Сателитни сайтове

vicki83

New member
Здравейте!

Въпроса ми е свързан със сателките:

Към основният сайт съм си създадала още два, които сочат към него и
основния сайт сочи към тях, защото те го доразвиват.

Пр.
Осн. сайт за имоти-> а в др. два е развита темата за възможностите за работата в компанията, като собственик или служител.
От гледна точка на SEO, кой вариант е правилен.

1.Линкове от помощните сайтове към основния и обратното. (това пак ли са сателитки, когато са двупосочни.)

2.Линкове от помощните към основния сайт (т.н. сателитки).

Мерси

За: Сателитни сайтове

Вариант 2 е правилният. Нали за това сайтовете са помощни, тоест те трябва да помагат, а не да им се помага на тях 🙂 А има ли реципрочни линкове по между им, нещата почти се обезсмислят.

Имам предвид следното:
помощният ми сайт доразвива в детайли темата в основния и няма никакъв PR.
Хората ще намерят основния ми сайт, а помощния не.
Затова слагам линк от осн. към помощния понеже
детайлната инф. в помощния сайт много полезна за тях.

А защо не развиеш цялата тема в основният сайт? Защо искаш да препращаш потребителите от един сайт на друг? Увеличаваш баунс рейта по този начин. Виж например wikipedia - всичко по темата е на едно място, и много други сайтове линкват към съответната страница.

В основният сайт вкарвай всичко каквото се сетиш и го развивай максимално. А с другите просто му помагай. Това е 🙂

А добре, ако са двупосочни какво ще се случи?
Не е правилно според правилата на seo-ли, понеже има и сайтове, който имат в двупосочност.

В крайна сметка кога се слагат тези реципрочни линкове.

А добре, ако са двупосочни какво ще се случи?
Не е правилно според правилата на seo-ли, понеже има и сайтове, който имат в двупосочност.

Ако са двупосочни ще им се занули тежестта. Размяната на връзки беше модерна преди няколко години, когато това действаше.

А един друг въпрос.
Виждам че, на някои от сайтове поставят във футъра си елементите от основното меню и подменюта.
Правилно ли е или се приема като спамърско и трябва ли да се прави?
Какво е най-удочно да се постави според теб?

А един друг въпрос.
Виждам че, на някои от сайтове поставят във футъра си елементите от основното меню и подменюта.
Правилно ли е или се приема като спамърско и трябва ли да се прави?
Какво е най-удочно да се постави според теб?

За мен лично е глупаво да се постави връзка към страница, която я има по-горе в кода (основното меню). Г. отчита само първата връзка към даден URL. После става излишна. Не пречи, но и не помага.
Може да се постави линк към страница, която смяташ, че е важна и която я няма в менюто. Да речем някоя важна блог публикация. Това не значи обаче да поставиш всички страници от блога/сайта си във футъра.
Във футъра може да оставиш карта на сайта, контакти, лицензно споразумение, условия за ползване, телефон, мейл ... такива неща 🙂

мерси много за информацията.

Ако са двупосочни ще им се занули тежестта. Размяната на връзки беше модерна преди няколко години, когато това действаше.

Ако са двупосочни това вече не са сателити, но размятана на линкове с чужди сайтове изобщо ли вече не се взема под внимание даже и да са релативни, поне малък процент 🙁

Може и да има ефект, ако сайтовете разменящи връзки са авторитетни. Виж например seom.bg с кои сайтове разменя връзки 😉
Но ако се разменят връзки между неавторитетни сайтове и ако са по много ... не мисля, че е добра идея.

За всеки случай аз лично ги избягвам. Търся само еднопосочни 🙂

А особено ако става въпрос за нови сайтове - никакви изходящи!

Edit: Друг вариант за който се сещам е размяна на връзки между сателити. Например ако аз и даден колега работим в една ниша и разполагаме с по 5-10 сателита, бихме могли да си навържем сателитите, при това с линкване A към B, B към C. Но не мисля, че българина е достигнал това ниво 😀

Последно редактирано:

@w1ck3dgam3 ние от Ganbox сме отворени за предложения за размяна на линкове с колеги по схема ABCD или друга.

Изграждането на сателитни сайтове трябва да става бавно и да се линкват по правилен начин, в противен случай всичко става безсмислено. На първо място е добре да бъдат всички сателити в различни клас Це мрежи (class C) и то още преди да се появят онлайн. Потърсете в Google за "SEO хостниг" или направо в блога на Ganbox.com/blog
Линкове помежду им може да има, но не двупосочни и да не са всичките в пръстен. В интернет е пълно с остарели схеми на свързване, които отдавна не работят и дори са опасни за сайта, който се линква от сателити.

Re: За: Сателитни сайтове

Re: За: Сателитни сайтове

Edit: Друг вариант за който се сещам е размяна на връзки между сателити. Например ако аз и даден колега работим в една ниша и разполагаме с по 5-10 сателита, бихме могли да си навържем сателитите, при това с линкване A към B, B към C. Но не мисля, че българина е достигнал това ниво 😀
То от сателит до сателит има голяма разлика🙂 Примерно на Андрей private networka-ка е много добър наистина.
Примерно аз имам 10-на сателита в една БГ ниша на безплатни платформи, но те са умряла работа - 2-3 уникални статии средно, линкващи към основния сайт в 90% от статиите. Честно казано се чудя какво да ги правя - да продължавам ли с уникалния контент с линкове (почти всички статии са врътнати в соц. мрежи) или може да им се измисли нещо по-добро.

За: Re: За: Сателитни сайтове

За: Re: За: Сателитни сайтове

То от сателит до сателит има голяма разлика🙂 Примерно на Андрей private networka-ка е много добър наистина.

То този мой network отдавна вече не е private 🙂 А и имам съмнения, че мрежата вече е забанена. Но да не влизам конкретно в подробности.

Back
Горе