Тест на хард диск. С какво

azsym

New member
Подариха ми един 2 ТБ 3.5" 7500 Хитачи диск.
до сега беше в РЕИД масив, но нещо реид софта го не го харесва повече.
Та попадна у мен и ще го пробвам в домашния НАС.
Въпроса е с какво да го тествам най-основно?
Мога да го бържа като ЮСБ на лаптопа.
Мога да тествам под вин ХП и Убунту.
Предложете софт/начини за тест - какво да гледа и какви видове тестове да правя?

Re: Тест на хард диск. С какво

Искаш да видиш дали работи коректно ли? Първото нещо, което бих направил е да отворя програмката HD Tune и да погледна SMART характеристиките (пише Health в програмата) дали са със статус OK всичките. След това бих пуснал подробното сканиране за лоши сектори (пише Error Scan в програмата) за да видя дали всички кубчета ще излязат зеленички 🙂.

Последно редактирано:

Ако държиш да задълбаваш, можеш да изтеглиш разни туулчета от хитачи.
Можеш да му пуснеш и тестове под линукс , но общо взето това, което Scoobydoo ти е писал е най-лесният и бърз начин, и обикновено е достатъчно.
Можеш да използваш и boot CD-ta с инструменти, като Hirren's Boot CD например.

Искаш да видиш дали работи коректно ли? Първото нещо, което бих направил е да отворя програмката HD Tune и да погледна SMART характеристиките (пише Health в програмата) дали са със статус OK всичките. След това бих пуснал подробното сканиране за лоши сектори (пише Error Scan в програмата) за да видя дали всички кубчета ще излязат зеленички 🙂.

SMART под вин хп дава че 'този диск ще издъхне скоро' или в тоя стил.
има ли смисъл да се 'абя?

Пробвай с HDD Regenerator справя се доста добре с bad sectors. Може и по Вин да работи, но най-добре е с бутващ диск или дискета. Макара че един диск, ако е прецакан, трудно ще се оправи и рано или късно ще си замине. Но е идеален да му се удължи живота.

SMART под вин хп дава че 'този диск ще издъхне скоро' или в тоя стил.
има ли смисъл да се 'абя?

То за това сигурно рейд софта не го харесва 🙂. Смарта по принцип мисля че е направен за да те предупреди когато наближи края на харда че да си запазиш поне данните. Следят се супер много параметри и ако излязат с определена стойност над лимита чак тогава пищи. На мойте два харда няколко реда са жълти, тоест има различие вече от както бяха нови, но са си в норма и пише ОК навсякъде въпреки това. Така че не бих разчитал много на хард, който смарта казва че не е ОК. Не се сещам за какво може да се ползва. Каквото и да съхранявам, не ми се иска да изчезне един ден и за това не виждам реално за какво ти е. Ако е нещо което не ти трябва, то защо изобщо да го пазиш 😉. Но ти си решаваш де.

Последно редактирано:

Пробвай с HDD Regenerator справя се доста добре с bad sectors. Може и по Вин да работи, но най-добре е с бутващ диск или дискета. Макара че един диск, ако е прецакан, трудно ще се оправи и рано или късно ще си замине. Но е идеален да му се удължи живота.

И 100 години чакане особено ако е по големичък. 🙂

Back
Горе