Проблемна копирана статия

Federal

New member
Нуждая се от съвет.
Възникна казус за мен от потребител във форума, който е копирал статия от конкурентен форум и я публикувал при мен.
Статията е с автор от чужбина, като превода е от българин.
В края на преведената статия, преводача е указал Автор:чужденеца и Превод:името на преводача.
Въпросният потребител е копнал статията и в лични съобщения ми казва, че е питал преводача, дали може да я постне във форума, за което е получил разрешение.

Какво ще ме посъветвате да направя с потребителя, да разбера от него наистина ли е получил разрешение за разпространение?

Последно редактирано:
За: Проблемна копирана статия

Щом е получил разрешение - тогава нямаш проблем с нарушени авторски права. При съмнения от твоя страна се свързвай директно с преводача, а не с посредника, защото посредника може и да излъже, но за твое успокоение поискай да видиш официално разрешение за ползване на материала.

И все пак, като я слагаш във форум е добре да се ползват възможностите за html форматиране като quote ли code, за всеки случай. Тук също е добре да се прави с тагове quote и отдолу да се слага линк към източника, но рядко го виждам.

Използват се разбира се, всички се "подписват" с Източник, Преводдач, и т.н. Но копираната в случая, има само устна договорка, която аз няма как да взема за достоверна. А много добре се знае, какви са последствията...
Изпратил съм писмо с искане от потребителя, в случай че откаже, директно ще се свържа с Преводача и ако няма такова разрешение, ще изтрия статията.
По-добре една статия по-малко, от колкото после месеци проблеми! 🙂

Използват се разбира се, всички се "подписват" с Източник, Преводдач, и т.н. Но копираната в случая, има само устна договорка, която аз няма как да взема за достоверна. А много добре се знае, какви са последствията...
Изпратил съм писмо с искане от потребителя, в случай че откаже, директно ще се свържа с Преводача и ако няма такова разрешение, ще изтрия статията.
По-добре една статия по-малко, от колкото после месеци проблеми! 🙂
Какви проблеми, размести словореда и си готов, как според тебе ще докажат, че статията е тяхна ако е преведена, това нещо се нарича рерайт, и е разрешено до колкото аз знам!
Може ли линк към статията, интересно ми стана просто ?

lipa - преведените материали си имат авторско право, и никой не може да използва даден превод, ако няма разрешение от преводача, иначе подлежи на съд! И Federal точно този проблем се опитва да реши - дали човекът, който е постнал материала има разрешение от преводача да го прави.
А твоят съвет да се размести словореда е глупав, понеже по този начин се губи оригинала, изказа, по този начин с разместен словоред полученият материал си е нова статия, а не е преводен материал.

Последно редактирано:

Не мога да дам никакъв линк към статията!
Всеки, който има сайт и си мисли, че сме 90-та година и си прави с него каквото си ще, може да има големи ядове, ако не спазва поне минималните правила. Комисията за защита на авторското право към министерство на Културата е много близко за оплакване!

В много големи филми се вкарваш заради някакъв си форум. Това е един вид социална мрежа. Някой като пусне чужда снимка или статия във Facebook кого погват? Зукърбърг или конкретния човек, направил публикацията? От написаното дотук става ясно, че дори нямаш оплакване от автора/преводача, а си се засилил да триеш и да търсиш има ли разрешение и т.н.

Като получиш оплакване за нещо триеш по своя преценка, ако има основание. В противен случай оставяш този, който е направил публикацията да си носи последствията, освен ако не става въпрос за п*р*о или нещо друго, което е откровено незаконно според българските закони. Но да триеш просто така материал, в който е посочено името на автора/преводача и има информация за първоизточника би било меко казано тъпо.

А да ти плюят по форума и сайта добре ли е!? Че твои потребители крадат статии от конкурентен форум и се натягат при теб с тях. Или да знаеш, че конкуренцията има възможност по някакъв начин да те прецака и после да съжаляваш. Фимирането в случая е превенция, от това някой ден да се събудя и всеки 2 ри да копира чужи неща.

Форумите не са блогове или новинарски сайтове. Това са места с изцяло генерирано от потребителите съдържание. Значителна част от това съдържание обикновено е копирана от други сайтове, за да бъде подложена на дискусия. Когато авторът и оригиналният източник на копираната информация са надлежно цитирани, и няма оплакване от създателите на съдържанието, притесненията че щял да се развали имиджът на форума са меко казани неоснователни. Разбирам поне да имаше оплакване, но хипотетичните разсъждения какво можело да стане идват малко множко в конкретната ситуация, която е описана. Причина да се плюе един форум винаги ще се намери, а конкуренцията ако иска да те прецака ще намери 1001 други начини. Ако визираш евентуално оплакване за копирано съдържание в Google, не мога да гарантирам какво би станало, но това е голяма компания с умни хора, които знаят много добре какво значи форум и едва ли ще сложат наказание за нещо подобно.

Re: Проблемна копирана статия

Освен въпроса за авторското право е хубаво да се изясни и мотива за това действие.
Ако е публикувал статията с цел да уведоми другите читатели на форума или сайта е едно.
Но ако е публикувал с цел да има лични ползи и по този начин е навредил на създателя на статията е съвсем друго.
Във всички форуми има статии и цитати взети от други места.
Може това да се разтълкува и като реклама. Ако аз напиша една статия и други хора я публикуват на още 100 места както в края на статията пише че тя е моя, това ще е доста добра реклама за мен. Нали?

Back
Горе