Решаване на 5 SEO проблема чрез HTML5

cloxy

Super Moderator
Екип
Страхотна статия! Стара, но попадам на нея чак сега. Бях я споделил навсякъде освен тук.

Накратко, описва точно нещата, за които говоря вече повече от година по събития и в блоговете си. Ето я и приятно четене:

Fixing 5 common SEO problems with HTML5... today! - distilled

Re: Решаване на 5 SEO проблема чрез HTML5

Благодаря за статията. Сега я прочетох. Това с таговете ми хареса и ajax-а също.
Тези тагове, дето показват че това е футър, хедър и т.н., реално каква полза ще има търсачките като го знаят обаче?

Видях я, но пак не разбрах какво от това, че Гугъл по-добре ще знае кое е статия, кое е навигация и т.н. 🙂. Ще промени важността на линковете ли (примерно)?

Видях я, но пак не разбрах какво от това, че Гугъл по-добре ще знае кое е статия, кое е навигация и т.н. 🙂. Ще промени важността на линковете ли (примерно)?

Най-важното е да знае къде ти е същинското съдържание (article tag). Така примерно ще знае, че от там трябва да вземе описанието за снипета. Не рискуваш описанието ти да е някоя глупост. Също така, като знае къде ти е същинското съдържание, няма да е проблем ако нещо друго по страниците се дублира и да ти ги смята за дублирани.

Ползите са безкрай. Най-малкото кодът е по-четим. 80% от страниците вече имат такава архитектура, просто трябва да се сменят таговете от <div id="header"> на <header> примерно.

За: Re: Решаване на 5 SEO проблема чрез HTML5

Ползите са безкрай. Най-малкото кодът е по-четим. 80% от страниците вече имат такава архитектура, просто трябва да се сменят таговете от <div id="header"> на <header> примерно.
Като говорим по темата можеш ли да ми кажеш, ако е възможно с 2-3 думи какво правим като тия неща не работят с версии на IE под 9. Сега си погледнах посетителите на един от сайтовете, 49% IE а от тях 46% с под 9.
Т.е има ли някакво решение.

Re: За: Re: Решаване на 5 SEO проблема чрез HTML5

Re: За: Re: Решаване на 5 SEO проблема чрез HTML5

Като говорим по темата можеш ли да ми кажеш, ако е възможно с 2-3 думи какво правим като тия неща не работят с версии на IE под 9. Сега си погледнах посетителите на един от сайтовете, 49% IE а от тях 46% с под 9.
Т.е има ли някакво решение.

Има решение, разбира се 🙂 Просто слагаш това в HEAD на документа:

HTML:
<!--[if lt IE 9]><script src="http://html5shiv.googlecode.com/svn/trunk/html5.js"></script><![endif]-->

Вече оправя и проблема с CSS, така че само това е достатъчно да реши всичките проблеми със старите браузъри.

Ето още две полезни статии по темата:
HTML5 и оптимизацията за търсачки
Преминаване към HTML5 - ръководство

Последно редактирано:

Разбирам, мерси Cloxy.
Друго интересно нещо е дали Гугъл вярва на тези тагове, защото то и с тях може да се правят манипулации 😉.

До колкото имам наблюдения и опит - вярва им, но не безрезервно.

Примерно имам article таг, който обаче има собствен header, в който са поместени авторът, датата на публикуване и такива неща. Без да е семантично описано Гугъл се бърка и често взема за описание на снипета точно този параграф с автора, датата...

Когато е семантично описано, знае да прескочи този вътрешен header, въпреки че е в article и да си вземе описание от съдържанието на публикацията. Това нямаше да се случва, ако не познаваше HTML5 семантиката.

Последно редактирано:
За: Решаване на 5 SEO проблема чрез HTML5

За: Решаване на 5 SEO проблема чрез HTML5

cloxy, а имаш ли наблюдения как се справя гугъла с WordPress теми на HTML5? Защото са излезли доста такива напоследък. Изкарва ли ги правилно в снипета?

Г-н Тошков , прегледах презентацията (SEO и архитектура на сайт) и ако може малко да дооточните нещо . Първия пример е за лоша структора , но в действителност това не е ли silo структора с подсилози ? Така поне на мене ми се вижда , но винаги е възможно да греша.

Back
Горе