Програма за наблюдение на сайт

miraco

New member
Кажете някоя безплатна програма за наблюдение на няколко сайта. По точно за около 15 сайта, да показва онлайн посетители и някаква обикновенна статистика за посещенията.

Re: Програма за наблюдение на сайт

cloxy, би ли споделил впечетления от този брояч? и как се инсталира, тъй като гледам се тегли нещо и т.н.? при другите просто се слага код.

cloxy, би ли споделил впечетления от този брояч? и как се инсталира, тъй като гледам се тегли нещо и т.н.? при другите просто се слага код.

Той вече го е направил в тази статия в своя блог. 🙂

Безплатно е и дори е опен сорс! Инсталира се на ваш хостинг, а не както другите броячи да се свързва към техен и да се трупат данните там 🙂 Всички данни са на вашият хост и никой друг няма достъп до тях.
И аз преди 1 ден почнах да го тествам и ползвам постепенно.
Инсталацията е нещо подобно на wordpress инсталация.
За момента не мога да дам мнения за брояча понеже ми е от много рано. Нека cloxy каже няколко думи.

Аз като имам сайтове на два различни хоста, трябва ли и на двата хоста да инсталирвам piwik или може само на един и да следя сайтовете и на другият хост. И като е на друг хост сайта ще отчита ли точно.

Аз като имам сайтове на два различни хоста, трябва ли и на двата хоста да инсталирвам piwik или може само на един и да следя сайтовете и на другият хост. И като е на друг хост сайта ще отчита ли точно.

Няма проблеми! Ако примерно погледнем всичко останали броячи, те са си на един хост и ти реално ги ползваш на много други хостове. Така всеки твой сайт прави връзка към хоста на брояча.
С Piwik можеш ако искаш (не е задължително) да си направиш на всеки хост по една инсталация и да сложиш кода от нея на сайтовете в този хост. Така няма да се прави връзка към други хостове и ще се забърза зареждането на страницата.
Но аз поне за сега не мисля да го правя. Чак толкова не съм се зарибил по мега голямото оптимизиране на бързината на сайтовете. Иначе е добра идея, но не е никакъв проблем да не го правиш.

Последно редактирано:

Само да вметна 2-3 неща за GA.

Значи новата версия е асинхронна. Което значи, че не бави зареждането на страницата. То пак си ходи до друг хост, но не по-време на зареждане на страницата, а след това докато потребителя си зяпа. То и това беше причината да има смяна на кода.

И другото нещо - гледам от скоро можеш да избереш и днешна дата и ти показва потребителите за деня, които са влезли в сайта ти. Т.е. имаш данни в реално време.

Само да кажа, че ГА винаги е имал ибиране на днешна дата, но това не значи, че е в реално време

Да. Мисля че просто показва по-малко от колкото са за същия ден. Но това с реалното време не мисля че е толкова важно.

А искам да спомена че в Piwik ако е на български има една грешка в превода или нещо такова и в All Websites първите две колонки се казват Посещения. Всъщност второто е импресиите или Pageviews. Да не си помисли някои че са му се увеличили посещенията 😀

http://www.tsonev.com/main/traffitor/

аз съм я писал, но много отдавна - 2004, ползва флат файлове(без бази, тогава нямах пари за SQL). Наскоро добавих новите операционни системи и браузъри, ако ти представлява интерес и имаш въпроси пиши ми.

В piwik никъде не открих да ти показва колко човека са онлайн в момента. Има ли такава функция или не.

Някой може ли да сподели впечатления за Piwik, относно дали е точен. Аз като сравнявам резултатите с GA, се оказва че GA ми показва с 5% повече посещения. След това тествах с един пробен сайт, в който само аз влизам и забелязах че Piwik отчита част от посещенията като импресии! За мен следното действие е посещение, не импресия:
Влизам в сайта, стоя 2-3 секунди, излизам, затварям браузъра. След малко пак влизам в браузъра, зареждам сайта, стоя малко и излизам.
Piwik това го отчита понякога импресия, а понякога посещение.

значи различните броячи имат различно време на отчитане за уникално посещения
при някой може да отчита уникално от 1 ип на всеки 5 минути други могат да го отчитат и на всеки 2 часа
или казано ако отчита на 2 часа то колкото и пъти да влезеш през тези 2 часа ще ти отчете 1 уникално посещение

значи различните броячи имат различно време на отчитане за уникално посещения
при някой може да отчита уникално от 1 ип на всеки 5 минути други могат да го отчитат и на всеки 2 часа
или казано ако отчита на 2 часа то колкото и пъти да влезеш през тези 2 часа ще ти отчете 1 уникално посещение

Ами аз говорех за нормални посещения, уникалните си ги отчита както трябва. Все пак си мисля че ако човека излезе от сайта и дори от браузъра, то сесията трябва да се прекрати и след това ако пак влезе трябва да е ново посещение от същия човек (тоест уникалните да не се променят, а нормалните да се увеличат с едно). А то увеличава импресиите.
Може би е настроено и там за минимален период от време. Явно е такова виждането им за нещата 🙂

Back
Горе