Кое е линукската версия на уиндолския remote desktop?

azsym

New member
Има ли нещо такова за линукс?
Има ли начин повече от един (5-6) потребители да са логнати и да ползват едно ПЦ по тоя начин по едно и също време (както в вин2008 сървър)?
Какви клиенти за логване трябват или всичко си го има готово?
И накрая има ли начин вин клиенти да ползват ремоут десктоп към линукс машина.
Мерси.

Re: Кое е линукската версия на уиндолския remote desk

И накрая има ли начин вин клиенти да ползват ремоут десктоп към линукс машина.
Мерси.

Ползвам ето това:
http://www.realvnc.com/products/download.html

За Win XP има free версия.

Ето това ти трябва: http://www.nomachine.com/ Трябват ти администраторски права на линукса, за да го инсталираш.

може и това да е, но безплатната версия дава до 2 потребителя. на мен ми трабват повече.
няма ли нещо готово в линукса?

Е казаха ти го вече realvnc става с малко побутване тук таме и върши същата работа като nomachine. А ако и от двете страни са ти линукс машини то това си го има вградено и се нарича X server 🙂

Е казаха ти го вече realvnc става с малко побутване тук таме и върши същата работа като nomachine. А ако и от двете страни са ти линукс машини то това си го има вградено и се нарича X server 🙂

еми мерси 🙂
с линукс още сме на вие.
ОК, стъпка по стъпка: и двете страни са линукс за начало. какво да ръчкам за Х сървър?
Ако ти се занимава де. 🙂

До колкото разбирам това което искаш е един МАСТЪР (mainframe) мощен компютър и няколко НОДА(node) - компютри със слаби параметри.
ДА- Това е възможно под ГНУ/Линукс. Има възможност нодовете дори да нямат хардове или СД-та 🙂 идеята е просто да боотнат и да се вържат към X server които е пуснат на МАСТЪР .

Това нещо работи на 100% страхотно и сигурно. Пуснах го за първи път преди 6 години и бях вързал 5 компютърчета(нодове) към този мастър. Всеки си имаше юзър и си се логваше. Всичко работи супер ОСВЕН ако има токов удар и суитча е зрънчо( от тия за 20-30 лв(ако са такива поне траф да имат)) т.е. най- уязвимата точка е мрежата понеже цялата информация минава от там затова трябва този суич да бъде обезопасен от токови удари.

Мисля, че доста подробно описах нещата . Дори се сещам, че имаше публикация в linux-bg.org точно за това.

PS: Успех и имай впредвид, че подкараш ли го ще ти бъде вярно цял живот 🙂

PS1: О сетих се още нещо. Ако си на Windows, има X клиенти, чрез които да се свържеш към X сървъра под GNU/Linux 🙂

PS2: Сетих се, че колегите тука са писали за VNC. Имаш възможност също под GNU/Linux да пуснеш vnc сървър и така тези клиенти (на Windows,Mac OS,GNU/Linux) да се свръзват към него, но силно ти препоръчвам да използваш X server(по труден е за конфигуриране, но си заслужава).

Последно редактирано:

До колкото разбирам това което искаш е един МАСТЪР (mainframe) мощен компютър и няколко НОДА(node) - компютри със слаби параметри.
ДА- Това е възможно под ГНУ/Линукс. Има възможност нодовете дори да нямат хардове или СД-та 🙂 идеята е просто да боотнат и да се вържат към X server които е пуснат на МАСТЪР .

Това нещо работи на 100% страхотно и сигурно. Пуснах го за първи път преди 6 години и бях вързал 5 компютърчета(нодове) към този мастър. Всеки си имаше юзър и си се логваше. Всичко работи супер ОСВЕН ако има токов удар и суитча е зрънчо( от тия за 20-30 лв(ако са такива поне траф да имат)) т.е. най- уязвимата точка е мрежата понеже цялата информация минава от там затова трябва този суич да бъде обезопасен от токови удари.

Мисля, че доста подробно описах нещата . Дори се сещам, че имаше публикация в linux-bg.org точно за това.

PS: Успех и имай впредвид, че подкараш ли го ще ти бъде вярно цял живот 🙂

PS1: О сетих се още нещо. Ако си на Windows, има X клиенти, чрез които да се свържеш към X сървъра под GNU/Linux 🙂

PS2: Сетих се, че колегите тука са писали за VNC. Имаш възможност също под GNU/Linux да пуснеш vnc сървър и така тези клиенти (на Windows,Mac OS,GNU/Linux) да се свръзват към него, но силно ти препоръчвам да използваш X server(по труден е за конфигуриране, но си заслужава).

