drupal въпрос?

lipa

New member
Някой знае ли хубав модул за фото галерияна друпал? Просто не разбирам много от тази система а ми се иска да я изуча . Сега искам да сложа модул за фотогалерия... Модулите който слагах до сега нещо не работят добре( няма възможност за добавяне на повече от една снимка). Извинява се за заглавието Drupal трябваше да пише...

За: drгpal въпрос?

За: drгpal въпрос?

Пробвай node gallery, ползва се в комбинация с CCK и imagefield, както повечето модули за галерии в Drupal.

За: drupal въпрос?

Добре изгдежда само че съм сложил drupal 7 , а за съжаление тя не подържа тази фото галерия... Между другото седма версия според вас удачна ли ?

re: drupal въпрос?

да ползвай нея до 3-4 месеца ще е бетон тъкмо и сайта ще устарее, малко не става ясно само снимки или искаш за определени неща, със модула Views може да си направиш

( няма възможност за добавяне на повече от една снимка)
дай повече полета да ти се показват примерно 5 като стойност ще можеш да качаваш до 5 снимки в нода ...

Последно редактирано:

Друпал е доста по различен от системи от сорта на wordpress и joomla примерно, докато при тях има един модул който изпълнява няколко специфични задачи при друпал имаш няколко модула които навързваш сам за да постигнеш някаква цел. Примерно ако искам да направя галерия на друпал бих го направил по следния начин. Инсталирам следните модули:

cck, filefield, imagefield, imageapi, imagecache, views, ctools, panels, lightbox2

Първите 3 cck, filefield, imagefield ще ми трябват да създам нов вид node (Кръщавам го примерно албум или галерия) и му добавям поле от тип imagefield.

Ще ми трябва и imagecache (а за да го исталираш трябва първо да си сложил imageapi) за да направя thumbnails.

Създаваме нов view в който избираме снимките да се появяват по следния начин thumbnails изгледа който сме създали през imagecache -> оригиналната снимка(отворена с lightbox2) като се кликне.

И накрая ще ни трябва panels (който върви с ctools) модула за да сложим вътре view то което сме направили.

да ползвай нея до 3-4 месеца ще е бетон тъкмо и сайта ще устарее, малко не става ясно само снимки или искаш за определени неща, със модула Views може да си направиш

дай повече полета да ти се показват примерно 5 като стойност ще можеш да качаваш до 5 снимки в нода ...

Само че, в този модул е описано, че няма да има никога рилийз за Д7 🙂

Друпал е доста по различен от системи от сорта на wordpress и joomla примерно, докато при тях има един модул който изпълнява няколко специфични задачи при друпал имаш няколко модула които навързваш сам за да постигнеш някаква цел. Примерно ако искам да направя галерия на друпал бих го направил по следния начин. Инсталирам следните модули:

cck, filefield, imagefield, imageapi, imagecache, views, ctools, panels, lightbox2

Първите 3 cck, filefield, imagefield ще ми трябват да създам нов вид node (Кръщавам го примерно албум или галерия) и му добавям поле от тип imagefield.

Ще ми трябва и imagecache (а за да го исталираш трябва първо да си сложил imageapi) за да направя thumbnails.

Създаваме нов view в който избираме снимките да се появяват по следния начин thumbnails изгледа който сме създали през imagecache -> оригиналната снимка(отворена с lightbox2) като се кликне.

И накрая ще ни трябва panels (който върви с ctools) модула за да сложим вътре view то което сме направили.

Това, мисля, че е най-описателното с изключение на това, че колегата е дал насоки за Д6. В Д7 НЕ СЕ ИНСТАЛИРА CCK, който е вграден в ядрото вече. Също така има и вграден модул за изображения и реално могат да се направят доста неща, почти без допълнителни модули, но трябват малко повече познания по Друпал за целта.

Моята препоръка е да се гледа какви модули са необходими за проекта преди да се стартира и да се използва съответната версия на Друпал за целта. Например webspot.bg го направихме на версия 6 именно заради някои модули, които са все още са в dev версия за 7 и решихме да не рискуваме. 🙂

Най-добре прочети някой туториал за това как се прави галерия, защото действително е доста лесно, но човек без познания по Друпал може да му изглежда мнооого трудно. Освен това след това ще ти трябват малко познания по CSS и HTML за да си оправиш стайлинга. 🙂

Ето и малко материали:
Working with images (Drupal 7) | drupal.org

Два модула, които могат да помогнат (не съм ги ползвал, така че не мога да кажа нищо за тях дали са добри, но видях, че ги препоръчват):
Media | drupal.org
Media Gallery | drupal.org

Ето и две видеа, които открих на прима-виста за създаване на галерия:
How to Make a Gallery in Drupal 7 - Advanced (1 of 2) - YouTube
How to make a gallery in Drupal 7 - advanced (2 of 2) - YouTube

Ами аз така и не минах на друпал 7, нещо не ми харесва. Особенно това ще администацията, добавянето на съдържание и т.н. го направиха с jquery и си карам на 6та, слагам си admin модула плюс rubik като тема за административната част и ми изглежда в пъти по добре от 7та.

jquery в администрацията можеш да си го изключиш много лесно. Disable на модула Overlay от ядрото.

Back
Горе