ICN.bg тотално се изложиха!

songangel

New member
Ползвам хостинг от ICN.bg от края на м. Март 2011г. на сървър в Германия. Отначало всичко беше прекрасно, но лятото дойде първата изненада. Хоствам 2 сайта и наложи ми се да добавя файлче 8KB (!) към единия сайт. Оказа се, че дисковото пространство на харда е заето до такава степен, че дори 8KB не можеше да побере. Погледнах статистиката на панела - заето 528MB от 8GB. Т.е. обещават ти макс. 8GB, но реално нямат предвидено толкова място 🙂 Това беше малка беда и след 1 мейл до хелпдеска оправиха проблема.
По-голям проблем възникна първите дни на м. Декември 2011г. И на двата сайта (+ трети тестов, сложен на поддомейн) започна да дава грешка 500 (internal server error). След 1-2 рефреша текущата страница се показваше. После отново грешка 500. Дори Google Analytics и още 2 сайта за мониторинг ме алармиха, но на мейла ми към съпорта отговора беше: "При тестове на тези линкове всичко работи коректно." Така продължи една седмица докато накрая не се сгромоляса тотално и при обаждане по телефона ми отговориха: "Да, има проблем. Хакерска атака към сайт на клиент, който е на същия сървър. Колегите спряха уеб сървъра, докато оправят проблема"
А къде спахте 1 седмица?!?! Би трябвало да имат мониторинг на сървърите, да не говорим, че и аз ги уведомих, а те не видяха проблем!
И това отмина. Но днес тотално се изложиха (да не ползвам една по-силна дума).
Малко преди 14ч установих, че сайтовете не се отварят. Достъп до CPanel също няма. Изчаках малко и в 14:08 им се обадих, за да разбера какво се случва. По начина, по който ме разпитваше явно ОТНОВО не бяха установили, че има проблем със сървъра. До 19:30 се обадих още 2 пъти и отговора беше "Колегите работят". На въпроса дали поне знаят колко време ще отнеме, не успях да получа конкретен отговор. В 23ч отново опитах да се обадя, но така и никой не отговори на телефона на 24/7 хелпдеск. Сигурно и той работи по въпроса 🙂
До момента са минали почти 10часа на downtime. За толкова време, ако бяха сериозна компания щяха да са вдигнали нов сървър и да са възстановили всичко от бекъпите. (Изхождайки от презумцията, че сериозните фирми имат N+1 сървъра).
Явно при тях съпорта е просто телефонист, а не осъществява мониторинг. А за резервни сървъри сигурно не са и чували.
За себе си вече взех решение (след 1 месец изтича абонамента), но дано с моя злополучен опит да предпазя и други потребители.

Re: ICN.bg тотално се изложиха!

Напълно като КИФЛАДЖИИ се излагат. Всъщност влязох във форума точно за да си излея и аз мъката по същият повод.

Същият проблем - сървърът им в Гремания е ДОЛУ от ... скоро ще станат 20 часа и нагоре (не съм ги засичал точно - аз улових проблема вчера около осем часа със сигурност знам че е долу от следобяд по думи на техническата поддръжка след като им звънях).
на телефонната поддръжка единствено казват "работи се" "не знаем кога". Търговски отдел същата работа.
Щяли да НИ компенсират.
С какво - с ВАУЧЕРЧЕ сигурно за намаление.

ДРЪЖТЕ СИ ГИ ма..цата ВИ icn!!!

След двадесет часа се пораздижиха.

има резервен сървър, няма бекъпи понеже е затрит харддиска.

Най-важното: сетиха се да НИ уведомят, че има резервен сървър и да се оправяме.

Можеше по-рано да ги пратят тези мейли, но пак е напредък!

За: Re: ICN.bg тотално се изложиха!

