SearchEngines.bg

Това е примерно съобщение за гост. Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете потребител на SearchEngines.bg! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавите свои собствени теми и публикации, както и да се свържете с други членове чрез вашата лична входяща кутия! Благодарим ви!

Обновяване на sitemap

dextersh

New member
Здравейте, имам въпрос относно xml sitemap-a на сайта ми.

Значи събмитнал съм такъв сайтмап в google акаунта си, но понеже постоянно се появяват нови страници в сайта, а аз не ги добавям в сайтмапа, то той става непълен.

Страниците си имат линкове към тях от поне една страница и се индексират. Тоест питам губя ли нещо като държа сайтмапа необновен? Трябва ли да добавям всички страници в сайтмапа?
 
Re: Обновяване на sitemap

Според мен би трябвало да ъпдейтваш, ако не след всеки нов ъпдейт на сайта, то поне веднъж на две седмици. Аргументите ми са следните - правих опити с онлайн сайтмап генератор като направих с него карта на архива си. Картата имаше интерфейс като за хора и я поставих като индекс на архива. Дотук добре, но след месец, когато архивирах още 15-20 теми, като пуснах онлайн генератора, той си сканира това, което беше по старата карта, а новите страници въобще не провери и не добави. Трябваше да изтрия тази съществуваща карта и отново да пусна сканирането. Идва тогава се включиха и новите ъпдейти. Същото нещо съм опитвал и с други роботи, които правят карти. Ефектът е аналогичен.
Изводът, който правя е следният - понеже всички ботове работят на един принцип и са доволно тъпи, най-добре е да им "завираш в очите" новата си информация. Гугъл много обича новото съдържание, но ако не му го сервираш на тепсия, доста ще се забави, докато го открие - тук правя сравнение с друга част от сайта си, която не е ъпдейтвана от месеци и въпреки това ботовете са индексирали малко над половината линкове. Основната част на сайта, която се ъпдейтва най-често и има автоматично-генериращи се карти, бива сканирана до 10-15 минути, а се е случвало и след 5 минути да открия в Гугъл току що пусната информация.
 
Последно редактирано:
Re: Обновяване на sitemap

А според мен - да вложиш малко средства в разработката на код генериращ динамично сайтмап. И да не се занимаваш повече. И всичко това естествено само ако сайта ти не е статичен (нямам време да го разглеждам)
Rss емисия също се приема за Sitemap
@diabolic.bg, Google проверява адреса на сайтмап-а ти дори да си го изтрил от списъка с картите на сайта ти. Докато не го изтриеш физически от папката или не го преименуваш.
 
Re: Обновяване на sitemap

Мерси за отговорите.
Не съм ползвал RSS, но пък намерих php код за генериране на сайтмап. Не се бях сещал за такъв вариант. Ако някой го интересува кода може да види тук:
http://forums.digitalpoint.com/showthread.php?t=141389
 
Re: Обновяване на sitemap

@diabolic.bg, Google проверява адреса на сайтмап-а ти дори да си го изтрил от списъка с картите на сайта ти. Докато не го изтриеш физически от папката или не го преименуваш.

Честно казано не можах да проумея целта на това, което ми казваш, въпреки че го четох 5-6 пъти. Моето твърдение е, че ако не си ъпдейтваш периодично картата и да разчиташ, че Гугъл сам ще открие новите недобавени страници, ще има да почакаш - може и да ги намери, ама след доста време. Изобщо не съм говорил за триене на карти в Гугъл и имам чувството, че си прочел поста ми по диагонала - там наистина пише за триене на карти, но по друг повод и не в Гугъл.
 
Re: Обновяване на sitemap

3dweb имаше предвид, че дори да изтриеш сайтмапа от гугъл туулс, търсачката ще го проверява.

Както ти казаха и горе, създавай сайтмапа динамично, ако сайта ти не е статичен. Между другото за колко записи говорим? Това което аз ще те посъветвам - провери дали всяка една от страниците в сайта ти е линкната поне от едно място, не допускай страници-сираци.
 
Re: Обновяване на sitemap

johnny, точно това си помислих че му се е случило. Важно е да се знае че добавяйки нови и нови карти и изтривайки старите от WT си води до грешките на бота който си ги търси, ходи по тях и е естествено да не намери някои ъпдейтнати адреси. Във всички случай си е загуба на време да се работи с онлайн генератори на сайтмап, (освен ако сайта ти не е статичен).
Като говорим за:
провери дали всяка една от страниците в сайта ти е линкната поне от едно място, не допускай страници-сираци.
Нали знаете че предлагам 200 дийп линка с абонамент за 1 година = 50 лева в специализирана директория?
 
Re: Обновяване на sitemap

Имах предвид за вътрешни линкове.
 

Горе