Как става това? Бърза индексация.

azsym

New member
Забелязал съм следното.
Сайт 1 пуска статия (автор) и има РСС.
Сайт 2 агрегира РСС-а на сайт 1 и качва същата статия в рамките на 1-2 минути.
След 15 мин (да кажем) при търсене в Г статията вече е индексирана и се показва обаче на сайт 2. Сайт 1 още го няма.

Как става това? Сайт 2 е по-нов, и е направен просто да агрегира, т.е. без всякакъв авторитет, не е авторски и тн. неща. Защо и как Г го индексира толко бързо?

За: Как става това? Бърза индексация.

Възможно е ако информацията от втория сайт се пингва веднага, след като бъде въведена в сайта.

Освен индексирането на сайтовете, Гугъл си има други роботи, които обикалят сайтовете за ново съдържание. И колкото по-поддържан е един сайт, по-често се обновява информацията, толкова по-често робота на Гугъл се връща в сайта и го индексира. Ако спре пускането на нова, свежа информация и съответно робота ще спре да посещава сайта. Тук няма отношение дали един сайт е нов или стар. Ако сайта е голям и има често обновяване на информация, съответно ако е новинарска агенция, този робот е възможно да "минава" сайта през няколко минутки.

Примерно, ти казваш след 15 мин. статията е индексирана и се показва в Гугъл от сайт 2? Ми не е изненадващо, даже бих казал, и че в сравнение с мен и моите сайтове - това е бавно - при мен нещата обикновено стават по-бързо и след 1-2-3 минутки статията е индексирана и я има в Гугъл!

Ако сайт 2 агрегира още няколко сайта освен сайт 1 то той има повече съдържание и се обновява по-често. За това Google то "обича" повече. Отделно статиите в сайт 2 може да се пингват и да се публикуват по социалки - така google ги открива по-бързо. Ако сайт 1 не иска да му крадат новините е достатъчно да провери IP-то на сайт 2 и да го блокира - това обикновено стига (ако сървъра по някаква причина е с динамично IP става малко по-неприятно де, но тогава може да се блокира RSS feed-a за даден рейндж от адреси)

Re: Как става това? Бърза индексация.

Какво означава да се пингва новото съдържание?
Иначе за мен логиката е първоизточника да има превес в СЕРПА. Обаче не само, че сайт 2 е индескиран пръв, но много често сайт 1 е под него след това.
@странникът: как го постигаш това за 1-2-3 мин?

За: Re: Как става това? Бърза индексация.

За: Re: Как става това? Бърза индексация.

@странникът: как го постигаш това за 1-2-3 мин?

Лесно - качествено съдържание, онпейдж seo, което помага съответната страница да влезе в топ 10,20-30 на Гугъл (тук зависи от тематиката на статията!), съответно още веднъж призовавам - не пренебрегвайте онпейдж seo за сметка на линковете, онпейдж seo е нещо много сериозно, което много, изключително много помага. След това - писането всеки път на качествени статии - статии, които да са полезни за посетителите на сайта. Също така и редовно писане на статии - това означава, че съответния сайт се поддържа. Тук влиза всичко, за Гугъл има значение даже и времето прекарано в сайта, % на отпадане. Помагат вътрешните връзки в сайта. Правите ли го това, несъмнено се грижите не само за статиите, но и за сайта, и сайта получава необходимата тежест в Гугъл, независимо дали е с pr 0 или 10!
Едно много важно уточнение за привържениците на разните социалки и сапеджии - абсолютно никога не съм писал в социалки, никога не съм купувал линкове! Никога не съм пингвал или правил нещо друго за нова статия, за да я "види" Гугъл. Въпреки това успявам да постигам поставените цели.

За сега това е, другите неща няма да ги споменавам, макар и те да помагат, че ще стане много дълго мнението ми, по-добре да напиша статия за това! 🙂

Последно редактирано:
Re: Как става това? Бърза индексация.

Не става ясно от поста ти - постигаш бързо индексиране или постигаш топ резултати в СЕРП?

Според мен и двете са взаимносвързани!

Ако сайт 1 бълва достатъчно често ново съдържание провери за проблем с фийда му/достъпа на Гугъл до него/ указан ли е в метатаговете и robots.txt Принципно, Ако го минеш през feedburner проблемащ до седмица трябва да се реши. За съжаление Гугъл все още харесва агрегаторите заради огромното количество съдържание, но при слаб сайт 2 не би трябвало да имаш такъв проблем

Огняне, ти беше писал навремето една статия за супер бързо индексиране, но не си спомням дали тук или в блога ти. Поиграх си да я потърся в блога ти, но не я намерих. Може би не я търся правилно. Ако се сещаш за, коя статия говоря ще се радвам да я извадиш на бял свят пак.

Re: За: Как става това? Бърза индексация.

Огняне, ти беше писал навремето една статия за супер бързо индексиране, но не си спомням дали тук или в блога ти. Поиграх си да я потърся в блога ти, но не я намерих. Може би не я търся правилно. Ако се сещаш за, коя статия говоря ще се радвам да я извадиш на бял свят пак.

Тука има една: Как да попаднем бързо в Google

Ако сайт 1 бълва достатъчно често ново съдържание провери за проблем с фийда му/достъпа на Гугъл до него/ указан ли е в метатаговете и robots.txt Принципно, Ако го минеш през feedburner проблемащ до седмица трябва да се реши. За съжаление Гугъл все още харесва агрегаторите заради огромното количество съдържание, но при слаб сайт 2 не би трябвало да имаш такъв проблем

Аз говорех тук по принцип и ми се иска да науча нещо ново. В примера не знам дали на сайт1 всичко му е наред. Да предположим, че е така.
Можеш ли да ми кажеш какво е пинг на съдуржание.
И какъв е ефекта от feedburner за бърза индексация на ново съдържание?

Back
Горе