SearchEngines.bg

Това е примерно съобщение за гост. Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете потребител на SearchEngines.bg! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавите свои собствени теми и публикации, както и да се свържете с други членове чрез вашата лична входяща кутия! Благодарим ви!

Фирмен сайт с лоши "връзки"

Liza Moroz

New member
Здравейте на всички и предварително ви благодаря за вниманието. Замавам се основно с маркетинг, но вече и в дотса голяма степен със SEO, защото двете станаха практически неразделни. Имам обаче ситуация, която не разбирам и ще бъда благодарна за съвет.

Септември месец сайтът на компанията ми беше хакнат, на него беше сложен чужд контент с твърде неподходящо съдържание. Последва съответната процедура по почистване и реабилитация пред Google. Успешно. До тук добре... обаче.

Когато преглеждам състоянието на външните връзки през Маджестик, Ахрев или дори новия инструмент, продължават да излизат бекликове от също толкова неподходящи сайтове. Свалих през уебмастър туул на Google списъка с входящите линкове с цел да използвам възможността да се отърва от тях завинаги - там, обаче, тези "хубавите" ги няма.

Въпросът ми накратко - следва ли да се тревожа и да настоявам за всеки случай, тези линкове да бъдат игнорирани. Защо Google не ги показва, докато другите инструменти ги регистрират. Това също не ми е съвсем ясно, макар, че подозирам, че след като са уведомени от нас за разрешаването на проблема, те вече са ги игнорирали.

Ще бъда благодарна за любезното ви мнение и съвет. В каква насока да продължа борбата си, ако изобщо трябва да се продължава.

Поздрав и успешна седмица на всички,
Лиза
 
Тези връзки предполагам са към страници, които вече не съществуват и връщат грешка 404? Ако е така, то не виждам повод за притеснения, защото е ясно, че не ги използвате.

Възможно е и връзките да не съществуват вече, но въпросните инструменти да имат по-стара кеширана информация. Съществуват ли връзките реално?
 
Благодаря за отговора,
при нас това са page not found т.е. страницата не съществува. Източникът е страница, която "переехала", но когато се опиташ да провериш, къде е переехала, браузерът ти съобщава, че такава липсва.
 
Ако източника е "лош" сайт тип w3.porno.c0m и сочи към вас тип w3.example.c0m/страница-която-я-няма-вече то няма повод за притеснение.

Проблем възниква когато лош сайт ви линква към страница която съществува при вас.
Тогава има няколко възможни реакции:
- ако страницата е нещо маловажно (примерно картинка линквана от 1 ваша страница). То може да се изтрие картинката, да се качи със друго име и да се оставят "лошковците" да си линкват 4о4ките.
- ако линква нещо сравнително средно-ценно (примерно статия, без беклинкове и без социални сигнали). То тогава ако може да се свържете с "лошите" и да ги помолите да премахнат линка. Ако не - направо използвайте Disavow tool-a за да ги премахнете ИЛИ можете да преименувате страницата при вас да е със друго име. Така лошите пак ще линкват 4о4ки.
- ако линва нещо ФУНДАМЕНТАЛНО (т.е. много ценно - статия със много беклинкове, социални сигнали и т.н.). Направо вадете Disavow tool-а и почвайте да стреляте.

ВАЖНО! Disavow tool-a не е никак безвреден. При погрешно използване може МНОГО да ви навреди затова го използвайте само КОГАТО е необходим и няма никаква алтернатива. Ще го оприлича на пистолет - може да гърмиш с него по лошите и дори да простреляш някого, но може да се простреляш и сам.

И majestic, ahrefs имат някакви проблеми понякога... дават че линк е изчезнал от сайт към мой сайт. Отивам гледам линка, там си е. Използвам други инструменти да се представя като "бот" - линка се вижда. Изобщо нямам идея какво и кога виждат. От всичките инструменти досега най-добре показва OpenSiteExplorer-a, но той не вижда всички линкове. Може би вижда само най-ценните.
 
Последно редактирано:
Вече на 2 пъти ми се случва да видя ръчно наказание от изтекли домейни към несъществуващи страници...
 
в този ред на темата: използвах Disavow tool-a на един мой сайт, но доста време след това WMT продължава да си показва линкове от тези домейни? спазвах стриктно формат на документа с линковете, гледах няколко клипчета, хората го правят като мен. Някакви идеи и наблюдения?
 

Горе