Ще ми свърши ли работа прокси?

diabolic.bg

The Old Wastelander
Както вече няколко пъти съм споменавал, моите сайтове са хостнати на личен сървър у дома. Използвам ХАМРР. Включен е и работи е-акселератора, който осезателно ускорява работата на всички сайтове. Но след като ми изгоря рутерът, за което писах в една друга тема, накрая купих Linksys E1200. При тестове дава фантастични резултати, но се получи един парадокс - най-тежкият сайт се отваря с 3-4 секунди по-бавно, отколкото с изгорелия рутер. В тази връзка са и моите въпроси.

1. Ще има ли полза и дали има смисъл да се опитам да пусна едно прокси на сървъра (има го вградено в ХАМРР), за да кешира информацията и при поискване да се зарежда основно от него?
2. Дали това ще ускори отварянето на сайтовете?
3. Понеже точно с това нямам опит, ще мога ли да се надявам на съвети от професионалистите, за да го подкарам, ако е необходимо?

Благодаря предварително!

Re: Ще ми свърши ли работа прокси?

Ще нахвърлям 2-3 бързи мнения от личен опит с домашния хостинг. Номерацията е съответсва на твоята.

1. Потребителските рутери с малко изключения не се справят добре с голям брой връзки и създават проблеми при натоварени сайтове. Да не говорим че се случва да забият и добавят закъснение.
2. Според мен прокси няма да помогне, а по-скоро ако статичното съдържание (снимки) и тн се качи на друг хост извън мрежата ти проблемът би се решил. Нещо като Akamai 🙂
3. Решил съм проблема като говорих с интернет доставчика и ми дадоха отделно IP за сървъра. По този начин съм независим от рутера и ако тръгна да качвам торенти не влияе на скоростта на сайта. Ако доставчика ти са пичове, мисля че няма да ти излезе повече от 5-8 лв. на месец, а спестява бая главоболия.

За: Re: Ще ми свърши ли работа прокси?

За: Re: Ще ми свърши ли работа прокси?

Пандата превърна сървъра ми в разтоварен. 😉 Освен това рестартирам ежедневно и сървъра, и рутера така че и този проблем не ме тормози. Вариантът с второ ІР звучи добре, но ще трябва да говоря за него. Стига да се навият, мен би ме устроило също, макар че съм зарязал торентите преди 2-3 години.
Виж, качването на снимките някъде другаде е доста тежък проблем. Първо преди време сърбах подобна попара и няколко пъти се чудих как да си възстановя снимките. Второ - те при мен са стотици и това означава негърски труд по пренасочване на всички линкове. Пък и не мисля, че снимките са ми толкова голям проблем. Всяко изображение, показано при мен (с изключение на тези на първа страница), се намира затворено в спойлер и не се зарежда, ако не отвориш спойлера. Това определено смъква натоварването.
И последния аргумент против - в момента свитите ми финанси не могат да поемат плащането на хост за снимките, които всеки ден нарастват с още поне една.

Все пак благодаря за споделения опит! Ще помисля какво да правя по-натам.

Back
Горе