Здравейте,
Резервните сървъри са стартирани още в първите 30 минути на установяването на проблема, но не е предоставен достъп до тях за да не се получи объркване на съдържанието.
Всеки клиенти е потърсен по отделно, за да бъде индивидуално уведомен за случилото се. Ако не е имало телефонен номер в акаунта Ви, то колегите са Ви писали индивидуално съобщение.
За съжалени никои не застрахован от форсмажорни ситуации , какъвто се получил на сървъра на който се намира Вашия акаунт.

--
Поздрави,
Екипът на ICN.Bg

След двадесет часа се пораздижиха.
има резервен сървър, няма бекъпи понеже е затрит харддиска.
Най-важното: сетиха се да НИ уведомят, че има резервен сървър и да се оправяме.
Можеше по-рано да ги пратят тези мейли, но пак е напредък!

За: ICN.bg тотално се изложиха!

Здравейте отновo, ICN.bg!
Ще си позволя да копирам моето мнение от друг форум:
Конкретна информация получих едва в 13:30 днес (т.е. почти 24 часа след първото ми обаждане до Вас) след поредното (6-то поред) обаждане до вашия хелп деск. При предишните обаждания отговорите бяха "колегите работят", "нищо повече не мога да ви кажа".
За съжаление последната информация, която получих не говори никак добре за Вас. Оказва се, че backup се е правил не на отдалечен сървър, а на същия, където са хостнати сайтовете. Да оставим настрана твърдението, че "едновременно са дефектирали и двата хард диска в райд масива".
Конкретно към Вас имам следните въпроси:
- Осъществява ли се постоянен мониторинг на сървърите и на работата на процесите на всеки един сървър? (ако не знаете как става мога да ви покажа софтуер, предназначен точно за тази цел)
- В колко часа самите вие научихте за срива?
- Нормална практика ли е backup да се прави на същия райд масив?
- ЗА КАКВО ОБЪРКВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО ГОВОРИТЕ СЛЕД КАТО НЕ МОЖЕТЕ ДА ВЪЗСТАНОВИТЕ BACKUP-a??????
- За какви "форсмажорни обстоятелства" говорите? Пожар? Земетресение? Война?? Скапването на хард дискове не е рядко срещано явление. Какви мерки сте предвидили за избягване на такива случаи??
На Вашия сайт може да се прочете следното: "... Цялото оборудване е тройно подсигурено, а сигурността на данните е осигурена от отдалечени Back-up SAN сървъри." Но това се отнася само за колокейшъна в Телепойнт. За германския дейта център се споменава само в 4-5 реда.

Здравейте,
Не съм сигурен дали публикувате това съобщение преди нашия отговор или след него.
Информацията, която Ви подадох изчерпва Вашите запитвания.
Моля Ви ако не сме отговорили на някой Ваш въпрос да се свържете с нас на ЛС или support@icn.bg.

Здравейте отновo, ICN.bg!
Ще си позволя да копирам моето мнение от друг форум:
Конкретна информация получих едва в 13:30 днес (т.е. почти 24 часа след първото ми обаждане до Вас) след поредното (6-то поред) обаждане до вашия хелп деск. При предишните обаждания отговорите бяха "колегите работят", "нищо повече не мога да ви кажа".
За съжаление последната информация, която получих не говори никак добре за Вас. Оказва се, че backup се е правил не на отдалечен сървър, а на същия, където са хостнати сайтовете. Да оставим настрана твърдението, че "едновременно са дефектирали и двата хард диска в райд масива".
Конкретно към Вас имам следните въпроси:
- Осъществява ли се постоянен мониторинг на сървърите и на работата на процесите на всеки един сървър? (ако не знаете как става мога да ви покажа софтуер, предназначен точно за тази цел)
- В колко часа самите вие научихте за срива?
- Нормална практика ли е backup да се прави на същия райд масив?
- ЗА КАКВО ОБЪРКВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО ГОВОРИТЕ СЛЕД КАТО НЕ МОЖЕТЕ ДА ВЪЗСТАНОВИТЕ BACKUP-a??????
- За какви "форсмажорни обстоятелства" говорите? Пожар? Земетресение? Война?? Скапването на хард дискове не е рядко срещано явление. Какви мерки сте предвидили за избягване на такива случаи??
На Вашия сайт може да се прочете следното: "... Цялото оборудване е тройно подсигурено, а сигурността на данните е осигурена от отдалечени Back-up SAN сървъри." Но това се отнася само за колокейшъна в Телепойнт. За германския дейта център се споменава само в 4-5 реда.

