домейни на кирилица?

johnny

trigger hippie
Нещо днеска разбрах, че Ноември ще пускат домейни на кирилица .ком, вярно ли е и някой може ли да даде повече информация? От uninet.bg ли ще се продават?

Последно редактирано:
Re: домейни на кирилица?

Малко неточна е информацията.

На 16 ноември се открива периода за кандидатстване за оператор на нови НАЦИОНАЛНИ домейни, което за България означава само .бг

Съответно няма да стане за нас веднага, защото в ICANN ще получат поне три кандидатури - УНИНЕТ, РегистърБГ и Вени Марковски.

Но и всичко да е наред, регистрациите ще са достъпни през юни 2010 - тогава ще може да се регистрират .рф, .中国 и някои арабски, но не и .бг, защото се изисква в държавата да няма колебание за това кой да е оператор.

.ком в root сървърите на ICANN ще има поне след една година, ако не и повече.
.ком в момента се оперира от една руска компания под същите условия, както УНИНЕТ оперират .бг извън ICANN.

няма да продават вашетоиме.ком, а вашетоиме.бг
🙂
справка виж им сайта, на хедъра още с големи букви са го отбелязали, за да се вижда и знае

А, Regia отговори..
така и така я да питам
Домейните, които сега ще се пускат.бг
ще са видими ли в чужбина и за търсачките, че ми е чудно това

А, Regia отговори..
така и така я да питам
Домейните, които сега ще се пускат.бг
ще са видими ли в чужбина и за търсачките, че ми е чудно това

.бг които ще влязат в root сървърите на ICANN ще са видими в целия свят.
(За това ги наричат "световни" root сървъри.)

Google вече са готови за IDN.IDN домейни и ще ги индексират. (Предполагам и други търсачки са се подготвили, но Google потвърдиха.)

Т.е. например името http://www.сео.бг ще се визуализира http://www.xn--e1ash.xn--90ae/?

Не, благодаря. 🙂
да, в момента така ще излезе, но само в браузъра - не и в търсачката. Но според мен скоро и браузърите ще променят и тогава и там ще излиза сео.бг

да, в момента така ще излезе, но само в браузъра - не и в търсачката. Но според мен скоро и браузърите ще променят и тогава и там ще излиза сео.бг

Ако производителите на браузъри се убедят, че няма да има никакви проблеми в .бг, свързани с измами със символи и т.н, ще го сложат в белия списък и така от следващите версии домейните ще излизат като домейн.бг

Back
Горе