Правен въпрос относно copyright

Syncro

Active member
Имам един англоезичен сайт който е един вид директория и за по-разнообразен материал копирам новини от други сайтове.
Копирането е 1 към 1 на текста и снимките, като най-отдолу посочвам източника /без активен линк/
От един от сайтовете от които копирам ме "молят" да спра да копирам защото нарушавам правилата и цитират AdSense Terms and Conditions: параграф 13
Пробвах се да измислим компромисен вариант - не искат.Чакат да им потвърдя, че няма повече да преписвам.
1.Имат ли право?
2.Предполагам ако не спра ще ме "изкажат" на АдСенс и ще го отнеса.Могат, нали?

Re: Правен въпрос относно copyright

Честно казано голяма част от потребителите тук не толерират подобни на твоите действия и да си призная и аз не бих толерирал нещо подобно. За това съдържание което ти крадеш ( понеже въпреки посочването на източника, ти реално крадеш съдържанието ), тези хора вероятно си плащат и реално са си в правото да ти държат сметка за това. Моят съвет е да спреш да го правиш, първо от колегиална гледна точка и второ да избегнеш наказателни последствия, понеже след като са те предупредили, вероятно ако не вземеш мерки, ще си потърсят интереса и едва ли ще е като предупредят адсенс 🙂

А понеже всеки краде по малко, мога да ти препоръчам да преразкажеш статията, тогава тя става твоя авторска и няма какво да ти кажат.

Не споря че е гадно - напротив.
Идеята беше да дозапълня сайта - все пак не е това темата.
Аз ако бях с такива познания по английски и толкова свободно време дали щях да пиша тази тема.Просто няма как да седна да измислям или преразказвам при условие,че сайта се прави в "обедната почивка"
Успокоих "колегата" че няма да преписвам вече.
Сигурно съм първия отказал се /набързо потърсих текст от тяхна статия - на първа страница 5 различни сайта с 1:1 и нито един със споменаване на източника/

Значи за такива изпълнения директно си те докладвам на адсенс и не бих те предупреждавал изобщо. Ти да не си предупредил като си крал?

За един линк ли се стискаш? Как се прави сайта и всякакви подобни сметки са пълни глупости. Като си имал време да копираш, значи имаш и време да укажеш от къде. Отделно много сайтове и с линк не разрешават.

Това, че теб са хванали, а не друг, с нищо не ти променя ситуацията. А ситуацията е, че погнат ли те сериозно - изгаряш...

Последно редактирано:

като ще пълниш със съдържание поне го вземи от артикъл директории - те не възразяват и няма да имаш проблем, поне не в това отношение

като ще пълниш със съдържание поне го вземи от артикъл директории - те не възразяват и няма да имаш проблем, поне не в това отношение

Тук не си много прав, имам няколко статии публикувани в българския сайт statiite.com откъдето вече няколко хващам да ми крадат статиите и да махат линковете. И съм МНОГО ПРОТИВ. Едно, че крадат мен като автор на статиите, друго че нарушават правилата за ползване на statiite.com. Скоро пак писах мейли на един сайт, още в разработка, но разработчиците ми копнали 3 статии, писах на собственика за едната, нея я оправиха, но в другите линковете са си махнати. Човека е разумен, обясни ми че са в работен тестов вариант, но чакам да минат в работен вариант да видим дали ще ги сложат.

Имат време да търсят статиите, имат време да ги копват, имат време да махат линковете от тях, а нямат време да си напишат една собствена или да прочетат правилата за ползване....

Щом нямаш време да пишеш статии, а искаш сайт, поне поставяй по един линк към оригинала. Така в голяма част от случаите няма да ти направят проблем защото печелят еднопосочен линк и реално не губят нищо (но даже и така, пак нямаш право да копираш). А сега рано или късно някои ще те докладва без да ти се обади (и с право).

А конкретно по случая просто спри да копираш от този сайт.

Мен са ми много чудни агрегаторите, които дават връзка, но тя е nofollow. Какъв е смисълът? Какво печелят от това? Дали връзката ще е реална или не, за сайта е едно и също. При реална връзка поне и авторът ще спечели нещо.

Аз имам агрегатори и си посочвам оригинала с реална връзка в края на статията. Така печелим и аз и оригиналът.

Не ме убивайте с камъни
То си пише: Junior Member
Въпросния сайт има и множество активни follow линкове има и такива които не са активни.Изобщо не е ставало на въпрос за посочване на източник - бяха категорични "Потвърдете, че няма да копирате повече"
Потвърдих 🙂
Тъпото е, че аз им пратих новина, а те ми върнаха това 😀
Понякога и така се учат уроци.
Не съжалявам......Почвам да наблягам на английския

П.П Който никога не е копи->пейст пръв да хвърли камъка 😛

Back
Горе