ами нещо такова искам, да.
Ето ми идеята. Ще водя едни курсове по ГИС. ГИС софта е по 2000+ лв/ 1 лиценз. Трабват ми поне 5. това са пари който ми се иска да спестя.
Затова ми се иска да бодна линукс на 'сървъра', на него виртуална машина с уиндолс (за него имам лиценз) и на тоя вин, една инсталация на ГИС софта.
От там, от другите ПЦ-та (с лин) курсистите се логват към 'сървъра' стартират ВМ и от там ГИС софта.
Това като идея. Ако някой има по-добра...
Става най-лесно с вин2003/2008 сървър, но лицензите за терминални юзери са колкото ГИС софта 🙂

Последно редактирано:

Според това което разбрах ще ти кажа аз какво бих направил.

Изхождайки от това, че имаш лиценз за един Windows бих пуснал "сървъра" под Windows + инсталиран GIS и възможност за отдалечено менажиране т.е. (асоциация може да направиш с рдесктоп). На останалите компютърчета слагам някаква малка дистро която да не товари, а просто да има приложението "rdesktop"(или ако го няма ще си го сложиш) като по този начин ще се свързва към "сървъра"(Windows + GIS). Необходимо е на "сървъра" да се добавят потребителски имена и пароли за всеки нод(компютър). Това е 🙂 Много фирми (или поне аз знам доста) работят чрез rdesktop. Складовата им програма примерно е на една машина и понеже нямат клиентски приложения които да се вързват към нея им пускат един директен rdesktop и си работят в нея 🙂

Според това което разбрах ще ти кажа аз какво бих направил.

Изхождайки от това, че имаш лиценз за един Windows бих пуснал "сървъра" под Windows + инсталиран GIS и възможност за отдалечено менажиране т.е. (асоциация може да направиш с рдесктоп). На останалите компютърчета слагам някаква малка дистро която да не товари, а просто да има приложението "rdesktop"(или ако го няма ще си го сложиш) като по този начин ще се свързва към "сървъра"(Windows + GIS). Необходимо е на "сървъра" да се добавят потребителски имена и пароли за всеки нод(компютър). Това е 🙂 Много фирми (или поне аз знам доста) работят чрез rdesktop. Складовата им програма примерно е на една машина и понеже нямат клиентски приложения които да се вързват към нея им пускат един директен rdesktop и си работят в нея 🙂
то е ясно,че с вин ще ми е най-лесно. НО
от това което казваш не ми стана ясно дали ще може 5-10 юзера да се логнат към сървъра едновременно. Става в вин2008 но до 2 юзера.
тоя рдесктоп уиндолското приложение ли се е или друго? ЕДИТ: Сега видях, че е апп за линукс. това добре ама вин хп не дава повече от един (терминал) юзер.
На кое казваш 'отдалечено менажиране' във вин - има ремоут десктоп и ремоте ассистанс

Последно редактирано:

Ето ти инфо за Rdesktop: http://www.microsoft.com/windowsxp/using/mobility/getstarted/remoteintro.mspx

Не мога да ти кажа на 100% дали позволява повече от 2 връзки. Питай Гугъл има много инфо, но трябва сам да потърсиш.

Мисля, че предостатъчно инфо ти дадох, което да разгледаш, обмислиш, прочетеш, прецениш и решиш какво да направиш за да изпълниш задачката си.

PS: Достатъчно време ти отделих(дано го оценяваш), а сега трябва да се потрудиш и да почетеш.
PS1: Дано съм ти бил полезен.Успех.

Ето ти инфо за Rdesktop: http://www.microsoft.com/windowsxp/using/mobility/getstarted/remoteintro.mspx

Не мога да ти кажа на 100% дали позволява повече от 2 връзки. Питай Гугъл има много инфо, но трябва сам да потърсиш.

Мисля, че предостатъчно инфо ти дадох, което да разгледаш, обмислиш, прочетеш, прецениш и решиш какво да направиш за да изпълниш задачката си.

PS: Достатъчно време ти отделих(дано го оценяваш), а сега трябва да се потрудиш и да почетеш.
PS1: Дано съм ти бил полезен.Успех.

благодарско за идеята за Х сървъра под линукс.ще помисля.
Но мисля, че говорим за различни неща относно рдесктоп.
аз намерих това:
http://www.rdesktop.org/
а ти ми даваш за нормалния виндовски ремот десктоп който в ХП приема само 1 юзер.

Back
Горе