SearchEngines.bg

Това е примерно съобщение за гост. Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете потребител на SearchEngines.bg! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавите свои собствени теми и публикации, както и да се свържете с други членове чрез вашата лична входяща кутия! Благодарим ви!

Наемане на фриилансери и данъци

bdd1

New member
Колеги ще ми се наложи да наема фрийлансери на работа.За целта получавам фактура, не от самия човек, а от фрийлансер сайта.Някой знае ли дали това би могло да се изтълкува като наемане на работа на човек.Ако така, то не би ли се оказало, че би трябвало да се плащат осигуровки за такива хора.(Ако да то се е еба...)Или прости си взимаш фактурата и си я ползваш за разход.

Вие как практикувате?
 
Re: Наемане на фриилансери и данъци

Ако го наемаш би трябвало да е по граждански или друг договор по трудово правоотношение - фактурата е разходо-оправдателен документ, който не е свързан с начисляване на осигуровки.
 
Re: Наемане на фриилансери и данъци

Искаш да кажеш, че при положение че сайта фриилансер ти издава фактура, то не би трабвало да се плащат осигуровки на човека?Договор с хората май няма.Има само договор между мен и фреелансер сайта и съответно между човека и сайта.
 
Re: Наемане на фриилансери и данъци

Ти имаш договор със сайта, който ти дава фактура, те какви договорни отношения имат с трети страни теб не те късае.
 
Re: Наемане на фриилансери и данъци

значи да разбирам че според теб не трабва да се плащат осигуровки, но с тази особеност че в тези сайтове аз си пускам обявите и си одобрявам хората поотделно
 
Re: Наемане на фриилансери и данъци

Ето ти обяснение като за предучилищна възраст:

Фактура от сайт = НЯМА осигуровки (няма трудово правоотношение)
Граждански договор = ИМА осигуровки (има трудово правототношение)

П.С.: Прави си, всички тук се учим - аз примерно се уча как да напиша едно и също нещо по три различни начина.
 
Последно редактирано:

Горе