Win/Linux dual boot. Смяна на линукса. Как?

azsym

New member
Имам система с вин хп и убиунту. Убинту беше инсталирано на след вин на същия хард диск. Убунту си откри вин-а и го сложи в груб-а.
Сега ако искам да сменя линукса какво да направя, че да си остане с двойно бутване?
Ако затрия всичко на дяла който не е вин (ext4, swap) и инсталирам нов линукс, той ще си намери ли вин-а както убунто?
Какво трябва да знам?

Офф - дайте някаквва алтернатива на убунту за лаптоп леново т60 с C2D CPU, 3 GB RAM, ATI X1400

За: Win/Linux dual boot. Смяна на линукса. Как?

Ще си го намери, при инсталацията казваш да ползва този дял, който е с ext4 (е да си го форматира преди това). Като ти гледам параметрите Убунтуто си е ОК. Ако сложиш някоя по-шарена дистрибуция ще стане тегаво.

Re: За: Win/Linux dual boot. Смяна на линукса. Как?

Ще си го намери, при инсталацията казваш да ползва този дял, който е с ext4 (е да си го форматира преди това). Като ти гледам параметрите Убунтуто си е ОК. Ако сложиш някоя по-шарена дистрибуция ще стане тегаво.

Бях с убунту 10.10. Вървеше супер от ССД - 15 секунди от студен старт.
Обаче имаше един проблем с флаш - при цял екран видеото забива и се чува само звука. И само рестарт от power-a го оправя.
За проблема се знае, има решение, но при мен не сработи.
Упдейтнах до 11, ама това е пълна боза - и пак има проблем с флаша тоя път със звука.

То убунтуту също е много шарено 🙂 ако и другите вървят кат него ще е супер.

В момента съм с Ubuntu 10.04 LTS на SSD и не мисля да го сменям за каквото и да е. По-леки дистрибуции би трябвало да са чист Debian или каквото и да е с fluxbox вместо gnome. Но за Flash няма да ти свършат работа. новото Ubuntu си е супер като включени пакети, но интерфейса е за "арабски гадатели". Пусни някакъв линк към клип с който може да се тества за да се търси решение поне на проблема, защо при теб "решението на проблема" не сработва.

В момента съм с Ubuntu 10.04 LTS на SSD и не мисля да го сменям за каквото и да е. По-леки дистрибуции би трябвало да са чист Debian или каквото и да е с fluxbox вместо gnome. Но за Flash няма да ти свършат работа. новото Ubuntu си е супер като включени пакети, но интерфейса е за "арабски гадатели". Пусни някакъв линк към клип с който може да се тества за да се търси решение поне на проблема, защо при теб "решението на проблема" не сработва.

[ubuntu] Flash video freezes in fullscreen, sound continues - Page 6 - Ubuntu Forums
това е за проблема.
всяко видео в пълен екран става за тест. Но на 10.10.

Re: Win/Linux dual boot. Смяна на линукса. Как?

Инсталирах убунту 10.04.
Няма проблем с флаша при него.
Обаче имах проблем с груб-а. Ето какво направих:
Пуснах инсталатора на 10.04
На стъпката за дяловета на харда затрих старите екст4 и суап
Създадох хов суап и нов екст4 и избрах екст4 за /
Само ОК до края на инсталатора.

След рестарт получих грешка при груба - не беше ясно кво става.

Оказа се (МАЙ), че стария груб си е в МБР и не се погарждат с новия. Резултат лаптоп-а не зарежда никаква ОС.

Отново заредих живото ЦД с убунту и потърсих грешката в гугъл. Оказа се,че има програма boot repair
https://help.ubuntu.com/community/Boot-Repair

Инсталирах я и тя автоматично оправи груб-а.

Сега всички ОС тръгват ОК.

Back
Горе