SearchEngines.bg

Това е примерно съобщение за гост. Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете потребител на SearchEngines.bg! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавите свои собствени теми и публикации, както и да се свържете с други членове чрез вашата лична входяща кутия! Благодарим ви!

СЕО? Възможно ли е това?

apenev

New member
Здравейте,

Тъй като за първи път пиша ще ме извините ако има неточности в поста!

Доколкото ми е известно гоогъл не толерира дублираното съдържание нали така?

Вижте на какво се натъкнах! При това търсене(почивка Дубай) в Гоогъл се натъкнах на следните резултати(виж атач файла).

Та въпроса ми е следния: Имаме основен сайт в случея траваленд.бг и втори сайт тоур-ин-дубай.инфо с едно и също съдържание с един и същ код едно към едно, гоогъл не само че индексира и двата сайта, но и излизат на не лоши позиции, на други дестинации даже и двата сайта са първа страница! Как става това? Гоогъл толерира ли го? Ами ако всеки който разполага с ресурс да закупи 100 домейа ако го направи?

Моля за експеертната Ви оценка!

Спорен ден!
 

Прикачени файлове

  • pochivka_dubai.JPG
    pochivka_dubai.JPG
    35.6 KB · Преглеждания: 0
Re: СЕО? Възможно ли е това?

Проблема е, когато се дублира съдържание в един сайт, а иначе ако ще и на сто места да го има текста.... пак е ок, това е проблема и с кражбата на текстове :)
 
Re: СЕО? Възможно ли е това?

Е, не е проблем само откъм copyrights. Освен да избягваш дублирано съдържание на своя сайт, е силно препоръчително да не си го взимал и от други "100 места", защото макар да има изключения, тенденцията е Гугъл да показва все по-малко резултати в SERP с copy-paste съдържание. Ако домейнът е много авторитетен, може и дубликати да излизат в страниците с резултати при определени търсения (както в примера на apenev), но като цяло рано или късно идеята е да се извежда само първоизточника на текста (това не е непременно авторът на текста, а сайтът, който пръв бъде индексиран от бот със съответното съдържание). По мои наблюдения в много от нишите наистина броят на показваните в SERP дублирани резултати е намалял драстично през последните 3-4 месеца, което доказва, че Кофеин алгоритъма действа акуратно :)
 
Re: СЕО? Възможно ли е това?

Тоест искате да кажете с две думи купувай домейни паркирай на тях страници от сайта си и нема да имаш проблем с гоогъл......??????

Така ли да го разбирам?
Съвсем не :) Макар, че някои колеги, които търгуват с домейни, могат и нещо такова да ти предложат като подход...

Идеята е уникално съдържание, силно релевантно (тясно свързано с твоята тематика и с кл. думи, за които се бориш за по-високи позиции) и качествени линкове - също релевантни, но и от качествени източници (качеството е определящо, не се хвърляй да гледаш само количествените показатели на линковете). Това е на кратко... съвсем на кратко :)

И най-важното, не губи време да гледаш в чуждата паница (освен за сравнение), работи си върху твоя проект, върху другите не можеш да повлияеш и без това ;)
 
Re: СЕО? Възможно ли е това?

След като няма конкуренция, няма читави сайтове, няма друг контент, какво да извади алгоритъма?

Ще вади това, което има.
 
Re: СЕО? Възможно ли е това?

Като говорим за дублиращо се съдържание - говоря за една или няколко статии, но ако имаш домейн.бг и домейн.ком и на двете имаш ХХХХ съдържание и ХХХХ и скрипт/CMS то това ще е с кофти последствия и за двата домейна по мои наблюдения.
 
Re: СЕО? Възможно ли е това?

...тенденцията е Гугъл да показва все по-малко резултати в SERP с copy-paste съдържание. Ако домейнът е много авторитетен, може и дубликати да излизат в страниците с резултати при определени търсения (както в примера на apenev), но като цяло рано или късно идеята е да се извежда само първоизточника на текста ...

По мои наблюдения в много от нишите наистина броят на показваните в SERP дублирани резултати е намалял драстично през последните 3-4 месеца, което доказва, че Кофеин алгоритъма действа.

