Натоварване на хостинг от чат ?

krasimir00

New member
Здравейте.
Имам въпрос.Мисля да слагам чат в сайта си ,но се чудя колко би натоварвал хостинга един такъв чат.Ако има примерно 3-4 хиляди човека които си чатят, дали споделен хостинг би ми свършил работа или задължително трябва да е vps ? Знам че това сигурно е относително,но просто ми се иска да знам какво да очаквам ,за да не стане така да имам сайт чийто хостинг няма да мога да подържам.Ще съм ви благодарен за отговорите.

Re: Натоварване на хостинг от чат ?

Няма как споделен хостинг да ти свърши работата. Чата е едно от нещата, които товарят най-много. Чатът ще праща заявка до файл на всеки, да кажем, 3 секунди. Представи си, че имаш 3000 човека в сайта - това са 3000 заявки на 3 секунди или 60 000 заявки за 1 минута.

Благодаря за отговорите момчета.От това което казахте,май чат няма да се слага.

Благодаря за отговорите момчета.От това което казахте,май чат няма да се слага.
Както Drago спомена по-горе зависи от чата и възможностите му, скороста на обновяване, автоматично ли се включва за всички посетители на сайта като шаутбокс или се активира при фокус(докато реално си чатиш) както се обновява нюз фийда във фейса и т.н.

Едно време бяха на мода джава клиентите за IRC сървърите примерно... 😉

Здравейте.
Имам въпрос.Мисля да слагам чат в сайта си ,но се чудя колко би натоварвал хостинга един такъв чат.Ако има примерно 3-4 хиляди човека които си чатят.............................................
А къде въобще съществува чат в сайт с 3-4 хиляди човека?
Слагай чата и следи статистиката.Може да се окаже че имаш 3-4 човека които са постоянни.

Еха, 3000-4000 онлайн, това ще е доста сериозен сайт и чата ще ти е последния проблем за да си на споделен хостинг. Този сайт ще прави поне 100 000 уникални на ден 🙂
Мечтите са безплатни 🙂

Еха, 3000-4000 онлайн, това ще е доста сериозен сайт и чата ще ти е последния проблем за да си на споделен хостинг. Този сайт ще прави поне 100 000 уникални на ден 🙂
Мечтите са безплатни 🙂
Сайта е на английски и е предназначен за международна аудитория.Ако беше за българия нямаше да се притеснявам толкова за чата.
Далеч съм от мечтите за 100 000 уникални на ден,но пък си мечтая за 20-30 хиляди,и мисля че не е непостижимо.И да,мечтите са безплатни,но само хората които са имали такива са стигнали донякаде.

Различно от въпроса, който си задал, но все пак важно:

Ако пуснеш чата, гледай така да си направиш правилата, че потребителите да не те занимават с разправиите си - "носите лична отговорност за присъствието и действията си в чата, администрацията на сайта не носи отговорност за това че вие сте решили да влезете тук"

Различно от въпроса, който си задал, но все пак важно:

Ако пуснеш чата, гледай така да си направиш правилата, че потребителите да не те занимават с разправиите си - "носите лична отговорност за присъствието и действията си в чата, администрацията на сайта не носи отговорност за това че вие сте решили да влезете тук"
Това не съм го включвал в правилата за ползване на сайта,ако все пак има чат задължително ще го сложа.Благодаря.

Сайта е на английски и е предназначен за международна аудитория.Ако беше за българия нямаше да се притеснявам толкова за чата.
Далеч съм от мечтите за 100 000 уникални на ден,но пък си мечтая за 20-30 хиляди,и мисля че не е непостижимо.И да,мечтите са безплатни,но само хората които са имали такива са стигнали донякаде.
Ясно. Тръгнал си да правиш конкурент на фб. Само да си кажа, че с 20 -30 000 на ден ще имаш максимум 1000 оналайн и това е пик. Иначе ще са 300 - 500. А колко ще чатят. Но всичко това ще си остане една мечта само 😛 щом задаваш такива въпроси - предполагам, че сега прохождаш и си на 15-16 години??

