Оффлайн списание?

Frik

New member
Здравейте!

На някой известно ли му е какво е необходимо да се пусне оффлайн списание да някаква тематика и постижимо ли е това за нас простосмъртните?

Re: Оффлайн списание?

Здравейте!

На някой известно ли му е какво е необходимо да се пусне оффлайн списание да някаква тематика и постижимо ли е това за нас простосмъртните?

Подходящ и подсигурен бюджет. Останалото е договори с автори, печатница, разпространители

Здравейте!

Основно пари 🙂

В България повечето списания се издават в тираж не по-голям от 5 000. Списанията с по-голям тиораж се броят на пръстите на едната ръка. Естествено всички лъжат с тиражите.

Трябва да се разбереш с разпространители, което е лесно, защото с повечето списания те работят на консигнация - т.е. не рискуват нищо (има определени условности, но всичко е въпрос на коментари).

И естествено ти трябват автори/редактори, дизайнер, предпечат.

В общи линии ако успееш да го продадеш на 80% ще си избиеш печата. Но все пак трябва да имаш кинти да отпечаташ първите няколко броя докато започнат да се продават.

Имай предвид и че в момента всички списания са мнооого закъсали.

Всички са го закъсали много, не само списанията. 🙂

Пари от продажба на списанието няма да изкараш. Най-важното за една медия е рекламодателите, ако това можеш да осигуриш останалото е лесно.

Чуждите марки списания, които се издават у нас, държат жестоки цени за страница-реклама - 2,3 до 5к. Българските са поне 3-4 пъти надолу. Помисли в каква ниша ще е списанието и дали ще има хора готови да платят, за да се рекламират при теб.

Втори вариант - имаш на склад дооооста пари и започваш с "идеална цел" - като набереш популярност тогава да разчиташ на богати рекламодатели, но това за мен е утопия.

Успех. 🙂

Да се издава списание в България не е лесна работа...Споделям ти го, от професионален личен опит!

Необходимия стартов капитал, разбира се е сериозен, но най-вече зависи от това, какви цели си поставяш.Иначе казано, периодика, обем на изданието, авторски колектив, разпространение, тематика, изобщо става въпрос за подробна маркетингова стратегия.

След като всичко това е изяснено, налично и договорено, трябва да знаеш, че брака (разпространените, но непродадени бройки) варира средно между 55-85%!Отново бих искал да ти отбележа, че има множество детайли, от които това зависи...

Най-важната, но и най-трудна част е момента с привличането на рекламодатели...Точно тази част определя, дали ще можеш да си покриеш разходите...

Не бих искал да съм краен, но подобно начинание без професионална подкрепа и предварително осигурен бюджет, е осъдено на провал в 99% от случаите...

Надявам се, да съм ти бил полезен...

Ако имаш конкретни въпроси съм на разположение.

Благодаря на всички включили се в темата... май общо взето ме отказахте дори и да си мечтая... 🙂 а и в нишата (тематиката) има към 10-15 списания, така че конкуренцията е голяма...

Каква е причината да искаш да е хартиено издание? Оправдано ми се струва само, ако е за възрастна аудитория, която няма достъп до компютър. Направи го онлайн, ако е качествено според мен ще си спечели фенове и читатели, а от там и рекламодатели. Щом казваш, че има 10-15 списания на същата тема, колко от тях ги има онлайн, ако не са всички, това значи и по-малка конкуренция за теб.

Каква е причината да искаш да е хартиено издание? Оправдано ми се струва само, ако е за възрастна аудитория, която няма достъп до компютър. Направи го онлайн, ако е качествено според мен ще си спечели фенове и читатели, а от там и рекламодатели. Щом казваш, че има 10-15 списания на същата тема, колко от тях ги има онлайн, ако не са всички, това значи и по-малка конкуренция за теб.

Ами всъщност нито едно го няма онлайн всички са офлайн... имат сайтове по темата доста, но онлайн списания не се сещам за нито едно...

... Направи го онлайн, ако е качествено според мен ще си спечели фенове и читатели, а от там и рекламодатели...
каква е разликата между списание онлайн и сайт? изключвайки статийте?
другите си имат сайтове.

каква е разликата между списание онлайн и сайт? изключвайки статийте?
другите си имат сайтове.

Не съм конкретизирал какво да бъде, може и сайт, в който да си пуска материалите, които иначе ще печата за офлайн списанието 🙂

Back
Горе