Няколко въпроса за whois

w1ck3dgam3

New member
Съвсем от скоро време започнах да си давам сметка, че на повечето от домейните ми имам почти един и същ whois - или с моето име, или с това на жена ми. В това число мейли, телефони и адреси.

И тъй като домейните ми взеха да се увеличават се опасявам Google да не "надуши" мрежата. Всъщност това може би вече се е случило. Така да се каже, забелязвам един известен спад в някои от сайтовете ми и съм убеден, че е само заради whois-а.

Явно при регистрациите на домейните изобщо не съм се замислял, че инфромацията за тях е една и съща и тя е видима за Google.

Сега се чудя какво да направя. Първият вариант, който ми идва на ум е да сменя whois-а с някакви произволни имена, телефони и и-мейли (да, знам че е тъпо). Вторият вариант е да си закупя privacy. Не съм купувал до сега, но знам че то скрива цялата лична информация. И третият вариант който се сещам е да не правя нищо по сегашните си домейни, но да имам едно на ум при регистрация на следващ - тоест, евентуално закупуване на privacy.

Става въпрос за домейни тип личен ресурс - блогове, сателити...

Вие как процедирате с вашите сателити и по-конкретно с whois-а?

За: Няколко въпроса за whois

Аз затова прехвърлям всички домейни към Namecheap. Там privacy-то е безплатно първата година, после пак е безплатно, ако прехвърляш още домейни към тях или е на смешно ниска цена. Гледам много други оптимизатори правят същото. Това спестява много правни главоболия, следене от конкуренцията, мейл СПАМ и други. За Гугъл не съм много съгласен, че гледа тези данни, но за всеки случай и от това пази 😉

При мен повечето са в Dynadot, там таксата е $2, не е болка за умиране. Въпросът е дали да го купя на всичките наведнъж или да ги минавам един по един през няколко дена... Доста хитър е станал Google в това отношение, надушва всякакви мрежи, затова все още се чудя как да процедирам.

В Dynadot реално погледнато не предлагат Whois Privacy, а нещо, което и те самите не могат да дефинират. Те ти заменят всички данни със своите си, освен името ти. Него нямаш право да го криеш при тях. Е, че то него ако не скриеш, баси privacy-то. Това, за което ти искат пари, имаш право да го направиш и без да им плащаш.

За малко да се набутам преди да трансферирам всичко при тях. След като разбрах за какво става дума (прочетох ситния шрифт), се отвратих от Dynadot и сега махам домейни оттам. А и след онзи гаф с DoS атаката, не ми изглеждат сериозни.

според зависи колко домейна имате може да погледнете и Fabulous.com - Premium Services for Domain Name Professionals - безплатно privacy с биващи цени на домейните

Еми и аз преди съм мислил по тоя въпрос, дали гугъл гледа тия работи. Сигурно не ги гледа. Но нямам реална информация по въпроса де. Знам, че имаше някакви патенти там дето пишат, че се гледала някаква информация, но за какво се ползва не знам. Мисля, че един от спам сигналите им там е скритите ху ис 😀. Имам бегъл спомен, че съм го чувал това някъде. Но пак не мога да гарантирам.
В неймчийп може да вземаш по 5 прайвъсита наведнъж и става доста евтино. Нещо и за name.com съм чувал, че можело пък безплатно да се взема с код ли беше или нещо такова.

В Dynadot реално погледнато не предлагат Whois Privacy, а нещо, което и те самите не могат да дефинират. Те ти заменят всички данни със своите си, освен името ти. Него нямаш право да го криеш при тях. Е, че то него ако не скриеш, баси privacy-то.

Ето какво казват от Dynadot за privacy-то:
Protect your contact information with our private domain service. We replace your contact information with our own. We forward any correspondence to you, after filtering out all the spam and junk mail. This service is just $2.00 a year.

Note: We do not replace your name. Only your email, phone, and address.

А ето какво казват от Namecheap:
Why buy WhoisGuard?
When you purchase and enable WhoisGuard on your domain, we make the following changes in public WHOIS :

Replace your postal address with our address.
Replace your phone number and fax number with our phone and fax numbers.
Replace your email address with a uniquely-generated "xyz.protect@whoisguard.com" email address. Every email that is sent to the WhoisGuard address is forwarded to an email address of your choice.

