Нужна ли е опцията "Поискай онлайн оферта"?

Federal

New member
Смятате ли за удачно поставянето на възможност на потребителя, да попълва искане за онлайн оферта от сайта? Какви според вас са плюсовете и недостатъците, да се комуникира по този начин?

/сценарий- клиент попълва онлайн запитване, формата изпраща искането за оценка и изготвяне на оферта и се връща по електронен път при клиента/

За: Нужна ли е опцията "Поискай онлайн оферта"?

Трудно, повечето клиетни искат да ти се обадят по телефона, да ти какжат какъв сайт искат (т.е. на кой друг да прилича) или да ти кажат за кои думи искат да са номер 1 в "Гугъла" и ти да им кажеш една цифра (по възможност поне 1/2 от това, което очакват да чуят). Много малък процент от клиентите ще изпълнят изискването за онлайн заявка.

Е като му гледам подписа, май са му други интересите.

Опитай варианта за онлайн оферта, може пък да сработи. Все пак получаваш наготово параметрите, от които имат нужда хората и имаш малко повече време да премислиш цената, отколкото при директен разговор. Дори и да не върнеш готова цена - на база параметрите може да върнеш обаждане за доуточняване.

Аз дадох пример само с webdesign и SEO. Иначе примери в сферата на услугите... дал Господ. Начина на мислене е стереотипен.

Re: Нужна ли е опцията "Поискай онлайн оферта"?

И аз съм мислил по този въпрос и плюсовете като че ли са повече от минусите.
С такава по-близка кореспонденция, клиента се чувства по-специален и си по-близко до него/съответно до сделка, отколкото да пльоснеш само една форма за контакт, но пък го има и епизода, че можеш да му върнеш значително по-ниска цена в офертата, отколкото в действителност би струвала услугата, ако се разгледа при реален оглед, примерно.
При всички положения, според мен е по-добре да има такава оферта. Изглеждаш по-тръстед, но е хубаво недвусмислено да се покаже, че това не е окончателната оферта, а може да варира в определени граници. Така да се каже да се подсигуриш, а и подканваш по този начин да се продължи комуникацията м/у двете страни.

ПП Ах, посоката на въпроса съвсем ми избяга, сега след като прочетох предишните мнения🙂.

При онлайн офертата виждам, като недостък липсата на близък контакт с клиента.
Като цяло, придава тежест една такава форма, но смятате ли, че ще има "тайни" запитвания само и просто едно получаване на цена и толкова?

Re: За: Нужна ли е опцията "Поискай онлайн оферта"?

Като цяло, придава тежест една такава форма, но смятате ли, че ще има "тайни" запитвания само и просто едно получаване на цена и толкова?
100% защото аз съм го правил и на мен са го правили (по мейла съм ги проследявал, че са конкуренция). Въобще това е масова практика при такива онлайн оферти, но не виждам лошо конкуренцията да си сверява часовниците помежду си. Ако не е по този начин, то ще се намери друг.

При онлайн офертата виждам, като недостък липсата на близък контакт с клиента.
Аз пък виждам точно обратното - тази оферта да дава възможност за допълнителни контакти с клиенти, които нямаше да звъннат, ако я е нямало.
Но както каза s1yf0x, няма как да се н аправят генерални заключения, тъй като всичко зависи от конкретната ниша/услуга.

Да, но в един момент, ще седна да пиша и смятам на празни запитвания!? Защото някой ще иска да знае какво аджеба правя и няма как да го спра. На мен идеята ми е да обхвана с максимално шорок подход представяне и комуникация, но...допускам, че може и да се "подхлъзна"! Та...затова са ми важни съвети и мнения на патили и непатили.

Ако си във висококонкуретна нисша, вярвай ми над 60-70% от запитванията ще са икономически шпионаж.

Аз някак не виждам какво ми пречи да се обадя по телефона и да поискам оферта... все пак това е само оферта и никой не ме задължава да я плащам. Липсата на онлайн запитвания ще ограничи само спамерите, но не и конкуренцията. Моят опит сочи, че невалидните запитвания от случайни хора са пренебрежимо малко спрямо тези на конкурентите и наистина заинтересованите посетители та просто ще имаш повече разговори по телефона, но не и някакви реални ползи. Също така силно ме съмнява да имаш огромно разнообразие на продукти та по един или друг начин онлайн отговорите могат да се автоматизират или да се ползват шаблони и само да нанесеш конкретни числа/продукти. В един телефонен разговор много трудно можеш да използваш шаблон и трябва постоянно да обясняваш едно и също и да отговаряш на едни и същи въпроси.

Да, но в един момент, ще седна да пиша и смятам на празни запитвания!?

ако се притесняваш да правиш оферти, които може и да не стигнат до сделка ... лошо.
във формата за контакт изисквай и телефон за връзка - така предварително можеш да звъннеш на клиента и да му напипаш "пулса" преди да напишеш офертата - колко високо се цели, евтино или качествено, конкретика и достоверност на запитването и т.н. Плюс това директният контакт предразполага, а и помага да се обясни какво се крие реално зад офертата и т.н.

Back
Горе