SearchEngines.bg

Това е примерно съобщение за гост. Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете потребител на SearchEngines.bg! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавите свои собствени теми и публикации, както и да се свържете с други членове чрез вашата лична входяща кутия! Благодарим ви!

Нямаме свобода в интернет ?

dhstudio

New member
Преди време имаше спорове за това дали да се следи потребителя в интернет и до колкото си спомням всичко беше отминало, но днес какво да видя в държавен вестник е добавен такъв закон (от началото на годината). В моя блог съм сложил извадката от "ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ЕЛЕКТРОННИТЕ СЪОБЩЕНИЯ (ДВ, БР. 41 ОТ 2007 Г.)" http://mpetrov.net/veche-nyama-svoboda-v-internet-spored-tozi-zakon
Интересното е, че доста доставчици в България нямат идея за това. Имате ли информация за това?
 
Re: Нямаме свобода в интернет ?

Стига глупости. Ще дам пример с така обичаната Ви ХАмерика, там се записват ВСИЧКИ разговори! Не става дума да поискат от ДАНС или МВР информация къде се намира даден телефон или на кое име се води. А да се записват(вярно е че го вкараха по време на "Анти терористичните мерки" но все пак..) !!!!! Замислете се хора! Да не говорим че даже и в момента нашите интернет фирми ако поискат каквато и да е информация от тях за даден клиент по дадено IP те ще им го дадат не толкова заради правото а колкото за да нямат проблеми с тях. Защото когато си против МВР примерно, идват данъчни по-често че после почват да си тълкуват законите както искат и т.н. Никой не желае това нещо - заради това ви дават информацията и това е. Просто искат в момента да го легализират това. Що се отнася до подслушването ... просто ще си купим по един SSL сертификат и да ходят да послушват дрънките на баба си, на нашите потребители. Това е света драги хора - колкото и да крещите няма да спре да се върти :)
 
Re: Нямаме свобода в интернет ?

Това е много старо. Едно време бяха го вкарали в наредба 40, а сега го вкараха в закон за да е по-законно.

НАРЕДБА № 40 ОТ 7 ЯНУАРИ 2008 Г. ЗА КАТЕГОРИИТЕ ДАННИ И РЕДА, ПО КОЙТО СЕ СЪХРАНЯВАТ И ПРЕДОСТАВЯТ ОТ ПРЕДПРИЯТИЯТА, ПРЕДОСТАВЯЩИ ОБЩЕСТВЕНИ ЕЛЕКТРОННИ СЪОБЩИТЕЛНИ МРЕЖИ И/ИЛИ УСЛУГИ, ЗА НУЖДИТЕ НА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ И ЗА РАЗКРИВАНЕ НА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ
Издадена от Министерството на вътрешните работи и Държавната агенция за информационни технологии и съобщения
Обн. ДВ. бр.9 от 29 Януари 2008г., изм. ДВ. бр.108 от 19 Декември 2008г.

http://efb.bg/flv/naredba40.html
http://lex.bg/laws/ldoc/2135577924

Все пак се радвайте, че все още не са въвели изискването доставчиците на Интернет да ви проверяват дали теглите "пиратско" съдържание. Защото в някои "цивилизовани" страни от ЕС законите са много по-лоши. В момента нашата Конституция (за сега!) забранява на доставчиците на Интернет да проверяват каква информация получаваме и изпращаме през тяхната мрежа. Обаче в други държави, които смятаме за по-"цивилизовани" това не е така!

"Френският модел за борба с пиратството предвижда след три нарушения на авторски права доставчикът на интернет да отнема достъпа на нарушителя", пише експертът по медийно право Нели Огнянова в своя блог. Въпросният принцип добива слава като "три удара и си аут". На практика във Франция доставчиците се превръщат в същински онлайн полицаи. Фирмите ще следят трафика на своите абонати с помощта на специална техника за филтриране, позната като Deep Packet Inspection. При наличие на машина, която участва в обмен на файлове с нарушени авторски права, нейният собственик ще бъде алармиран. Ако човекът не спре с нарушенията, и след второто предупреждение неговият достъп до интернет ще бъде гилотиниран.

Уважаеми пирати, наблюдаваме ви...

Във Великобритания в рамките на борбата с пиратството родителите, чиито деца незаконно свалят музикални файлове и видеофилми, ще бъдат вписани в черния списък и техният достъп в интернет ще бъде ограничен, пише британският вестник „Таймс".

