robots.txt само заради връзката към sitemap.xml ?

cloxy

Super Moderator
Екип
Здравейте,

Използвам още robots.txt файл само заради връзката, която може да се сложи от него към sitemap.xml . Реално не го използвам по предназначение да забранява части от сайта, защото robots мета таговете и хедърите вършат много по-добра работа без да се губят връзки.

Въпросът ми е заслужава ли си да държим robots.txt файла при това положение? Аз лично при повечето сайтове го виртуализирам, така че отнема ресурс, не е просто един файл, както изглежда. А и гугъл съветват ако нямаме какво да забраняваме за индексация, да не слагаме изобщо robots.txt

Имам добавена връзка към sitemap.xml в GWT, отделно пингвам при всяка промяна. Някои предлагат следния код, като алтернатива на връзката от robots.txt, но не знам изобщо дали работи:

Код:
<head>
<title>...</title>
<link href="/sitemap.xml" type="application/xml" rel="sitemap" />
</head>

Ще ми е интересно да прочета още мнения по въпроса.

За: robots.txt само заради връзката към sitemap.xml ?

Според мен дори и празен го остави. Първото нещо, което прави всеки бот на търсачки е да потърси този файл. Аз по дефолт го слагам, но на един сайт преди доста години бях го забравил и лога се беше препълнил с 404. А и гугъл си е гугъл, но какво правим с нахалните ботове на яху, бинг, яндекс, китайските истории. Мисля че бинг дори го отбеляват като грешка в умт-то си, ако го няма този файл. just my 2 cents 😉

Аз го ползвам като защитно средство от паразитни ботове. Някои сайтове, които предлагат генератор на robots.txt, го предоставят с тяхна база от блокирани нежелани ботове. Може и да е грешка от моя страна...

Горепосоченият код определено работи, защото навремето го поставих много преди да имах понятие от роботс текст и Гошо си намери картата без проблеми (и почти веднага след слагането на кода).

Според мен си заслужава да се ползва robots.txt - дори и само заради Sitemap декларацията в него. Всички crawler'и знаят, че биха намерили xml'а там. Ти си работиш от близо с GWT 🙂 Това е ясно, но и другите не са за игнориране...

Back
Горе