Трептене на LCD монитор при включен климатик

scoobydoo

Know you can!
Здравейте.
Когато е включен климатика (инверторен) и реално отоплява (не само духа) LCD монитора трепери. В различни контакти са.
Има ли някакво устройство, през което да се включи монитора и да се оправи?
Благодаря 🙂.

Re: Трептене на LCD монитор при включен климатик

Най-вероятно компресорът на климатика го смущава.

При старите CRT монитори това е нормално явление, но не е характерно за LCD.

Заземени ли са добре контактите? Аз лично бих търсил проблема там. Друга възможност е екраниривката на монитора да е слаба. Пробвай да го завъртиш, за да сочи със задната част към климатика (тя трябва да е добре екранирана). Ако така се оправи, значи влизат смущения от предната част, която не е така добре екранирана.

За: Трептене на LCD монитор при включен климатик

Те може да са в различни контакти, но сигурно са на една линия. Пробвай да го включиш на друга линия (друг бушон)
Предполагам, че контакта на климатика не е заземен.

На отделни бушони са. Занулени са контактите (не знам това ли е правилно или заземени е правилно, но си имат тези пластинки от горе и долу и са си свързани правилно до колкото знам). Също пробвах завъртането на монитора но пак си остава ефекта на трептене.
Други идеи 🙂

Нулата на таблото добре ли е затегната? Имаш ли заземление в таблото? ДТЗ? Пробвай в друга стая да пуснеш монитора и да видиш дали ще покаже смущения?

Това погледна ли: https://www.google.bg/#hl=en&tbo=d&...cf4299d0716afd&bpcl=40096503&biw=1680&bih=846

За: Re: Трептене на LCD монитор при включен климатик

За: Re: Трептене на LCD монитор при включен климатик

На отделни бушони са. Занулени са контактите (не знам това ли е правилно или заземени е правилно, но си имат тези пластинки от горе и долу и са си свързани правилно до колкото знам). Също пробвах завъртането на монитора но пак си остава ефекта на трептене.
Други идеи 🙂
Възможно е роторът на вентилатора да искри при въртенето и да създава пикове в мрежата, макар че трябва да има искрогасяща група на него.
В зануляването, което е равносилно на заземяване, защото никъде не теглят трети проводник за тази цел, може да си сигурен само при следното условие - ако си видял в самите контакти, че има мост между 0 и заземяващите пластини или ако вземеш една пробна лампа и тя ти светне в едната от дупките на контакта, като втората жица си дал на зануляващите пластини.
Понякога, макар и рядко, се случва жичкаджиите да обърнат двата проводника при връзване на таблото и на зануляващите пластини да излезе фаза. Имах такъв случай в един приятел, на който му изгоря тогава чисто нов модем при първото включване и благодарение на него открихме, че цялата инсталация е наопъки. Така че вземи си фазомер и пробна лампа и действай професионално. Между другото, имам от Тошово време 6 разряд силнотокова електротехника, така че знам какво говоря.

Ако проблемът се е появил отскоро и преди го е нямало, е възможно и кондензаторът, филтриращ напрежението на компресора да се е скапал и затова да излъчва толкова силни смущения.

Но пак първо бих търсил причината в заземяването на контактите. Трябва да се измери. Това, че ги има пластините нищо не означава 🙂

Помещението е гараж, няма друга стая. Всичко вътре е близо едно до друго реално 😉, До колкото знам си го прави това още от началото, не мисля че е нещо ново (нямам точни наблюдения, понеже не става дума за моя монитор а за този на баща ми).
Принципно може да се пробва вкъщи, но то го прави само като е включен климатика, а вкъщи в стаята с компютъра няма климатик и няма да го прави сигурно.
Явно и контактите трябва да прегледаме по-обстойно. Навсякъде за тези занулявания се говори.

Вземи си стабилизатор на тока или направо UPS 🙂 Заземявания и прочие не работят, когато достачикът ти на ел. енергия не ти предлага качеството, което обещава 🙂 Така че за да ти е мирна главичката, по-добре дай 40-50 лева за хубав стабилизатор или направо 140-150 за читав UPS.

Re: За: Трептене на LCD монитор при включен климатик

Re: За: Трептене на LCD монитор при включен климатик

Вземи си стабилизатор на тока или направо UPS 🙂 Заземявания и прочие не работят, когато достачикът ти на ел. енергия не ти предлага качеството, което обещава 🙂 Така че за да ти е мирна главичката, по-добре дай 40-50 лева за хубав стабилизатор или направо 140-150 за читав UPS.

Ами то точно това ми беше и самия първоначален въпрос. Кое устройство може да оправи проблема? Четох в интернет, че хора с юпиеси пак имат такъв проблем. Стабилизатора какво прави? Сигурно ли е, че ще подейства? И какъв по-точно.
(Става дума ако се окаже, че не е от контактите. Естествено ако е в тях проблема ще го оправим.)

stabitron_350_02.jpg

Поразпитай комшиите дали нямат такова в килера. Едно време бяха едва ли не задължителни. 🙂

Този стабилизатор на снимката е с автотрансформатор и компаратор, който следи мрежовото напрежение и при падане под зададено ниво превключва намотките, така че да поддържа изход 220 волта. Той е добър при спадове на напрежението, но няма да спре евентуални пулсации в мрежата, така че мисля за случая е безполезен. В случая е необходима някаква филтрация с капацитивно-резистивна група тип Т или П образен филтър, а това вече не помня как се изчисляваше, но все пак в тази насока трябва да се търси решението.

Аааа, и при мен беше преди семица така, мислех че е нещо от драйверите и затова, че бях изсилил настройките на херците.
Възможно е смущенията да не се предават само по мрежата, а компресора на климатика да излъчва някакви електромагнити полета, които да се индуцират и в кабелаците на компа, и затова разните му филтри не помагат винаги.
При мен проблема беше, че имах 8 метра удължител. Намерих начин да захраня монитора с по-къс шнур и вече няма проблем.
Но въпросът е комплексен, а отговора е нееднозначен, както казваше професора ми по радио и телевизия.

Back
Горе