Наказват родители заради интернет-пиратството на децата им

Какво може да се направи? Нищо! Правят се опити да се създава Пиратска партия на България (учредена на 11 април 2010), обаче едва ли много хора ще гласуват за нея тъй като повечето хора смятат, че това не ги засяга ("Кой ще дойде в къщи да ме проверява за пиратски музика, филми и софтуер?"). А има и много хора, които не знаят, че са престъпници.

“Нямам какво да крия” и други погрешни разбирания за неприкосновеността на личния живот
 
Последно редактирано:
Re: Нямаме свобода в интернет ?

Шредер, проблемът е, не че има записване/следене, а начинът по който се котролират тези действия. Аз съм на мнение, че трябва да става изрично със санция от съда и ако получената информация не свърши работа, да се унищожи.
 
Re: Нямаме свобода в интернет ?

Статистика по страни за направените искания към Гугъл от правителства и съдилища за миналата година. Касае искания за премахване на информация, данни за потребители, данни за определени търсения, блогъри и т.н.

http://www.google.com/governmentrequests/

Източник: http://blogoscoped.com/archive/2010-04-21-n60.html

Нас за добро или лошо ни няма за сега в тази статистика.

ЕДИТ: Македонските власти са отправили няколко искания за премахване на информация, но нямат нито едно удовлетворена молба. Предполагам исканията им са били доста абсурдни. ;)
 
Последно редактирано:
Re: Нямаме свобода в интернет ?

ЕДИТ: Македонските власти са отправили няколко искания за премахване на информация, но нямат нито едно удовлетворена молба. Предполагам исканията им са били доста абсурдни. ;)

Сигурно са искали процент от печалбата и "made in македония" в копирайта... :D

Иначе съм чувал за тази "пиратска партия" но самата идея няма развитие, партия "свободно общество" отстояваща интересите реално на хората, или нещо от сорта е къде къде по-добре, но както и да е по тази тема може да се говори много. ;D
 
Re: Нямаме свобода в интернет ?

Защо си мислите, че българите искат свободи? Моя опит показва, че просто "всичко искат", което е еквивалентно на нищо да не искат... Да искаш нещо не е да отговаряш утвърдително като малко дете, което не разбира какво го питат, като ти зададат въпроса. Това в пълна сила включва гражданските свободи.

Ако хората искаха свободи такива неща нямаше да минават незабелязани. Предвид, че не искат и сме "демокрация" формално законодателя изпълнява волята на суверена. Това, което може да се направи е да се "буди" суверена та да си промени волята или да му се зачене такава...

Трябва да отбележа, че има развитие в мисленето на хората през последните две години, но е слабо.
 
Re: Нямаме свобода в интернет ?

Ако на хората им пукаше за свободата депутатите нямаше да посмеят да отхвърлят президентското вето върху идиотските промени в НПК и даже нямаше да се стига до предлагането на тези промени. В същност депутатите гласуват този закон именно заради желанието на хората за полицейска държава ("твърда ръка"). Гласуването за полицай-пожарникар го доказва!

Освен това хората не вярват, че промяната на някакви си закони ще повлияе на живота им. За тях законите са нещо въображаемо, което не ги засяга. Например почти никой няма да гласува за пиратската партия, защото хората смятат, че това не ги засяга и няма какво да крият - заради някакви си емпетройки и филми никой няма да се занимава с тях.

Ако някой все пак реши да гласува за пиратската партия, но преди това прочете този текст от статията на Богомил Шопов "Защо точно „пиратска партия“ ?" веднага ще се откаже:

2. Грешно е да се смята, че ние искаме авторите да не си получават парите за това, което са свършили и че искаме всеки да може да сваля всичко от Интернет за без пари.

Защото мнозинството от бъдещите гласоподаватели на тази партия иска точно това - да тегли филми, музика и порно за без пари. Не ги интересува никаква свобода, свободно съдържание и т.н.

Това име на партията е доста подвеждащо, защото повечето хора, които чуят името и не са чели какво пише на сайта им веднага си мислят, че тази партия иска да няма авторско право. А истината е съвсем различна - партията иска да се върне авторското право, защото в момента в закона за "авторските права" се говори повече за "издателски права", отколкото за "авторски права". Тези недоразбрали хора ще кажат "Смятам, че авторите трябва да си получават възнаграждението и т.н." и в същото време ще продължават да си теглят филми и музика без да плащат, на аванта, защото "никой няма да дойде да ми проверява компютъра в къщи".
 
Последно редактирано:

Горе