съхраняване на данни във файл - въпроси

stanstan

New member
Имам една обикновенна форма за коментари, данните от която се съхраняват в обикновен .txt файл. Има ли вариант този файл по някакав начин да се криптира с ПЧП, така че като напиша www. site. com/komentari.txt да не се вижда съдържанието на файла?

Другият вариант, който ми хрумва е да е .php вместо .txt файл, но там се омотавам със вкарването на данните fwrite(). И нямам идея как като се създаде файла (понеже се създава автоматично ако файла липсва) да вкарам само веднъж "<?php" и "?>" и между тях да е инфото от формата.

кода си е стандартен:
Код:
$fp = fopen($filename, "a");
$savestring = "ала бала коментари от формата";
fwrite($fp, $savestring);
fclose($fp);

п.п. MySQL към момента не ме интересува!

Re: съхраняване на данни във файл - въпроси

Щом MySQL не те интересува, тогава решението ти е SQLite.

А ако толкова много искаш да си играеш да пишеш във файлове, смени горния код с:

file_put_contents($silename, $savestring);

и пиши някъде извън публичната директория. А ако ти се пише публичната, тогава можеш да забраниш достъпа до файла с .htaccess

PHP:
$fp = fopen('./papka/'$filename, "a");
$savestring = "ала бала коментари от формата";
fwrite($fp, $savestring);
fclose($fp);
слагаш си го файла в една папка. в папката слагаш един .htaccess :
PHP:
deny from all
и си готов.

относно .php нищо не ти пречи да си го запаметиш като .php и вътре да не слагаш php таговете, пак няма да се видии нищо.

поздрави

Мерси за съветите. С .htaccess стана най-лесно. Пробвах и разни енкоде/декоде скриптове и нищо не направих 😀

относно .php нищо не ти пречи да си го запаметиш като .php и вътре да не слагаш php таговете, пак няма да се видии нищо.
пробвах и този вариант, но си вади всичко от файла.

Back
Горе