Re: RQ: материали за млад дизайнер
За съжаление границата между графичен дизайн и уеб дизайн е много малка

Така, че при всички положения, трябва да се научиш първо да си графичен дизайнер и след това да изучаваш как от готовият създаден шаблон в Photoshop да си изрежеш елементите и да ги напаснеш с CSS.
Това донякъде е по-сложната част, понеже първо трябва да разбереш как да намалиш размера на изображенията на максимум размер и да не загубиш от качеството на крайният продукт, така, че хем да изглежда професионално и хубаво, хем да зарежда сайта бързо. На мен винаги това ми е било трудната част и затова много рядко използвам за background някакви изображения. В повечето случай прибягвам до pattern някакъв.
Относно книжките, аз имам 2 на графична тематика, едната е за Photoshop ( само тази успях да открия в родният пазар ), но хич не ми хареса и май в общи линии от нея научих, кой инструмент за какво служи. Останалото от онлайн уроци.
Другата е за CorelDrow и също не останах много очарован. Страшно тежка и скучна ми беше и затова и не успях да я прочета, но пък имаше някой полезни съвети.
В момента обмислям да си взема и "CSS3 в примери", но все още ме спират следните фактори:
- издадена е 2009 година;
- Това, че е изградена на принципа в примери... а както споменах не съм им фен.
Не спомена, момичето има ли опит в рисуването? Ако има, по-добрият вариант е да седне и да поразгледа графичната програма с която ще се работи, било то PhotoShop или Gimp. От наблюдения, точно художниците, адски бързо се приспособяват към тези програми и им е по-лесно сами да се учат чрез - проба-грешка. Важно е само да запомни една команда - ctrl+z или ctrl+shift+z