ли да се конкурирате по отношение на цената или трябва да се отличите с друго?
  • Техните маркетингови методи. Можете да прецените това, като видите дали поддържат блог, акаунти в социалните мрежи или пускат платена реклама в някоя платформа. Пуснете техните сайтове чрез инструмент като SEMRush или Ahrefs, за да видите дали те получават органичен трафик или наддават за ключови думи.
Правейки това за шепа конкуренти ще ви даде солидно разбиране за вашата ниша и какво трябва да направите, за да се състезавате успешно.

2. Определете основните си предложения

Вашето проучване по-горе ще ви помогне да определите какъв стил на хостинг и допълнителни функции ще трябва да предложите на клиентите си. С reseller хостингa обикновено ще имате няколко различни типа хостинг плана, които ще можете да предложите, както и пакетни функции, предлагани от вашата хостинг компания.

Например, може би ще искате да предложите споделен хостинг, VPS хостинг, клауд и планове за сървър? Или може би искате да предложитецWordPress хостинг само за конкретна ниша?

В зависимост от хостинг компанията-партньор, която използвате, може да сте в състояние да предложите допълнителни услуги като управление на имена на домейни, функции за имейл и други. В някои случаи може да успеете да се откроите във вашата ниша, като сте на едно "гише" за всички нужди на вашите клиенти.

3. Подредете бизнеса си

За да започнете действително своя бизнес - реселър хостинг, има няколко неща, от които ще се нуждаете. Ето три неща, които трябва да имате, преди да стартирате своя reseller хостинг бизнес:

Търговец, който отговаря на желаните от вас предложения

Във вашето проучване по-горе вие определихте видовете услуги и продукти, които искате да предложите на клиентите си. Сега е време да намерите хостинг компания, която отговаря на тези услуги.

Например, просто ще предложите споделен хостинг или ще включите и VPS, облачен и специален хостинг? Искате ли да предлагате различни пакети от всеки тип хостинг? Искате ли реселър, който осигурява поддръжка? Искате ли да можете да предлагате и управление на имена на домейни? След като разберете нуждите си, е време да намерите хостинг, който отговаря на тези критерии.

Пакет за reseller хостинг

След като намерите хоста, с който искате да работите, е време да се регистрирате за reseller хостинг. Процесът ще се различава в зависимост от хоста, с който работите. Но ето как работи обобщено:
  • Отидете до страницата на reseller хостинга.
  • Регистрирайте се за някой reseller план.
  • Купете желаната от вас хостинг услуга/и.
  • Отворете акаунти на клиенти във вашия реселър план.
Фирмен уебсайт

Сега е време да създадете своя уебсайт. Като реселер хостинг, вашият уебсайт е изключително важен. Той трябва да говори директно с вашия целеви пазар, да бъде лесен за използване, да съдържа полезна информация, свързана с вашите продукти и услуги, и да има лесно достъпна поддръжка. В зависимост от вашия хостинг партньор (компанията, от която сте взели реселър хостинг) може да сте в състояние да интегрирате обработка на плащания и допълнителни функции във вашия сайт, като чат на живо, материали за поддръжка и други.

3. Предложете звездна поддръжка на клиентите си

Като по-малък хост, поддръжката, която можете да предоставите, ще направи или разруши вашата компания. Осигуряването на безупречна поддръжка на клиентите си е чудесен начин да откроите вашата компания измежду останалите на пазара. Всъщност голяма група от доволни клиенти може да се окаже най-добрата ви реклама.

Клиентската поддръжка започва в момента, в който някой "кацне" на вашия уебсайт. Ако имат някакви въпроси относно вашите услуги, те трябва да могат да се свържат с агент чрез чат на живо веднага. Вашият уебсайт трябва да бъде много лесен за използване и безпроблемно да води посетителите ви през процеса на регистрация за уеб хостинг услуги.

След като клиентите ви се регистрират за уеб хостинг, те трябва да получат имейл за добре дошли и да могат лесно да настроят своя хостинг акаунт. Ако имат някакви въпроси, те трябва да могат да се свържат с представител чрез имейл, чат на живо или телефон, когато възникне необходимост.

Някои хостинг компании ще включват поддръжка като част от своите риселър хостинг (reseller) пакети. Това означава, че те ще се справят с всички заявки за поддръжка. Можете или да им позволите да обработват всички заявки, да допълнят тяхната поддръжка с вашия собствен екип или да им позволите да обработват техническа поддръжка, докато вие обработвате всички други заявки.

Подходът, който предприемате, не е толкова важен, колкото предоставянето на изключително качествена услуга на вашите клиенти.

4. Настройте добре маркетинг стратегията си

Като се фокусирате върху конкретна ниша, ще ви бъде много по-лесно да съсредоточите маркетинговите си усилия. Вместо да маркетирате на всеки, ще е по-добре да се съсредоточите върху достигането до малък сегмент от по-голям пазар.

Първо, определете как ще достигнете до тези клиенти. Например, ще създадете ли блог, който да класирате за кл. думи за органично търсене? Имате ли бюджет за реклама в търсачките и социалните мрежи? Ще проведете ли партньорска кампания с неконкурентни сайтове във вашата ниша, за да наберете потенциални клиенти?

Разберете подхода, който ще предприемете, и създайте измерими кампании. Ако бюджетът ви е по-нисък, в началото помислете за по-органични подходи, докато не разполагате със средствата за инвестиране в платени маркетингови и рекламни кампании.

5. Печалба и мащаб

Досега трябва да сте готови да стартирате вашата reseller хостинг програма. Открихте своята ниша, направихте пазарно проучване, изработихте предложенията си за услуги, намерихте солиден хостинг доставчик, изградихте уебсайта си и започнахте да пускате на пазара услугите си.

След като сте придобили първите си няколко клиенти, трябва да започнете да се изравнявате. Всичко това зависи от цената, която плащате за reseller хостинг, за колко продавате вашите уеб хостинг пакети и първоначалните ви разходи за стартиране.

След като възстановите първоначалните си разходи, можете да започнете да ги реинвестирате обратно във вашия бизнес, за да привлечете още повече клиенти и да започнете да реализирате печалба. Едно от красивите неща при предлагането на reseller хостинг е, че вашата целева аудитория ще има висока стойност за целия живот. Докато предоставяте ka`estwena услуга, те ще останат с вас за много дълго време. Това ви позволява да плащате повече предварително за привличане на клиенти, тъй като всеки нов клиент струва много за вашия бизнес.

Надявам се да не е било прекалено дълго и скучно. :)
 

Горе