Кой е глупакът?

diabolic.bg

The Old Wastelander
Вижте, колеги, каква грешка ми отчита Гугльо в уебмастърските инструменти.
Код:
http://wasteland-bg.com/403.php       Error 403     30.01.2011
Аз ли съм сгрешил като съм направил страницата с хедър 403 или Гугъл е пълен тъпак?

Re: Кой е глупакът?

Я покажи какво имаш в .htaccess -възможно е проблема да е в някой RewiteRule

Я покажи какво имаш в .htaccess -възможно е проблема да е в някой RewiteRule
Това е напълно излишно. Първо, че това е над 90 см съдържание и второ, страницата ми наистина връща 403 - нали това и е целта.
В нея е заложен рнр хедър 403
Код:
<?php header("HTTP/1.0 403 Forbidden");
    header("HTTP/1.1 403 Forbidden"); 
?>
Не ми е ясно какво иска Гугъл - страницата 403 да му връща хедър 200 ли? 😀
Или просто това е поредния бъг в системата им. Напоследък попаднах на доста подобни.

Това не е бъг. Просто не е нормално да има такава страница, която да е достъпна. Като възникне грешка си я връщаш, а не препращаш на страница, която да я връща.

Това не е бъг. Просто не е нормално да има такава страница, която да е достъпна. Като възникне грешка си я връщаш, а не препращаш на страница, която да я връща.

cloxy, не можах да те разбера. Нали всеки сървър като попаднеш на нещо забранено ти връща грешка 403. Също така можеш да направиш custom error pages. Аз точно това съм направил. Когато бот или човек опита да отвори забранени страници, той отваря тази страница 403. Няма начин да види оригиналната на сървъра.
Или трябва да я забраня в robots.txt, може би, за да не я сканира Гугъл? На нея има мета таг със забрана за индекс и нофолоу. Мислех, че това е достатъчно?

@cloxy иска да ти каже, че проблема ти е, че ти принудително изпращаш грешка 403 в хедъра, вместо да си напишеш правило в .htaccess и при грешка 403 да отваря статична страница 🙂 Няма логика в това което правиш с записа:

Код:
?>

Понеже ти един път имаш header с стойност 403 и при тази грешка насочваш сайта към файл 403.php при което там му казваш да върне стойност в хедъра грешка 403 🙂 нещо от което няма никакъв смисъл, понеже вече си го има 🙂

@cloxy иска да ти каже, че проблема ти е, че ти принудително изпращаш грешка 403 в хедъра, вместо да си напишеш правило в .htaccess и при грешка 403 да отваря статична страница 🙂 Няма логика в това което правиш с записа:

Код:
?>

Понеже ти един път имаш header с стойност 403 и при тази грешка насочваш сайта към файл 403.php при което там му казваш да върне стойност в хедъра грешка 403 🙂 нещо от което няма никакъв смисъл, понеже вече си го има 🙂
Къде го имам този хедър 403 преди тази страница? Не разбирам. В htaccess файла имам този ред:
Код:
ErrorDocument 403 /403.php
Би трябвало хедър 403 да се подава само от тази страница. Или искаш да кажеш, че в нея рнр хедърът е излишен?

Проблема идва от там, че имаш линкове към страници, които връщат 403.
Не е нормално (няма логика) да линкваш страници, до които няма достъп.
Та google от някъде е намерил линк към тази страница и ти го показва. В случая ти го целиш - да се показва тази страница, но от друга страна тази грешка може да се показва заради лошо написани htaccess правила или друга некоректна конфигурация на уеб сървъра или уеб приложението.

Google от къде да знае, че на теб целта ти е да показваш безумни страници? Той ти показва, че имаш проблем.

