SearchEngines.bg

Това е примерно съобщение за гост. Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете потребител на SearchEngines.bg! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавите свои собствени теми и публикации, както и да се свържете с други членове чрез вашата лична входяща кутия! Благодарим ви!

Как може да се избере подходящ хостинг за онлайн магазин?

Blinky

Geek
Екип
Ще ми се да поговорим малко в този аспект. Много от вас имат хостинг в някоя компания, държейки там своите онлайн магазини. Но ми е интересно да споделите какво точно ви накара да купите съответния план от дадената компания. Предполагам всеки се е направил личен и достатъчно информационен рисърч, за да може да вземе толкова важно решение.

Изборът на подходящ хостинг за онлайн магазин е от решаващо значение за успешното му функциониране. Ето някои от основните критерии, които трябва да имате предвид при избора на подходящ хостинг за вашия онлайн магазин:
  1. Сигурност: Вашият онлайн магазин трябва да бъде защитен срещу вируси, злонамерени атаки и други онлайн заплахи. Затова е важно да изберете хостинг, който предлага сигурност на ниво, като например SSL сертификат, редовни бекъпи, защита от DDoS атаки и други.
  2. Бързина на зареждане: Бързата скорост на зареждане е ключова за успеха на онлайн магазина. Изберете хостинг, който осигурява оптимизирана за скорост инфраструктура, SSD хардуер, CDN мрежа и др.
  3. Наличие на функции за онлайн магазин: Хостингът трябва да предоставя основни функции за онлайн магазин, като например лесен за използване платформа за управление на магазина, интеграция с платежни шлюзове, автоматично добавяне на данни за продукти в Google Shopping, интеграция с популярни онлайн магазини като Amazon и eBay и др.
  4. Скалируемост: Вашият онлайн магазин може да расте с времето, затова е важно да изберете хостинг, който позволява скалиране на магазина, когато това е необходимо.
  5. Поддръжка: Важно е да имате бърза и квалифицирана поддръжка от хостинга, особено ако имате проблеми с магазина си.
  6. Цена: Цената на хостинга е важен фактор при избора му, но не трябва да бъде единственият критерий. Изберете хостинг, който предлага качество на разумна цена.
  7. Надеждност: Изберете хостинг с добра репутация и гарантирана наличност на услугата (uptime).
Горе долу това са основните точки. Но ме интересува, ако и вие имате някакви, да ги споделите.
 
Също така множество са факторите, които могат да повлияят на бързината на онлайн магазина ви на определен хостинг. Ето някои от тях:
  1. Хардуерни ресурси: Мощните сървъри, SSD дискове, оптимизирани за бързина сървърни конфигурации и др. могат значително да подобрят бързината на зареждане на вашия онлайн магазин.
  2. CDN: Използването на Content Delivery Network (CDN) може да ускори зареждането на магазина, като предостави копия на съдържанието на магазина в няколко географски разположения, които са близо до потребителите.
  3. Кеш стратегии: Използването на кеш стратегии като например кеширане на изображения, CSS и JavaScript файлове може да намали времето за зареждане на магазина.
  4. Оптимизация на базата данни: Оптимизирането на базата данни на магазина може да подобри бързината на зареждане на уебстраниците.
  5. Статични файлове: Разположението на статичните файлове (например изображения, CSS и JavaScript файлове) на бързо достъпни места като CDN може да подобри бързината на зареждане на магазина.
  6. Стабилност: Добре конфигуриран и стабилен хостинг може да предостави по-голяма бързина на зареждане и по-малко прекъсвания в работата на магазина.
  7. Оптимизиране на уебстраниците: Използването на оптимизирани уебстраници и изображения, както и минимизиране на HTTP заявките може да ускори зареждането на магазина.
В крайна сметка, бързината на зареждане на онлайн магазина ви е резултат от комплекс от фактори и изисква внимателно проектиране, оптимизация и конфигуриране на хостинг услугата.
 
Най-важното според мен е да се използва VPS, а не споделен хостинг. VPS-ът ти дава свободата да оптимизираш каквото се наложи, без ограничения. Могат да се инсталират всякакви външни библиотеки, които са на ниско ниво и съответно работят по-бързо.

И най-важното, не се съобразяваме със съседи. Не ни касаят промени в конфигурацията, които някой прави на по-високо ниво. Може такива да ни засягат, без лесно да се разбере.

Примерно на споделените хостинги сесиите често се чистят много по-често от определеното от потребителя. Така клиентът няма нужното време да си завърши поръчката. Подобни примери безкрай.

Така че моят съвет е да се заложи на истински VPS, при който имате пълен root достъп. Повярвайте ми, повечето панели са по-удобни от cPanel и с повече възможности. Също така са много по-сигурни, защото всеки сайт е на отделен Linux потребител.

Аз лично предпочитам Virtualmin. Но има и още много други алтернативи.
 
Да. В практиката си забелязвам, че след определен период от време, всеки един сериозен бизнес рано или късно преминава към такова решение, разбира се, съобразено с неговия растеж. Има адски много ползи, и дори при взимането на един managed, ако не си адванс, пак е добра идея. Обикновено с един VPS идват доста неща, които при споделения хостинг лиспват поради естеството на услугата. Да не говорим, че абсолютния кеф идва с това, че може да си обособиш средата изцяло към нуждите на системите, които ползваш. И много повече - имаш възможността от добавянето на допълнителни софтуери / аппове към своя VPS, нещо, което няма как да се случи на който и да е споделен хостинг. За жалост цената не е като на споделен хостинг, но няма и как, различни услуги са. Според мен всеки би искал да е на VPS, но доста са спрени от ценовата разлика (говорим за managed услугата, тъй като се предполага да не са админи, а обикновени ползватели на хостинг услуга и то през контролен панел с лесен интерфейс). Но както писах, рано или късно с развитието на бизнеса, това е неизбежно.
 

Горе