SearchEngines.bg

Това е примерно съобщение за гост. Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете потребител на SearchEngines.bg! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавите свои собствени теми и публикации, както и да се свържете с други членове чрез вашата лична входяща кутия! Благодарим ви!

Лаптопи втора ръка

oggin

+Ognian Mladenov
Екип
Избираме лаптоп втора ръка. Препоръки от Евгени Илиев, собственик на iTopia и iZone онлайн магазини за продажба на лаптопи втора употреба (second-hand)

Как да изберем “подновен” лаптоп втора ръка ?

Нека започнем с обяснението на думата “подновен”, която предполагам повечето от Вас не са свикнали да чуват когато става дума за закупуването на лаптоп. Поне не и по нашите географски ширини.

ibm_top-440x380.jpg


Съвсем не случайно пожелах да добавя тази дума в заглавието на статията. Направих го най-вече за да стане ясна разликата между употребяваните лаптопи, които се продават от частни лица по всичи форуми и сайтове за обяви, и тези, предлагани от фирмите, занимаващи се с употребявана компютърна техника.

Като собственик на фирма за лаптопи втора употреба - ITopia и на база на натрупаният ми опит в тази сфера искам да разгранича тези два пазара на техника. Единия бих нарекъл образно пазар на “форумите и обявите”, а другия пазар на “фирмите”. Нека подчертая основната разлика между двата вида - произходът и третирането на употребяваните лаптопи преди продажба. Той до голяма степен определя и качеството на продукта. Другото важно нещо е и липсата на гаранция при лаптопите от “форумите и обявите”.

Нека сега се върнем на думата “обновен”. Тя произхожда от английското наименование “refurbished”, което е доста популярно в сферите на употребяваните компютри. Много фирми в САЩ и Европа предлагат така наречените “refurbished” лаптопи. Най-просто казано това са лаптопи втора ръка, които са били собственост на големи компании (най-вече от САЩ и Европа) и са изкупени от тях, в процеса на подменяне на техниката им с по-нова. (Също както да върнеш автомобила си когато му изтече гаранцията и да го замениш с чисто нов срещу съответното доплащане.)
Тези лаптопи преминават през определени процедури преди да бъдат пуснати в продажба.

Те биват цялостно тествани за да се определи състоянието на компонентите на лаптопа - дънна платка, процесор, памет, твърд диск, екран, клавиатура и т.н.
След което дефектната част се подменя, с работеща такава. Когато е нужно се подменят и компоненти от корпуса на лаптопа като панти, закопчалки и капаци.
Цялата информация от твърдия диск бива заличена (data wiping) за да не се нарушат по никакъв начин правата за конфиденциалност на информацията на предишния собственик (който в повечето случаи е служител на някоя голяма компания).
Накрая лаптопът бива почистен и приготвен за продажба.

Тук отново искам да напомня, че при пазара на “форумите и обявите” тази процедура отсъства.

След като изясних разликата между двата вида пазар на лаптопи втора употреба оставям на Вас сами да решите от къде да закупите такъв.

Сега можем да пристъпим и към конкретните полезни съвети при избора на лаптоп втора ръка.

Покупката на компютър втора употреба освен, че спестява пари също има и полза за околната среда, въпреки че повечето клиенти не са заинтересовани от този факт. Повторното използване на един лаптоп или компютър е вид рециклиране.

Независимо дали сте достатъчно компютърно грамотен или не, най-важното е да сте наясно за какво точно ще използвате лаптопа втора ръка. Дали за Интернет дейности като Skype, Facebook, Youtube и т.н. и гледане филми, или за някои по-тежки специализирани програми за обработка на изображения, видео, 3D или инженерни програми като AutoCad. Важно е също и къде главно ще се ползва лаптопа - дали ще е позициониран на едно място през повечето време или ще се носи постоянно.

Отговора на тези въпроси определя какъв клас на производителност и какъв размер екран ви е нужен. А от там попадате и в съответния ценови клас.

Имайте в предивид, че много голяма част от предлаганите лаптопи втора ръка са бизнес серии, от по-висок клас от средностатистическия, като в тях са вложени по-качествени материали и съответно имат по-дълъг живот. Като дизайн обикновено няма с какво да впечатлят, но пък са здрави. Държа да отбележа, че при повечето от тези лаптопи отсъства уебкамера, която незнайно защо според голяма част от клиентите (казвам го от опит) е най-важното нещо за един лаптоп.

Повтарям, не се хващайте само за това дали лаптопа има вградена камера или не. Има редица по важни въпроси като:

Какво е състоянието на екрана - има ли мъртви пиксели, драскотини и петна?
Има ли сериозни външни следи от употреба - големи драскотини или пукнатини по корпуса?
Какво е състоянието на пантите - държът ли екрана в позиция или са хлабави?
Какво е състоянието на батерията - колко издържа?
Работят ли всички външни портове на лаптопа?
Изправно ли е оптичното устройство?
Каква е клавиатурата на лаптопа - стандартна с английската подредба на клавишите тип “QWERTY” или друг вид - немска, френска и т.н.?



Отговора на всички тези въпроси е много важен при покупката на лаптоп втора ръка. Така може да добиете цялостна представа за желания от Вас модел. Ако отговорите на повечето от въпросите са незадоволителни или въоще не Ви отговорят, моят съвет е да потърсите друг лаптоп или друг търговец.

Добрите и съвестни търговци винаги дават детайлна информация за продуктите си, прилагат снимки и описания. Избягвайте сайтове, които нямат посочен физически адрес за контакт, тъй като може да се окажете измамени.
 
Последно редактирано:

Горе