Помощ за VPN

Velida

New member
Имам приятелка в Дубай, която няма достъп до някои страници в БГ и международни тъй като са блокирани. Казали са и, че трябва да има VPN
Би ли могъл някой да даде повече инфо как да си сложи VPN и указания за това и дали е безлатно 🙂

Re: Помощ за VPN

Бе тя VPN ще си сложи, ама къде ще се закачи?!
Трябва да имаш статично реално IP и рутер или РС, което да поддържа VPN сървър. Тогава твоята приятелка ще може да се закачи към теб и да ползва БГ сайтовете.

Това с VPN-a сам го правил и искам да ти кажа че въобщте няма да ти свърши работа. Ако успееш да си настроиш рутера даже и да нямаш реално ИП всеки път при рестартиране на рутера ще трябва да пращаш ИП-то по е-маил или скайп.

Слет това ще се сблъскаш с проблема изходяща скорост от твоята мрежа съответно и нейната тъи че ако хванеш 50кб си е супер направо, за интернет страници може и да стане.

Друг вариянт е да намериш един Proxy сървар свободен и да се закачи твоето момиче за него и ще може да си гледа страниците от бг.

Мен ако питаш сложи един TightVNC - безплатна е програмката и си работете така може даже и да прехвърляш файлове през него, общо взето е програма за отдалечен достъп. Другия вариянт е Windows Remote Desctop не сам сигурен с кой Windows си но може да направиш един потребител за нея и да се логва в твоя компютър и да си гледа страници и пр.

Но със Proxy свободно е най елегантното решение.

Но със Proxy свободно е най елегантното решение.
По-скоро е елементарно, а не елегантно.

За да използваш прокси трябва да си настроиш всяка програма на компютъра, докато през vpn-а само оказваш да рутира трафика през него, което може да става автоматично при вдигане на интерфейса на VPN-а.

Динамичното IP е частен случай, който се решава с dyndns.

Има безплатни vpn мрежи, но са много бавни за разлика от платените, които всъщност не са чак толкова скъпи.

Proxy едва ли ще свърши работа, ако доставчика филтрира трафика по съдържание, затова явно са и препоръчали VPN, за да има криптиране.

абе тая работа с VPN-а не е много проста
аз лично си платих на един приятел да ми върже сървъра и работната станция + една ремоте база в един VPN и сега е песен. Където и да съм се вързвам през частната си мрежа към важните ми машини.

Има и едно друго уважавано от мен решение за отдалечен достъп - TeamViewer.
Ежедневно ми се налага да го ползвам и нямам оплаквания (безплатната версия).

така обявя споделяш цели си десктоп
става за презентации и съпорт
ама за целта която е описал колегата няма да е много подходящо

Proxy едва ли ще свърши работа, ако доставчика филтрира трафика по съдържание, затова явно са и препоръчали VPN, за да има криптиране.

Да, точно това е проблема, че се филтрират някои страници и затова тя пита за VPN
Ровейки се из нета разбрах, че се използва и за други неща, но нас това ни интересува. Незнам защо само в Дубай правят тези проблеми, още повече, че не са някоя затворена страна като Саудитска Арабия или Кувейт. Дори някои социални мрежи не могат да се отварят...

Back
Горе