SEO - Наказание, проблем или нещо друго? Експертно мнение

Mag

New member
Здравейте, Колеги.

Имам нужда от малко експертна помощ за следния казус.
Става въпрос за сайта Sin.bg - медия, в която редактори пишат изцяло авторски материали с уникално съдържание на лайфстайл тематика.

Проблемът, за който искам да попитам, е следният:

В Google новите статии не се индексират правилно. Новите статии, които са на главната страница на Google ги показва, но линкът е към главната страница, вместо към URL-то на статията.

Ето следния пример:
Статия: "Жена на годината 2012 на Billboard – Кейти Пери" публикувана на 27.09.2012
Жена на годината 2012 на Billboard – Кейти Пери

Пускам я в Google по следния начин - "Жена на годината 2012 на Billboard – Кейти Пери"

И резултата е следният: Първите 4 линка са от radar.bg, който взима статията от RSS Feed-а. След това са ibox, nishto.net, elada.info и разни други социални мрежи и едва осмия резултат е сайта ни, но линкът е към категорията/главната страница, а не към URL-то на статията. На повечето статии е към линка главната, тази е към категория.

5333623n.jpg

Както се вижда на скриншота, текстът „Жена на годината 2012 на Billboard – Кейти Пери“ е намерен и е болднат на главната страница, но потребителят не отива там, където трябва, а го праща на home page.

* По-старите публикации, които след време са се скрили от главната страница, ги показва както трябва и линка води към URL-то на статията.

Иначе като цяло съм се постарал да бъдат спазвани основните SEO правила. В Webmasters Tools всичко изглежда да е ОК. Отделните постове си имат добри ULR адреси както и Title, Keywords и Description.

* По препоръка на Огнян Младенов (@oggin) сложих RSS-а да е към Feedburner и съм го направил с редирект с цел сайтове, които взимат директно RSS поне да се показват по-надолу, а не преди нашия сайт. Идеята е Google да разбере кой е първоизточник.

Трябва да спомена, че това е от няколко месеца, преди това не беше така. Всичко ново, което се публикуваше като съдържание, излизаше най-отгоре в Goole преди социални мрежи и други.

Моля, по-запознатите SEO експерти да изкажат мнение по този проблем. Какво трябва да се направи, за да стане така, че като се публикува нова статия, тя да се индексира в Google и сайтът да излиза най-отгоре при точно търсене като първоизточник. Трябва да се показва с title и линк към статията без да се чака да се скрие от главната и чак тогава да го индексира.

Благодаря Ви!
Поздрави.

За: SEO - Наказание, проблем или нещо друго? Експертно мнение

Пак аз ли трябва да го коментирам ? 🙂

Накратко : заглавната ти страница е по авторитетна от новата вътрешна - нормално е в началото да излиза така и после да се оправи. Радар, Свежо и т.н. пък са по-авторитетни от заглавната ти страница и имат няколко статии по същата тема - т.е. са и по-релевантни в случая : пример Кейти Пери стана жена на годината на сп. "Билборд" - 2012-09-27 - radar.bg

Или да се върнем на цитати от разменената кореспонденция :

Проблема е от недостатъчния авторитет на домейна и малкото абонати на фийда ти (направи ли нещо за увеличаване на авторитета на домейна ? линкбилдинг? а за увеличаване на абонатите на фийда?)
...
Аз бих го комбинирал с пост в google+ i twitter pone. Ако не го хване първо от теб тези които те крадат имат и повече авторитет и с кроспостинга и социалните сигнали са по добри (направи ли нещо за повече споделяне в twitter / google +)
...
Да предоставяш пълен feed е хубаво, но за съжаление всички агрегатори ще го дърпат. Ограничи го на 300-400 символа и ще си вдигнеш и трафика и ще се предпазиш от кражба на съдържание (съкратен ли ти е фийда?)
...
(Дал съм конкретен пример) По този начин ще повишиш релевантността на Description. Алтернативата е да започнете да пишете правилни подзаглавия с добавени ключовите думи, но журналистите трудно се учат на това 🙂 (направи ли нещо за промяна на дескрипшън и подзаглавие?)

хайде да не продължавам, оставям колегите да коментират и да дават предложения. Все пак един последен съвет от мен (много приятелски) : ако молиш някого за помощ - изпълнявай ВСИЧКО, което ти казва/пише. Единственото, което си направил е да прекараш фийда през feedburner, да сложиш пренасочиш стария към новия в метатаговете и да добавиш име на домейн в Title feed

P.S. Уточнявам, че кореспонденцията е водена от 2-ри септември 2012, т.е. положението вече не беше "Трябва да спомена, че това е от няколко месеца, преди това не беше така.". Та освен РАБОТА, трябва и ВРЕМЕ !

btw това с таговете е нещо ново. Определено не беше така като го гледах в началото.

