Проблеми с Windows XP CheckDisk

diabolic.bg

The Old Wastelander
Жена ми използва един лаптоп Дел Востро 1720. Напоследък взе да зарежда бавно и понякога забива при зареждане на ОС, поради което искам да му пусна проверката за грешки CheckDisk. Да, ама той не ще. Вероятно пречи вградената защита на Дел, която се бърка и БИОС-а и къде ли не, но няма опция да бъде изключена. Пробвах многократно да задам CheckDisk по два начина:

1. През уиндоус експлорер - С - с десен клик - Пропъртис - Туулс - Чек нау и поставяне на двете отметки, за да го направи след рестарт.

2. Използвах и командата на МС през дос емулатора - Win - Run - cmd - пиша chkdsk c:/r - ентер и потвърждавам с у, за да го направи след рестарта.
Това е точно вариантът да се стартира проверката след рестарт на машината.

И в двата варианта, обаче, машината се рестартира и зарежда ОС без да стартира преди това CheckDisk.

Някакви идеи как мога да го пусна? Благодаря предварително!

За: Проблеми с Windows XP CheckDisk

Имам същия проблем в момента и нямам решение. При дефрагментиране пък ми изписва "Няма инсталиран софтуер за дефрагментиране". И имам още един ужасно странен проблем със certificate manager-а. Откакто съм минал на Linux съм загубил тренинг да работя с win 🙁

Има един windows xp, дето се слага на live cd и се стартира от cd-то. Той не е реален windows, но има някои функционалности, една от която е сканирането. Може това да пробваш.

Скуби, благодаря за идеята, но не става. Опитвах с два различни диска с лайв уин ХР - гадната защита не го оставя да се дозареди. Дава някакво съобщение за грешка на син екран и спира зареждането на уиндоуса. Чекдиска на оригиналния уиндоус, който е на лаптопа си работи, ако не се поставят отметките, за да иска рестарт. Лошото е, че този режим е само рийд онли и не върши работа. А има огромна полза от този, който работи в дос средата преди да зареди бозата, ама като не ще да се пусне, не знам как да стане. 🙁

Хм, излъгах. Чекдискът дори в рийд онли режим дава съобщение, че не може да довърши проверката на диска.

Последно редактирано:

Има един windows xp, дето се слага на live cd и се стартира от cd-то. Той не е реален windows, но има някои функционалности, една от която е сканирането. Може това да пробваш.
Благодаря за идеята! След дълго ровене на СД-тата у нас, изрових един Hiren Boot CD 10, на който има мини ХР. Опитах го, зареди се и чек дискът му работеше на 5 етапа, както този, който исках да стартирам. Извъртя се за около 40 минути (което е по-кратко от вградения в Уинбоз) и направи компа като нов. Благодаря отново!

Съжалявам, форумът не ми дава да ти дам репутация! 😢 Последно изглежда пак на теб съм дал.

Радвам се, че се е оправил 🙂.
Крайно време беше. Повече от две седмици си чукам главата и се чудя как да пусна тъпия чекдиск. Между другото, дори след като нещата се оправиха, чекдискът пак не тръгва след рестарт, което ме кара да мисля, че наистина защитата на Дел прави нещо. Но сега поне в рийд онли формат се извърта до край и не дава съобщение, че има грешка и не може да продължи. :happy:

Back
Горе