е, веднага като кифладжии. activesrc, на всеки може да се случи. По-важното е, че последва адекватна реакция и се надявам скоро всичко да бъде наред със сайтовете ни. 🙂

Re: За: ICN.bg тотално се изложиха!

е, веднага като кифладжии. activesrc, на всеки може да се случи. По-важното е, че последва адекватна реакция и се надявам скоро всичко да бъде наред със сайтовете ни. 🙂
Кое точно е адекватното в реакцията на ICN? Писането по форумите?
При обещан бекъп - наистина не виждам следа от разумно оправдание за липсата на такъв. Мен за липсата на сервиз в рамките на 2 часа ме компенсираха 5 паунда, при абонамент от 10 такива. Ако даунтайма беше 8 часа - щях да съм на безплатен хостинг 2 месеца.

Те всички почнаха да Oversellvat преди няколко дни и аз имах същия проблем, защото от 1 месец се махнах от хостгатора, да мина на SEO Хостинг и само проблеми, поне подръжката на мойте им е добра и като им написах, че 1 сайт ми е долу поради грешки причинени от липса на дисково пространство, сайта се показа за няма и час

Сигурна съм, че бързо ще се справят с тази ужасна ситуация. Определено на всеки не "може", а СЕ случва. Щом си в бизнеса, неминуемо се случват форсмажори. Иначе шапка им свалям, че работят денонощно и не си губят времето в дрънкане нагоре-надолу

Сигурна съм, че бързо ще се справят с тази ужасна ситуация. Определено на всеки не "може", а СЕ случва. Щом си в бизнеса, неминуемо се случват форсмажори. Иначе шапка им свалям, че работят денонощно и не си губят времето в дрънкане нагоре-надолу
както попитах по-горе: Какъв форсмажор се е случило? Пожар? Война? Стихийно бедствие??
Нормално ли е бекъп да се пази на същия сървър? Когато си вземеш сейф резервния ключ вътре ли го пазиш?
Да, аз съм сигурен, че те ще се оправят, понеже случая ще бъде забравен. Но е факт, че близо 24ч нямаше информация от тяхна страна какво точно се е случило. И после пуснаха писмо в което пишеше: "...преди няколко минути получихме информация, че всички данни са безвъзвратно загубени и не може да се възстанови нищо."
Изхождайки от логиката: "случва се", тогава въпроса е: "А какви превантивни мерки са взети, след като явно не е уникален случай?"

... Но е факт, че близо 24ч нямаше информация от тяхна страна какво точно се е случило. И после пуснаха писмо в което пишеше: "...преди няколко минути получихме информация, че всички данни са безвъзвратно загубени и не може да се възстанови нищо."
Изхождайки от логиката: "случва се", тогава въпроса е: "А какви превантивни мерки са взети, след като явно не е уникален случай?"
Чакай сега, ако в общите условия към услугата има обещан автоматичен бекъп от страна на ICN наистина е непростимо да липсва бекъп. Нали за това се нарича така. Предвид цените, които искат за услугите си - е нормално да покриват същите тия цени не само с денонщен "горещ" телефон, който не винаги има кой да го вдига, а и със релевантна услуга.

Я някой от ползващите ICN да ме открехне откъде да си сваля бекъп на базите данни, че само това остана да ми се затрият MySQL-ите. Търсих в cpanel-а , ама не намерих.