Последно редактирано:
Re: SEO - Наказание, проблем или нещо друго? Експертно мнение

защо сте изключили мета таговете - като коментар ???

Код:
<!-- <meta name="copyright" content="© 2011 Sin.bg" /> -->
<!-- <meta name="pubdate" content="2011-01-01" /> -->
<!-- <meta name="robots" content="index,follow" /> -->

<!--  <meta property="fb:admins" content="100001643426632, 100003196795120"/> --> 

<!-- <meta property="fb:admins" content="100003196795120"/> -->
<!-- <meta property="og:title" content="Sin.bg" /> -->
<!-- <meta property="og:type" content="website" /> -->
<!-- <meta property="og:description" content="Sin.bg" /> --> 
<!-- <meta property="og:url" content="http://sin.bg" /> -->
<!-- <meta property="og:locale" content="bg_BG" /> -->

те ви помагат

но трябва и да са правилно направени

og:title - заглавие на новината , а не на сайта
og:description - описание на новината , а не на сайта
og:url - url на новината , а не на сайта

Re: SEO - Наказание, проблем или нещо друго? Експертно мнение

И при мен имаше подобен случай, след това направих всички статии автоматично да се постват във FB страницата на сайта и Twitter, така поне получавах трафик от мой линкове докато Г правилно индексира новите страници. Г+ също е вариант, но не открих начин автоматично да поствам там. Добавяне в няколко, авторитетни, социалки също води до по-бързото индексиране на новите статии.

• Like
Реакции: Alf

Здравей а дали си ъпдейтваш редовно сайтмапа? Пускай го в WMT и му прави по един пинг веднъж месечно. Може да помогне. Аз не съм голям експерт но и аз имах проблем с индексацията на един сайт и това ми помогна. Направи и някаква връзка между отделните страници. пробвай и големите букмарк сайтове като diigo, digg, reddit. Другото по важно го казаха преди мен 🙂

И аз не съм голям експерт, но мога да кажа от личен опит как се преборих с подобен проблем. Пуснах един блог преди известно време и нормално в началото Google индексираше новите статии след 2 дни, и то от главната страница, а не с техния им URL. Започнах след пускане на статия да събмитвам в социалки, но се получи така, че G покава в резултатите публикациите ми в тези социалки и най-накрая моя резултат (нов домейн, 4 статии на кръст - нормално е).
Започнах да изчаквам 1 ден със събмита в социалките, събмитнах си RSS в двайсетина директории за RSS, започнах веднага да пускам статиите във twitter, i Facebook, пусках ги във G+ и като споделяне линк и като публикация, пингвах всяка нова статия. Резултата беше, че след 5 такива статии G започна да индексира новите за 15 минути. Може и късмет да съм извадил, нв зная. Само споделям.

Благодаря на всички за отговорите. Ще се опитам в един пост да отговоря на всички по отделно.

Ще започна с Оги като най-голям гуру в областа на SEO, неговите съвети съм сигурен, че ще дадат резултат.

@oggin 1. На въпроса за линкбилдинг – Почнал съм, като гледам линковете да имат тежест (dmoz, wikipedia), но и за там ще трябва малко време.

2. За момента пускам във Facebook и Twitter, досега нямах навика да ползвам и G+, но ще започна и там. Виждам, че така ще е най-добре за Google.

3. Feed-a го оправих както ти каза, сложих му редкирект към FeedBurner, но там не видях настройка за ограничение на символи. Къде точно може да се зададе това да е както казва около 300 - 400 ?

4. Да, под заглавията и дескрипшъна от около една година мисля, че са съобразени с правилата. Направил съм го така, че горе-долу първите две изречения да се ползват за дескрипшън и редакторите се съобразяват като пишат.

@borislav123 - Facebook Opengraph metа таговете ги бях закоментирал нарочно, но сега ги направих да се сменят динамично. Може ли да ги погледнеш на главната страница е едно, като се отвори статия се сменят.
И да питам og meta данните помагат ли за Google ?

@bulram - Това и аз съм го направил с RSS Graffiti. За Google+ още няма автоматичен начин за RSS Feed там ще трябва ръчно да се добавя.

@TZahariev - Сайтмапа се генерира автоматично, но досега не съм пробвал да го пингвам в Google Webmaster Tools.

Благодаря на всички. Ще се радвам, ако върнете отговор на въпросите. Ще се опитам да изпълня всички препоръки и да се надяваме да има резултат.

Поздрави!

Back
Горе