Мога да допълня към това което каза колегата че ако често копираш текстове от други сайтове няма да можеш да изградиш висок Trust Rank (или ще можеш, но с в пъти повече усилия - линкове и т.н., а това е ценово неефективно).

Картинката на Rand Fishkin от SeoMoz (ако се чудиш кой е пък тоя - това е един от начинаещите колеги :D :D ) ще ти го покаже в детайли.

google-ranking-algorithm.gif


Вижда се че голяма част от класирането на някакъв сайт идва от тоя параметър. Ако всичко от сайта ти е копирано нямаш шанс за висок Trust Rank. Каквото и да публикуваш на сайтове които го имат се класира лесно и бързо, доказано е с експерименти много пъти.
 
Re: СЕО? Възможно ли е това?

Много отговори но нищо конкретно не можах да извлека като поука...... има ли някой който да каже:
Вариант 1 - прави го и ти това е хитър начин да изкараш 2 сайта на първа страница Варинат 2 - не го прави рано или късно гоогъл ще те накажат
Вариант 3 - ....................................
 
Re: СЕО? Възможно ли е това?

В твоя случай вариант 2 е най-подходящия. :) Това е мое лично мнение разбира се, и в никакъв случай не се имам за експерт в областта СЕО.
P. S.
Нито пък за експеерт :)
 
Re: СЕО? Възможно ли е това?

Много отговори но нищо конкретно не можах да извлека като поука...... има ли някой който да каже:
Вариант 1 - прави го и ти това е хитър начин да изкараш 2 сайта на първа страница Варинат 2 - не го прави рано или късно гоогъл ще те накажат
Вариант 3 - ....................................

Не го прави, защото:
1. в дългосрочен план е кофти стратегия - винаги уникалното съдържание ще измести дублираното т.е. оставяш порта за конкуренцията си
2. в някакъв светъл миг може да се окаже, че от двата сайта с копирано съдържание Гугъл си е избрал втория (т.е. не този, който носи парите). Защо това може да се случи може да го разискваме в отделна тема
3. особен смисъл от това да имаш десет позиции на първа страница с едно и също съдържание няма - какво? ще има линк от всяка страница към главния сайт? или на всяка страница ще продаваме едно и също? по принцип какъв е проблема - ами проблемът е живия посетител, какво ще помисли той ако види десет еднакви резултата? дали това е най-подходящия начин да привлечем потребителите?

Ако все пак не можеш да се стърпиш и решиш да го правиш:
1. гледай първо да ти е индексиран основния сайт
2. старай се към него да има най-много беклинкове
3. опитай се да извлечеш някаква реална (парично измервана) полза от присъствието на копието в серпа
 
Re: СЕО? Възможно ли е това?

BullBlogger благодаря за изчерпателното мнение, наистина ми бе полезен. Че ще правя втори трети и други сайтове е ясно, въпроса беше по този или друг начин. След твоето мнение и на част от другите съфорумци тази блудкава идея която прелетя през главата ми остана в небитието. Ще си направя оттделни сайтове с релевантно съдържание към основния, създавайки си по този начин качествени беклинкове от добри сайтове, друг е въпроса че ще е трудоемко но.......

Относно питането ми - си мисля че рано или късно гоогъл ще ги накаже под една или друга форма, те според мен затова са и заложили на инфо домейни........

Ще се радвам ако има още професионални мнения
 
Re: СЕО? Възможно ли е това?

Ако ще си правиш сайтове, които да ти линкват към основния, в идеалният случай трябва да са на друг хостинг, с различни (може скрити) whois данни на домейните и да не са добавени в google webmaster tools, google analytics или google adsense. Ако са изпълнение тези условия, гугъл няма начин да разбере че сайтовете са твои и че ти си ги линкваш, така ще ти даде пълна тежест на линковете ;)
Поздрави.
 
Re: СЕО? Възможно ли е това?

Нещата не са толкова прости и ясна формула няма.

BullBlogger
@"винаги уникалното съдържание ще измести дублираното" - не е вярно
@"особен смисъл от това да имаш десет позиции на първа страница с едно и също съдържание няма" - има и още как има смисъл

а има и още куп неща. ;)
 

Горе