Я някой от ползващите ICN да ме открехне откъде да си сваля бекъп на базите данни, че само това остана да ми се затрият MySQL-ите. Търсих в cpanel-а , ама не намерих.
Не съм на ICN, но си гледам в cPanela на един от хостингите. В раздел Файлове има Backups и там има табличка със всички бази "Сваляне на бекъп на MySQL бази" кликаш на нужната и я сваляш. А през МyAdmina пак става. Аз винаги от там ги свалям.
Сега погледнах на друг мой хостинг, които при друга хостинг фирма и в този cPanel има същото

Базите данни задължително. Но са важни и файловете в Home директорията, без тях няма как да се направи цялостен бекъп при тотален сакатлък в сървъра както е станало при колегата. Малко е кофти при сайтове с често обновяване на информацията като форуми и прочее особено когато обема на файловете надхвърля 5 гигабайта но няма как иначе.

В ICN не дават да си правим бакъп през бакъп раздела на cPanel-а, както е при нормалните хостинги 🙂. Трябва или да им пишеш и да ти пратят бакъп или да си направиш през phpmyadmin -> export

Хостинг доставчика не е задължен да прави безплатно, точно на Вашият сайт, бекъп. Архивира се цялата машина на определен период от време.
Нормално, ние сме свикнали всичко да ни е без пари и ако може да е давера. Ако искате по-сериозно запазване на данни - правете си Вие веднъж дневно/седмично/месечно и го пазете локално при Вас. В нормалните страници това е допълнителна услуга, която се таксува отделно от споделеният хостинг.

Хостинг доставчика не е задължен да прави безплатно, точно на Вашият сайт, бекъп. Архивира се цялата машина на определен период от време.
Нормално, ние сме свикнали всичко да ни е без пари и ако може да е давера. Ако искате по-сериозно запазване на данни - правете си Вие веднъж дневно/седмично/месечно и го пазете локално при Вас. В нормалните страници това е допълнителна услуга, която се таксува отделно от споделеният хостинг.
По-точно сме свикнали, когато има някакъв проблем да не си търсим правата. 😉
От сайта на ICN (споделен хостинг, доколкото разбрах за такъв се говори?):
ICN.Bg Ви предоставя ежедневен архив на всичките Ви файлове, бази данни и емейли. Ние правим за Вас и допълнителни архиви в случай на форсмажорни обстоятелства. Препоръчваме на потребителите, да поддържат и допълнителен архив при себе си.

Иначе и на мен ми е интересно какво се е случило, че да се бори за форсмажорно обстоятелство, но явно няма да ни огрее. 🙂

Последно редактирано:

да вярно е че им падна сървъра, ама аз лично съм им клиент от близо две години и съм много доволен. Спомням си в началото като започнах и си качих първите сайтове при тях колко много неща не знаех и те ми помогнаха. Има и доста случай където неща, които аз трябва да си ги върша те са ми помагали и са ми ги вършили. Като цяло смея да твърдя, че са стабилна компания която заслужават доверие. такъв проблем какъвто имат сега не е често явление при тях. Аз съм техен клиент и имам други приятели и фирми, които са техни клиенти и са страшно доволни и като цяло смея да твърдя че са една от най-добрите компании за хостинг с изключително силна поддръжка. Понякога се случва да имат гаф, ама кой няма ?? такъв е работния процес, няма как, ако не подхождаме с разбиране към проблемите и не оставяме хората на спокойствие да си оправят нещата няма как да постигнем добри резултати. Аз лично от този проблем загубих данни, които вече втори ден възстановявам, но като се има предвид колко пъти са ми помагали преди това, този проблем, който имат не го броя изобщо и с удоволствие ще си кача следващите сайтове при тях. Аз лично им гласувам голямо доверие и съм много доволен клиент и силно ги препоръчвам като надеждна и добра компания, където хората могат да си поверят сайтовете и ще имат страхотна поддръжка. Това, което им се случи тия дни съм сигурен, че втори път няма да го допуснат и е доста добър урок за тях, така че да станат още по-добри в това, което правят.

С уважение,

Последно редактирано от модератор:

Back
Горе