Cloxy, при Namecheap също не видях да пише, че скриват името. Реално скриват ли го или не? За Dynadot разбрах че не го правят със сигурност.

Privacy-то не влияе на SEO. Самият Мат Кътс го е казвал.

Whois гледат само когато се прави ръчна проверка с цел да издирват спамърски мрежи от сайтове.

Гугъл имат доста начини за да ти хванат мрежите, преди да стигнат до проверка на whois - общи Analytics, GWT, Adsense, Google+, IP адреси и т.н. съвпадащи отпечатъци. Предполагам, че използваш някоя от тези услуги? А ако ако, пускай privacy, за да сигурен, че проблемът не е там.

Не съм усетил разлика в класиранията ми преди и след пускане на privacy. Използвам Namecheap и тяхното privacy, след като се махнах от Godaddy кожодерите. Но съм го пуснал, не за да се крия от Google, а за да се отърва от spam и шпиониране, както каза Cloxy.

забелязвам един известен спад в някои от сайтовете ми и съм убеден, че е само заради whois-а.

А защо причината да е в whois-а, а не в новия панда ъпдейт и промените в преоценката на линковете!?

Ако не правиш глупости и 1000 домейна да имаш с един
whois, няма да имаш проблеми. Ако правиш, и пет да са, рискуваш. Малко неща могат да се скрият при една ръчна проверка.

И аз мисля, че не ти е в ху ис проблема 🙂. Ти сега си се сетил дето викаш за него, но и аз по-скоро бих обвинил разни панди. И на мен ми паднаха посещенията на един сайт и виня пандата 🙂.

Traki, ами как да ти отговоря 🙂 Най-тъпото което съм направил е, че не съм обръщал никога внимание на whois-а като цяло и сега като се замисля повечето ми основни сайтове имат еднакъв whois както и техните сателити. Това лично аз смятам, че ми пречи.
Гледам до колкото ми е възможно да разхвърлям сайтове по колкото се може повече хостинг сървъри, където мога взимам отделно IP.
Колкото до пандите, смея да твърдя че не ми правят проблеми. Не се занимавам с бластове на коментари, спинване на статии и т.н. сивеещи методи. Смея да твърдя, че съдържанието по всичките ми сайтове е 100% уникално, без "кофти" думи и линковете към тях идват от смислени и релевантни сайтове, заобиколени също със 100% уникален текст. Инвестирам много време в това и знам че това е правилният метод и че така се прави SEO. Тоест няма защо да се притеснявам от панди след като всичко ми е наред... дори описанията по социалките са ми уникални 🙂
И като казах че сайтовете ми са леко назад, нямам предвид всички. Замислих се и предположих, че може би съм направил грешка, като съм оставил един и същи whois по кажи речи 90% от сайтовете ми.

Започнах вече трансфер към namecheap.com и добавяне на privacy.

Re: За: Няколко въпроса за whois

Re: За: Няколко въпроса за whois

Traki, ами как да ти отговоря Най-тъпото което съм направил е, че не съм обръщал никога внимание на whois-а като цяло и сега като се замисля повечето ми основни сайтове имат еднакъв whois както и техните сателити. Това лично аз смятам, че ми пречи.

Има хора с по над-1000 домейна на тяхно име, не съм чел или чувал до сега подобно нещо да е било проблем. Пък недай си боже реално тази измишльотина да има доза истина, ще взема да ползвам bing 🙂

На коя дата ти почва спада на трафика? На мен на 1-ви март ми спадна стабилно на един сайт, който също не е имал сивите неща дето казваш. Мисля, че е от промените дето публикуваха, че по нов начин се гледало нещо на линковете или нещо такова.

Последно редактирано:
Re: Няколко въпроса за whois

Хм

и с Андрей съм съгласен, и с traki

но ако погледнем от друг ъгъл - whois е вид доверие, trust - че зад домейна седи някой човек, а не спамър, който се крие

и когато този човек е един и същ 10 години да кажем - това е много високо доверие, от към Гугъл

поне аз така мисля

и нищо не крия

Back
Горе