SearchEngines.bg

Това е примерно съобщение за гост. Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете потребител на SearchEngines.bg! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавите свои собствени теми и публикации, както и да се свържете с други членове чрез вашата лична входяща кутия! Благодарим ви!

Нова структура на URL

Здравейте!
Преди 3-4 дни смених структурата на URLs в страницата със статии на моя сайт; вместо да взима за параметър ИД, да взима заглавие на статията.
Проблемът е, че всички резултати в Гугъл са с връзка с параметър ИД на статия и адресът съответно е грешен. Как мога да кажа на Гугъл някак си да поднови URL на статиите? Трябва ли да премахна всички индексирани по ИД страници и да добавя тези със заглавието?
 
За: Нова структура на URL

За: Нова структура на URL

Трябва да се направи 301 пренасочване от старите към новите адреси. Има и плъгини за това. Казват се нещо от сорта на permalinks migrate или нещо такова.
 
Re: Нова структура на URL

И аз я играх тая игра преди 2-3 дни.
Все още чакам да видя резултата в индекса на Googlе
Някой адреси се смениха почти моментално, за други (най-важните за сайта ми) все още не виждам промяна.
 
За: Нова структура на URL

За: Нова структура на URL

Ако е направен правилно 301 редирект, всичко ще е наред. Може да се провери редиректа с redirect checker. Там ще ти каже дали има реално такъв и към коя страница сочи.
 
За: Нова структура на URL

За: Нова структура на URL

Намерих решение за редиректването и то е чрез PHP. Ще го споделя тук, пък може и да е полезно за някого. Модераторите може да го изтрият, ако искат.
Проблемът ми беше, че смених ГЕТ параметъра на URL за статиите от ID на заглавие и гугъл показваше старата връзка. Не намерих начин с .htaccess, освен да добавям редирект за всяка статия поотделно, а те са много.
Решението, което направих, е следното:
В страницата със статиите проверявам дали има зададена стойност за ID, ако има, намирам съответното заглавие от базата данни и правя редирект към новата страница с параметър заглавие:

header ('HTTP/1.1 301 Moved Permanently');
header ('Location: viewArticle.php?title='.$title);
exit();

$title е взетото от базата данни заглавие.
 
Re: Нова структура на URL

Незнам дали има смисъл от такъв редирект, единствената разлика е че така имаш някакъв текст вместо ID. Все още се вижда файла който ти обработва страницата и променливата която предаваш. А освен SEO частта, според мен rewrite-a на URL адресите си има и малко security значение.

Според мен по-добре да разкараш този "site.com/viewArticle.php?title='.$title" и да го заместиш с нещо като "site.com/title", а после в .htaccess файла да кажеш че тоя тип URL отваря фаила viewArticle.php и предава параметър title = тайтъла на статията
 
За: Нова структура на URL

За: Нова структура на URL

Може да пробваш с някои от следните плъгини, но ще ги изброя само по имена, а ти ги потърси в гугъл чрез съответното име + wordpress + plugin: Dean's Permalinks Migration , Permalink Redirect , Permalinks Moved Permanently , Redirection. Мисля че Permalink Redirect плъгина беше най-прост като администрация и същевременно вършеше работа, тъй като линк в Г с id директно препращаше към страницата с новия адрес. Едиствено трябваше да се въведе миграцията в полетата - от каква към каква структура и толкова. Но може просто в страницата за грешки при ненамерена статия да въведеш текст да се потърси по ключови думи с търсачката към сайта ти и след няколко секунди да шрезарежда автоматично началната ти страница, където вече може да си изберат нещо друго за четене. Въпрос на време е Г да премахне старите адреси, а в началото ще ги има, заедно с новите. Задай му пътя до новия ти сайтмап да ускори промените. Ако използваш инструмента за уебмастъри на Г, вероятно ще ти показва много грешки, но те постепенно ще намалят, няма смисъл да се тормозиш много за тях, че от много базикане поне при мен ми спадна драстично трафика с този редирект 301, макар и към правилния път, затова го махнах и оставих страницата за 404 да се пренасочва към началната.
 

Горе