Последно редактирано:

Проблема идва от там, че имаш линкове към страници, които връщат 403.
Не е нормално (няма логика) да линкваш страници, до които няма достъп.
Та google от някъде е намерил линк към тази страница и ти го показва. В случая ти го целиш - да се показва тази страница, но от друга страна тази грешка може да се показва заради лошо написани htaccess правила или друга некоректна конфигурация на уеб сървъра или уеб приложението.
Google от къде да знае, че на теб целта ти е да показваш безумни страници? Той ти показва, че имаш проблем.
Не знам някъде да съм забранявал станици. Това излиза обикновено, когато някой се опита да ме хаква и пробва линк от типа
Код:
http://wasteland-bg.com/<script.......... нещо си>
Имам страници, които са достъпни само за регистрирани потребители, но те не са забранени, а със скрипт се виждат само 160 символа и после излиза надпис, че трябва да се логнеш или регистрираш, за да прочетеш всичко.

P.S. Направих един тест и разбрах за какво става дума. Премахнах рнр хедъра от тази страница.
Имам директория за даунлоуд, която никъде не фигурира в карта на сайта и т.н, достъпна е само за регистрирани и е защитена с htaccess файл от външен достъп. Има достъп само от една определена страница, която също не се вижда преди да се логнеш.

Опитах да я отворя през http://www.seoconsultants.com/tools/headers/, тя ми върна 403 и отвори моята статична страница, на която както казах вече го няма хедъра.

Благодаря много на всички, които ми отвориха очите за тази тъпа моя грешка!

Последно редактирано:

Е, явно е, че логиката ти се чупи някъде и google достига до тази страница чрез линкове в твоя сайт.

Погледни статистиката за вътрешните линкове в GWMT - намери къде има линкове към това 403.html.

Е, явно е, че логиката ти се чупи някъде и google достига до тази страница чрез линкове в твоя сайт.

Погледни статистиката за вътрешните линкове в GWMT - намери къде има линкове към това 403.html.
Ще ги прегледам, благодаря!
Но мисля, че проблемът идва точно от това, за което говореше Virosss - двойното подаване на хедър 403. Сега вече не е така, ще видим до месец дали ще ми повтори грешката или ще я махне завинаги. 🙂

Последно редактирано:

Но мисля, че проблемът идва точно от това, за което говореше Virosss - двойното подаване на хедър 403. Сега вече не е така, ще видим до месец дали ще ми повтори грешката или ще я махне завинаги. 🙂
Това не може да бъде проблем, най-малкото защото apache няма да ти позволиш да пратиш два пъти един header 😉

Това не може да бъде проблем, най-малкото защото apache няма да ти позволиш да пратиш два пъти един header 😉
На практика по този начин, когато Гугъл сканира моята къстъм 403 страница, той получаваше забрана и точно това мисля, че е проблемът.

Къде го имам този хедър 403 преди тази страница? Не разбирам. В htaccess файла имам този ред:
Код:
ErrorDocument 403 /403.php
Би трябвало хедър 403 да се подава само от тази страница. Или искаш да кажеш, че в нея рнр хедърът е излишен?

Точно така. Махни хедъра. Страницата със съобщението за грешка трябва да е достъпна.

По същата логика в страницата 404.php не слагаш хедър с грешка 404 (защото страницата 404.php съществува).

Например когато някой напише грешна страница htwe4oh5uo432yh5ui43y53kljrtj4.html сървъра ще му върне съдържанието на страницата 404.php (ако си сложил в .htaccess "ErrorDocument 404 /404.php").

Последно редактирано:

Точно така. Махни хедъра. Страницата със съобщението за грешка трябва да е достъпна.

По същата логика в страницата 404.php не слагаш хедър с грешка 404 (защото страницата 404.php съществува).

Например когато някой напише грешна страница htwe4oh5uo432yh5ui43y53kljrtj4.html сървъра ще му върне съдържанието на страницата 404.php (ако си сложил в .htaccess "ErrorDocument 404 /404.php").
Да, имам тази команда и на 404 нещата не стояха така. Там имам и търсачка, линкове към сайта и формата за контакт, както и други полезни връзки. Не знам какво точно ме подведе, за да реша да направя по този начин страницата 403, но сега осъзнавам, че определено е било грешка. 🙂

Back
Горе