SearchEngines.bg

Това е примерно съобщение за гост. Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете потребител на SearchEngines.bg! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавите свои собствени теми и публикации, както и да се свържете с други членове чрез вашата лична входяща кутия! Благодарим ви!

Субдомейн или нов домейн за онлайн магазин

yellowdino

дебил
Здравейте,

Имам следния казус - фирмата "Х', която е с доста силни позиции в своя бранш иска да си направи онлайн магазин и да продава продуктите, които продава и по тривиалния начин - в нормални магазини. Въпроса е там, че фирмата има собствен корпоративен сайт и каталог, но иска онлайн магазина да не е интегриран в основния сайт, а да е отделно. Един от въпросите, с които се сблъсквам е дали да се направи нов домейн например "xonlineshop.com" или да се направи поддомейн например "onlineshop.x.com" и има ли въобще значение това по повод оптимизацията, като се има предвид, че основния домейн "www.x.com" излиза на 1-ва страница в Гугъл по някои ключови думи, но въпреки това технически не е добре оптимизиран, но все пак предстои да се оптимизира а има доста външни линкове, някои от тях с добър ПР.
 
Re: Субдомейн или нов домейн за онлайн магазин

От гледна точка на брендинга - ако фирмата клиент предпочита да продава продукти със собствената си марка, сложи поддомейн стил shop.domain.com. Ако желае ново име за магазина си - регистрирай собствен домейн.

Относно поддомейните и оптимизацията за търсачки - момчетата от SE Watch са го казали перфектно. Прочети им статията. С нов домейн ще започнеш всичко наново.
 
Re: Субдомейн или нов домейн за онлайн магазин

бранда се запазва това е основната идея, просто въпроса е най-вече от гледна точка на SEO
 
Re: Субдомейн или нов домейн за онлайн магазин

И аз смятам, че по удачно е да се направи субдомейн. Причините за този мой избор са следните:
- Фирмата вече се е утвърдила и ако магазина им е свързан с домейна, много по-лесно ще се намира от клиентите и съответно по-бърза индексация в търсачките.
- Повечето клиенти когато търсят дадена марка продукт, първата им работа е да потърсят в официалният сайт( спомена, че вече сайта им е утвърден - още един плюс)
- Спестяват се средства от хостинг+домейн.
- Реално погледнато се спестява и откъм СЕО, понеже спомена, че предстой сео оптимизация на основният им сайт - няма нужда да правят после сео на самият магазин, понеже така или иначе хората посетили сайта и интересуващи се от продуктите така или иначе, ще открият лесно и магазина им :)

Не разбирам защо ще желаят да почват всичко от начало, след като вече са постигнали нещо в бранша, ако естествено не са решили да продават и други продукти. Също и мое потребителско мнение( все още не съм сео специалист и гледам на нещата като обикновен потенциален техен клиент) по-лесно ще ми е да запомня кратко име на субдомейна, например: shop.adres.com, отколкото този субдомейн който спомена ти onlineshop.adres.com.

Пожелавам ти успех, че в повечето случаи такива сериозни клиенти могат да те извадят от нерви :)
 
Re: Субдомейн или нов домейн за онлайн магазин

Точно въпроса ми е от гледна точка на СЕО дали ще бъде по-добре за новия сайт. Така или иначе и двата сайта ще се оптимизират, както и ще бъдат свързани помежду си от гледна точка на бранда. Точно домейна няма голямо значение споменах onlineshop.adres.com, само като ориентировъчен пример.
Онлайн магазина е само още един канал за продажба, който се развива добре в БГ и всяка уважаваща себе си фирма, която продава продукти, продаваеми през интернет трябва да има такъв независимо от статуквото.

Благодаря Ви за мненията и ако някой може да бъде полеен със съвет какво може да се направи за да тръгне новия сайт по бързо ще съм Ви много благодарен. :)
 

Горе