Сигурност и бързодействие при AJAX

• Автор Автор TaLoV
  • Начална дата Начална дата

TaLoV

New member
Здравейте колеги. Нужна ми малко повече информация за сигурността и бързодействието на AJAX. Може ли някой да ми разкаже с 10-20 изречения тези неща.

За: Сигурност и бързодействие при AJAX

С няколко думи: достатъчно за да бъде използван.

Въпроса ти е прекалено общ - не е ясно какво конкретно те интересува. Ajax е толкова сигурен и бърз, колкото всако друго зареждане на съдържание. Въпрос на обем данни.

Правя един курсов проект и трябва да сравня Java аплетите и Ajax откъм сигурност и бързодействие. Точно това ми е зададено.За Java аплетите съм намерил горе долу информация, която разбрах, но за AJAX не откривам 🙂

И двете са еднакво несигурни - java-та се декомпилира и кода е достъпен, както и на JavaScript-а.
Относно бързодействието не мисля, че има сериозна разлика, стига и двете да са написани читаво.

Общо взето сравняваш по два доста еднакви критерия - разликите между Java и JavaScript в браузера са в съвсем други точки.

Re: Сигурност и бързодействие при AJAX

Аз не мисля, че е редно да се сравняват тези две технологии при положение, че са коренно различни.

Java аплетите щом вече не съществуват, можеш сам да си правиш изводите до колко са били бързи и сигурни 😉

Относно сигурността на Ajax, там според мен трябва да се разглежда откъм приетите ограничения в браузърите. Примерно, че Ajax по подразбиране работи само на ниво домейн. Може да се направи и да работи между домейни, но се изисква специална форма на потвърждение.

Също така в Ajax е забранено вкарването и/или модифицирането на някои хедъри при заявка. Примерно не можеш да зададеш Referer. Такива неща представляват сигурността под Ajax.

Относно скоростта - тя зависи от съответния браузър и това какво JS ядро използва.

Благодаря и на двама ви за информациийката! Ще се опитам да събера нещо и да го напиша 🙂

Back
Горе