<Населено място>.bg

gvv

+Gennadiy Vorobyov
Господа, споделете своето мнение по въпроса.

Още не съм почнал да чета мануали на регистер.бг, но ще ми предстои.

Гледам, едни киберскуотъри са си регистрирали някои регионални домейни с имената населени места/курорти.

На ниво Община може ли да се подава арбитраж?

П.С. ех, че съм се забъркал в едни...

Re: <Населено място>.bg

виж тук https://www.register.bg/user/static/rules/bg/index.html

5.3. Резервирани ИНТЕРНЕТ ИМЕНА

5.3.1. Имената на общините и областите са резервирани за регистриране на ДОМЕЙНИ, образувани чрез тези имена, от съответните администрации.

предполагам, че в някой светъл ден може да имаш ядове с такъв домейн

Господа, споделете своето мнение по въпроса.

Още не съм почнал да чета мануали на регистер.бг, но ще ми предстои.

Гледам, едни киберскуотъри са си регистрирали някои регионални домейни с имената населени места/курорти.

На ниво Община може ли да се подава арбитраж?

П.С. ех, че съм се забъркал в едни...

Може да се подава, но не би трябвало да са ги регистрирали, защото имената на общините са запазени за тях.

• Like
Реакции: gvv

Зависи от конкретния случай

Примерно регистрираш Mladost.bg на основание:
5.5.1.8. Име на културно, спортно, научно или друго събитие. (това спортно или научно събитие незнам как се регистрира, но предполагам няма да е сложно)
После ако някой иска да го оспорва имаш защита ... затова зависи от конкретния случай, ако името на населеното място означава и нещо друго има вратички и положението изглежда по-благоприятно - Успех 🙂

Зависи от конкретния случай

Примерно регистрираш Mladost.bg на основание:
5.5.1.8. Име на културно, спортно, научно или друго събитие. (това спортно или научно събитие незнам как се регистрира, но предполагам няма да е сложно)
После ако някой иска да го оспорва имаш защита ... затова зависи от конкретния случай, ако името на населеното място означава и нещо друго има вратички и положението изглежда по-благоприятно - Успех 🙂

Тоя номер преди години го правиха с регистрацията на печатни издания от сорта на вестници, списания и тн... Другия номер беше, че имаше някаква врътка, да подадеш заявления, за ISBN и там 10 години имаш права над името или някаква подобна глупост. Не съм много запознат с материята, така че може да съм изцепил нещо което не е съвсем така, а и говоря яко по спомени. Я някой дето повече разбира, да каже има ли нещо подобно или са номерца от преди 10 години

Мерси на всички.

Да, не би. Но някакси са успяли да ги регистрират.

Ако не е тайна, за кой домейн става въпрос?

По принцип имаше процедура да искаш от регистъра справка за обстоятелствата за регистрация на даден домейн.

Тези имена са със статус резервирани. Не могат да се регистрират "автоматично". Ако заявителя е община или е упълномощен от общината, могат да бъдат отрезервирани и съответно регистрирани.

Има случаи, когато общините са разрешавали някоя "местна" компания да регистрира тяхното име. Това не им пречи обаче (на общините) по всяко време да си върнат името чрез арбитраж.

Общите Условия са достатъчно подробни и еднозначни по този въпрос.

Back
Горе