Ясно. Тръгнал си да правиш конкурент на фб. Само да си кажа, че с 20 -30 000 на ден ще имаш максимум 1000 оналайн и това е пик. Иначе ще са 300 - 500. А колко ще чатят. Но всичко това ще си остане една мечта само 😛 щом задаваш такива въпроси - предполагам, че сега прохождаш и си на 15-16 години??
Това че някой тепърва започва не значи че задължително трябва да е на 15-16,доста над тази въздраст съм.Сайта е автомобилен портал,ще има обяви,снимки,видео,спецификаций,новини.Казвам ще,защото сайта все още не е завършен изцяло.А това че дадено нещо е мечта за теб не значи че трябва да е и за другите.😉

Сайта е на английски и е предназначен за международна аудитория.............................

И за китайска /.cn/аудитория да бъде няма да можеш да го напълниш.По начало в чат 20 - 30 човека са нормално за да могат да се четат един друг.Ако ми покажеш чат и със 100 човека ще черпя.🙂

Кажи поне накаде си се ориентирал ? Някакви насоки, на какво си се спрял ? Неможе да питаш за нещо без да си се разровил тук там и да си попрочел нещо. Има много чат платформи, но няма да ти свършат работа. Доколкото прочетох няма да можеш и сам да си поддържаш нещата. Виртуалка със джава чат ... няма да стане ще падне. Трябва ти нещо мултисървърно, нещо като IRCD. Пускаш си сървъра и там се накачулват маймунките, а ти как ще го грепваш и ще го плюеш на сайта е вече изцяло по твоя преценка. Когато запълниш ресурса на едната машинка пускаш друга със IRCD на нея. Закачаш за другата (линкваш едната към мастер машината и етц). След като натрупаш 3к потребители ще имаш поне 3 сървъра и тогава вече ще можеш да си плавиш и лоадбаланс ако искаш(ако падне едната другите работят и потребителя неразбира даже че има някакви технически проблеми). Май се поовлякох но накратко е това за правописа ... всеки има право да се забавлява на мой гръб.

А можеш да видиш големите /фб,гугъл и т.н./ какво са направили и да го направиш и ти 🙂 Решението се нарича jabber 🙂

Кажи поне накаде си се ориентирал ? Някакви насоки, на какво си се спрял ? Неможе да питаш за нещо без да си се разровил тук там и да си попрочел нещо. Има много чат платформи, но няма да ти свършат работа. Доколкото прочетох няма да можеш и сам да си поддържаш нещата. Виртуалка със джава чат ... няма да стане ще падне. Трябва ти нещо мултисървърно, нещо като IRCD. Пускаш си сървъра и там се накачулват маймунките, а ти как ще го грепваш и ще го плюеш на сайта е вече изцяло по твоя преценка. Когато запълниш ресурса на едната машинка пускаш друга със IRCD на нея. Закачаш за другата (линкваш едната към мастер машината и етц). След като натрупаш 3к потребители ще имаш поне 3 сървъра и тогава вече ще можеш да си плавиш и лоадбаланс ако искаш(ако падне едната другите работят и потребителя неразбира даже че има някакви технически проблеми). Май се поовлякох но накратко е това за правописа ... всеки има право да се забавлява на мой гръб.

Първоначално имах идеята всеки регистриран потребител да може да си чати с хората които е добавил във френд листата си,подобно на фейсбук.Човека който прави сайта ми мислеше да ползва това http://ajaxim.com/ След вашите коментари се отказах от този вариант.В крайна сметка решихме да сложим един обикновен общ чат с една или няколко чат стаи,като по този начин натоваврването на сървъра би трябвало да е по малко.Замислям се за този вариант
https://blueimp.net/ajax/ или нещо подобно.Ако някой знае други подходящи общи чатове които е тествал ,може да сподели.

Това че някой тепърва започва не значи че задължително трябва да е на 15-16,доста над тази въздраст съм.Сайта е автомобилен портал,ще има обяви,снимки,видео,спецификаций,новини.Казвам ще,защото сайта все още не е завършен изцяло.А това че дадено нещо е мечта за теб не значи че трябва да е и за другите.😉

Посещенията, които визираш, дори и да ги докараш, толкова хора в чата няма да имаш. Аз на картинг портала сложих дори видео чат и досега не съм видял някой да е влязъл...

Посещенията, които визираш, дори и да ги докараш, толкова хора в чата няма да имаш. Аз на картинг портала сложих дори видео чат и досега не съм видял някой да е влязъл...
Ами,това ми е първи сайт,и не знам какво да очаквам.Наясно съм че посещенията които визирам не се постигат за месец два,понякога и никога ,но човек не знае как ще потръгне.

Back
Горе