SearchEngines.bg

Това е примерно съобщение за гост. Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете потребител на SearchEngines.bg! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавите свои собствени теми и публикации, както и да се свържете с други членове чрез вашата лична входяща кутия! Благодарим ви!

Търся инфо за e-book

abakadaba

New member
Не съм сигурен, че тук е мястото на темата, но не намерих по-подходящо.

Трябва ми малко информация (ако може от хора които са правили) относно създаването на e-book, който(която) ще се чете на такъм четец а не на компютър.

Ще пробвам да формулирам няколко по-конкретни въпроса.

1. PDF ли е най-удачният вариант.

2. Кой е най-добрия вариант за генериране, и ако е платена програма ще ми трябва ли лиценз за нея или не могат да ме хванат с какво съм го направил тоя e-book.

3. Как мога да защитя въпросната книга от копиране, принтиране, споделяне и т.н. ако ще е платена. Имам ли нужда от допълнителен софтуер за това.

Ако някои се е занимавал с такова нещо и смята, че пропускам някаква важна подробност ще съм благодарен ако сподели опит
Мерси предварително.
 
Re: Търся инфо за e-book

Доколкото знам тези четци могат да четат дори и обикновен текстов файл или RTF.

За защитата не мога да ти помогна, но предполагам трябва да я пуснеш в някой маркет. (Например в Amazon).
 
Re: Търся инфо за e-book

Електронните четци спокойно си четат и pdf формат.
За целта само ти трябва един InDesign в който да си направиш pdf файла, записваш го като pdf и си готов.

Само трябва да видя, как ставаше номера със заключването на файла.. че от бая време не съм отварял InDesign..
 
Re: Търся инфо за e-book

1) PDF не е удачен вариант ако пишеш истинска книга, защото размера на статиите е статичен и неудобен за преоразмеряване на различните устройства. Ако книгата съдържа много схеми и картини, например компютърна книга се прави PDF. Алтернативните формати са ePUB и RTF.
2) Има отпечатък навсякъде който нормалния потребител не го вижда, но специално за това има стотици безплатни програми.
3) Най-лесния вариант да я запазиш е ако я пуснеш на някой онлайн книжарниците, като Амазон, или Adobe инициативата. Ако ти е много добра книгата рано или късно ще попадне в торентите.
Най-добре разгледай форума на chitanka.info , там мисля че ще ти помогнат. А ако искаш яка корица и предпечатна подготовка, тоест ако можеш да си позволиш, пиши ми на лични, имам един познат, който с това си изкарва хляба.
 
Re: Търся инфо за e-book

1. PDF ли е най-удачният вариант.

2. Кой е най-добрия вариант за генериране, и ако е платена програма ще ми трябва ли лиценз за нея или не могат да ме хванат с какво съм го направил тоя e-book.

3. Как мога да защитя въпросната книга от копиране, принтиране, споделяне и т.н. ако ще е платена. Имам ли нужда от допълнителен софтуер за това.

1. най-удачния вариант за електронна книга е .epub формата. PDF може да е подходящ единствено за файлове, които съдържат много картинки, за които е важно да бъдат разположени точно на конкретни места.

2. epub може да създадеш с inDesign 5 или примерно с Calibre. Ако го правиш в инДизайн трябва да знаеш, че трябва да направиш текста и картинките плуващи едни след други, без фиксирано зададени позиции. Ако го правиш с Калибре, то е добре да разбираш поне малко от HTML. По същество epub формата е компресирани HTML файлове, по 1 за всяка глава, css файлове и картинки. Можеш да смениш разширението на файла от .epub на .zip и да видиш какво има във файла. Обратната смяна обаче няма да работи, защото има хедъри, които няма да можеш да оправиш на ръка. Добър подход е да си направиш главите на книгата с отделни HTML файлове, да си наредиш в тях параграфите с прост HTML и след това да ги сглобиш с Calibre. С новата версия не е трудно.

Друг подход е да си платиш за тази услуга, мога да ти посоча и хора, които да ти я свършат.

3. Книгата трудно можеш да я защитиш със собствени сили. Защитата се казва DRM и най-масовата популярна е станала тази на Adobe. Защитата не е просто криптиране, а при всяко даване към потребител се взима ключ от сървъра на Adobe и се кодира индивидуално за конкретния потребител. В момента на криптирането се залагат правата за отваряне на 1 до 6 устройства, принтиране, копиране и т.н.

През февруари ще стартира първата българска платформа за електронно съдържание Biblio.bg, където можеш да ползваш услуги за дистрибутиране и защита на файловете. Пиши на хората, ако се интересуваш, ще ти помогнат.

Можеш да си продаваш и незащитена книгата. И в момента на пазара всички книги са незащитени по същество.
 
Re: Търся инфо за e-book

DRM е включен в цената, която плаща крайният потребител. Той оскъпява книгата. За всяка продадена книга се взима индивидуален криптиращ ключ от Adobe и съответно се плаща към тях цената му, както и софтуера, който управлява това.
 

Горе