SearchEngines.bg

Това е примерно съобщение за гост. Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете потребител на SearchEngines.bg! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавите свои собствени теми и публикации, както и да се свържете с други членове чрез вашата лична входяща кутия! Благодарим ви!

Проблем с .bg домейн и търговска марка

alexer

New member
Днес се появи странен проблем с .bg домейн и търговска марка.
Чрез препоръчано писмо получих информация от адвокатска кантора (занимаваща се с интелектуална собственост), в която обясняват за регистрираната търговска марка от тях, както и предявяват искания да им предоставя собствеността на домейна, както и всички документи или следва съд с до 100 000лв. обезщетение, включително и по НК за до 5 год... Дават срок от 14 дни.

Домейнът naprimer.bg е регистриран 2009г, за съжаление от Регистратор.бг
Тяхната търговска марка "NAPRIMER www.naprimer.com" е регистрирана 2012г.
*думичката "naprimer" замества реалната, всичко останало е така.

Имали ли сте подобен случай и бихте ли препоръчали добър адвокат/кантора, занимаващи се с интелектуална собственост и интернет (без значение от къде)?
 
Мога да препоръчам Иванка Георгиева http://legaideas.eu . За мен най-големият специалист точно в тази област.

Но според мен нямаш никакъв проблем, щом марката е регистрирана след домейна. Дори домейнът да не е защитен вече, пак нямаш проблем.

Аз лично бих им се изсмял в лицето с този нагъл опит за сплашване. Изтърка се вече това и звучи смешно. Особено частта с обезщетението... :) Ако можеха да направят нещо, нямаше да те питат. Куче, което лае, не хапе...

Но пак, ако ти е ценен домейнът, се допитай до специалист.
 
Пропуснах нещо, че техният домейн naprimer.com е регистриран 2 години преди моя naprimer.bg. Не знам до колко има значение, но предполагам, че ще го използват.
@cloxy благодаря за мнението и предложението.
 
Това, че са регистрирали някакъв си там домейн по-рано, не им дава никакво предимство.

Ако обаче фирмата им се казва така и е регистрирана преди твоя домейн, тогава вече става опасно.
 
В такива ситуации, трябва да се обърне много голямо внимание на състава на нарушението и тогава да се дава съвет. Детайли, които за страничния наблюдател са дреболии могат да бъдат съществена част и да имат значение измерващо се наистина в стотици хиляди левове.

За нас започва да се превръща в практика да съдим и осъждаме конкуренти позволяващи си да правят глупости, като веднъж дори един обясни нарушението си с "така дизайна на сайта изглежда по-добре".

Това което отдалече виждам като съществен въпрос, който не сте дискутирали е ти извършвал ли си сходна дейност. Например ако те продават сладоледи под дадената марка "например" дори и не регистрирана преди теб и ти си направиш домейн "например" и продаваш сладолед на него си в пряко нарушение на 3 закона на първо четене. Ако ти продаваш камиони на него, стига да не са хладилни, проблемите ти рязко намаляват и остава казуса с домейна.

Ако развиваш дейност на него, дори и да не е защитен ще е доста трудно за тях да го придобият и разумното за тях решение би било да го купят. По отношение на конкретните специфики говори с Регистър БГ, те имат практики в тази посока и изяснявайки казуса ще те посъветват евентуален арбитраж как би завършил.

Но във всеки един случай форумни раздумки без конкретната специфика не са практичния подход.
 
Привет,

Аз ако съм на твое място, ще се свържа с добър адвокат да ме консултира и се сещам само за едни "Марковски", вярвам, че телефонно обаждане, с което да ги попиташ за съвет и цени ще ти е безплатно. Но се възползвай, че са те заплашили, консултирай се и ако не излиза скъпо, ги съди ти, че те сдухват. Хората трябва да се научат, че ако искат нещо трябва да си плащата. Ако бяха коректни, да ти се бяха обадили и да ти предложат цена за домейна или поне да те питат за такава. Аз бих ги гонил до дупка за тази им наглост.

Успех
 
Марковски е такъв тъпан в сферата на облигационното право, че ако не бяха личните му контакти с правосъдната система едва ли щеше да има и едно спечелено дело. Айде не му давай такъв съвет. Ако става въпрос за някой публичен процес по наказателно право, където ще има медии и шум, може.
 

Горе