SearchEngines.bg

Това е примерно съобщение за гост. Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете потребител на SearchEngines.bg! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавите свои собствени теми и публикации, както и да се свържете с други членове чрез вашата лична входяща кутия! Благодарим ви!

Калкулирай разходите на своя автомобил

fenixsz

New member
Здравейте,

Преди доста време написах една статия, която можете да намерите в гугъл затова "колко ви струва удоволствието да имате автомобил". Имаше интерес към нея и в тази връзка реших да направя подобно сайтче, в което всеки сам може да получи отчет за разходите на автомобила в графичен и табличен вид.

Общо взето съм вкарал доста информация, за марки, модели, държави, области, обменни курсове, цени на горива и т.н. Вероятно за някои държави не е много актуална информацията, но е трудно да се набави поне за някои от тях.

Имаше доста работа по него, като има разни неща за доизпипване. Засега съм сложил 60 минути за кеш на общите страници в списъците, но вие ще можете веднага да видите вашият отчет в профила. Причината затова неудобство е очакването ми, че сайтчето ще е ресурсоемко.


Както и да е, сайта е:

DriveCalc.com/bg

Можете да разгледате и резултатът, който получих при мен на моята профилна страница:

Bmw 323ti

Вероятно не всичко ще мога да оправя, особено ако е свързано с програмиране, но ще се радвам на градивна критика.
 
Re: Калкулирай разходите на своя автомобил

Много ненужно ... ако проверя за някоя от колите ми ще излезе, че е 2-3 пъти по-евтино с такси ... ама няма никакво желание :)
 
Re: Калкулирай разходите на своя автомобил

@netsurfer: Не само, че ще излезе, а си е така. Общо взето излиза около лев/км. АКо го разнесеш така. И сметката е вярна за кола втора употреба среден клас - около и леко над 7000лв.
 
Re: Калкулирай разходите на своя автомобил

Ако се въртят по 10км на месец, може и да излиза по лев/км, имаче е абсурд. Бакшишите успяват да изплащат нови, не чак толкова евтини коли, с много голямо оскъпяване от лизинга, имат много повече разходи за всевъзможни глупости, возят на по-малко от лев/км и имат много празни километри(без клиенти). И им остава по нещо, за да свързват 2-та края.
 
Re: Калкулирай разходите на своя автомобил

Ахам :), гледам се е заформил интересен спор. Естествено всеки отрича истина, която може да не хареса. Ще гледам малко да дам яснота, понеже професията ми е малко или много (по-скоро много) свързана със себестойностите...

1. Да, това са разходите на моята кола, но все пак ще продължа да си я карам, тъй като има нефинансови мотиви, които накланят везните в притежанието на собствен автомобил и то от тази марка. При мен почти 15% от разходите ми са свързани с плащането за гараж, но ако го нямах, постоянните кражби ми носят повече...

2. Таксиджиите разчитат на голям пробег. Ако те правят по 100 хил. км. на година и нямат разходи за ремонти, то делът на фиксираните разходи ще е много по-малък и от там основен % ще им е евтиното метаново гориво. Предполагам тяхната себестойност ще е около 0.20-0.30 лв. и вероятно по-малко.

Сега това води само до заключението, че когато си се специализирал тясно в дадена професия често ще ти излиза по-евтино от средния човек, който да си извършва услугата сам. Това се случва навсякъде...риболов, лов, SEO, правене на сайтове и т.н. Рибари има ли? Който си е мераклия, независимо от цената пак ще лови рибата и няма да си смята такъмите, времето, одрасканата кола и други екстри...
Да не споменавам и нефинансовите мотиви за притежанието на автомобил - кеф, свобода, престиж, необвързаност и т.н.

Идеята е, че почти всеки има автомобил, но малко са хората, които си правят сметка точно колко струва.

С евтина фиеста или корса на 15 г., вероятно ще ви излезе по-евтино от такси, но ще има и доста минуси, които всеки сам може да си ги определи.
 
Re: Калкулирай разходите на своя автомобил

Да имаш кола е все едно да храниш още едно гърло. ;)
 
Re: Калкулирай разходите на своя автомобил

Да имаш кола е все едно да храниш още едно гърло. ;)

Да имаш кола е = на разходите да ****ш три жени :D
 
Re: Калкулирай разходите на своя автомобил


Аз точно това казвам, каското на едната ми кола е 2000 лева на година, градско харчи 20/100, сметката няма да е много приятна и нямам нужда да я правя ... Ако сметнем и обезценката ...
 
Re: Калкулирай разходите на своя автомобил

Всички сте прави за себе си, с горното си мнение исках да кажа, че има начини разходите доста да се свалят, ако човек държи да кара кола, а няма възможност за 1лв/км. Според мен, могат да се свалят до 0.30лв/км, дори до 0.20, при определени условия, при пробег около 20К годишно. Разбира се, ще се загубят част от екстрите и удобствата, но пак е по-добре отколкото да се возим на такси.
Трябва също да се отбележи, че макар и не много често, колата спестява пари, а и печели, защото пести време. Това всички, които караме отдавна сме го позабравили, но е факт.

Друга интересна масова заблуда е, че поддръжката на по-нова кола илиза по-евтино, отколкото на по-стара. Изключвам съвсем ретро автомобилите, разбира се. Разправиите са по-малко, но като пари изобщо не е така.
 
Re: Калкулирай разходите на своя автомобил

При 10л/100 и 2.40 лв за л., трудно се свалят разходите до 0.20. Газ, метан и нафта донякъде може и да доближат, ако не се смятат други неща.

Безспорен е факта, че колата пести време спрямо автобус, но спрямо такси не винаги е така. Времето за паркиране в централните градски части понякога е отвратително трудно. Не се споменават и разходите за паркиране и зелени зони.

Пак казвам, аз ще си карам скъпото :), но не трябва да се забравят някои други неща.
 

Горе