Линкове между фирмен сайт и фирмен блог?

Frik

New member
Здравейте!

В случая имаме фирмен сайт (domain.bg) и към него на същия домейн фирмен блог (domain.bg/блог). Информацията на фирмения сайт е статична (общо взето коя е фирмата, какви услуги предлага и контакти), а в блога ще се публикуват статии свързани с дейността на фирмата.

Ясно ми е, че от статиите в блога задължително трябва да има линкове сочещи към сайта, за да има някакъв СЕО ефект от блога. Въпроса ми е + или - е ако на индекса (да се чете първата страница на фирмения сайт) има модул от сорта на "Последно от нашия блог:" с линкове (вариант1: dofollow и вариант2: nofollow) към последните 5-10 статии?

Благодаря предварително за коментарите!

Re: Линкове между фирмен сайт и фирмен блог?

Забрави за минута за SEO и се постави в позицията на човек, който за първи път влиза в сайта. Как ще намери блога ако няма никъде линк към него в основния сайт? Дали няма да е по-полезно за посетителите да виждат линкове към последните статии в блога в индекса на сайта? Обикновено, което е добро за хората се харесва и на търсачките.

Забрави за минута за SEO и се постави в позицията на човек, който за първи път влиза в сайта. Как ще намери блога ако няма никъде линк към него в основния сайт? Дали няма да е по-полезно за посетителите да виждат линкове към последните статии в блога в индекса на сайта? Обикновено, което е добро за хората се харесва и на търсачките.

Явно не обяснявам добре. Връзка към блога ще има в меюто, става дума дали следва да има модул с последните статии и ако следва да има dofollow/nofollow ли следва да бъдат?

как се казва на БГ това на което руснаците викат "сквозная ссылка"? е па това според мен има голяма тежест за търсачките особено ако "духа" от над 1000 страници

Сквознякът се казва "sitewide" на български. До миналата година крепеше някак си на нестандартни лингвистични пазари, но след тазгодишната неанглоезична Панда и той приключи курса. Ефект по-скоро негативен, отколкото нулев. За да имаш ефект от sitewide трябва да го слагаш на над 5-годишен тръстов сайт, както и собственият ти сайт да отговаря на този критерий (а не само да не се числи към ГС).

"sitewide" ......... До миналата година крепеше някак си на нестандартни лингвистични пазари, но след тазгодишната неанглоезична Панда и той приключи курса. Ефект по-скоро негативен, отколкото нулев.

Съдейки от съвсем скорошни наблюдения - доста си се изхвърлил с това, че е ефектът е по-скоро негативен. Ефект има (в моя случай дори беше бомбастичен), зависи колко е обща тематиката на двата сайта, ама не ми е работа да те убеждавам 🙂

Без да се замисляш линквай всеки твой сайт, блог или поддомейн с дофолоу. Това че се наказват подобни практики е когато има съмнение, че продаваш линкове. Щом блога ти е на твоя хостинг и е част от сайта ти какви са притесненията ти не ми е ясно. Искаш да му сложиш "нофолоу" и даже да не линкнеш собствения си блог и статии в него 🙂 ... е не мога да я разбера тая параноя ...

Не, съществото на въпроса бе, по кой от посочените начини линковете от блога към сайта ще имат повече тежест, защото ако линквам статиите и после от статиите линквам пак сайта, няма ли да се получи размяна на линкове и тежестта да падне?

И аз имам такава дилема. Но при мен е малко различно, слагам на Homepage (която е статична) примерно линкове към последните 5 блог поста, но в блог постовете слагам връзки към статична страница (Page), която е реално паричната ми страница (не знам дали така се превежда - Monetize Page).

Не, съществото на въпроса бе, по кой от посочените начини линковете от блога към сайта ще имат повече тежест, защото ако линквам статиите и после от статиите линквам пак сайта, няма ли да се получи размяна на линкове и тежестта да падне?

каква размяна на линкове какво нещо. На сайта СИ промотираш блога си, на блога СИ промотираш сайта си. Напълно нормална и установена практика 😉
И не няма да ти се отрази негатовно 🙂

Back
Горе