Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Поредният "компетентен" на тема SEO умник

Collapse
X
 • Филтър
 • Период
 • Показване на
Clear All
нови коментари

 • ivok
  replied
  Re: Поредният "компетентен" на тема SEO умник

  Не само в SEO бизнеса е така. Навсякъде има такива неща. Всеки предлага каквото може и докато има хора, които да купуват, няма да спрат да правят такива оферти.

  Leave a comment:


 • radeff
  replied
  Re: Поредният "компетентен" на тема SEO умник

  "който ви иска пари за оптимизация, той ви изнудва"

  Еми а льосни един дЕзайн, тури един скрипт и си вей та*ака, да видим какво ще се индексира, без оптимизиран контент и маркетингова основа. Еми така е, като си научен да ти дават пари, въртейки мишката из фотопазара. Незнам как дори е публикувано, това нещо.

  "Оптимизацията за машини за търсене (SEO) не може да се причисли към маркетинговите методи"

  Кой е прословутия дЕзайнер, написал това СЕОхулство? За доброто на човечеството и най-вече за интернет пространството, той би трябвало да се застреля.

  А и за човека, казал "не са ли дизайн и СЕО свързани". Може да се каже, но по-скоро код и СЕО са тясно свързани. А и с това изказване, че сео-то не е маркетингов метод, просто... незнам. Ако имаш качествен, оптимизиран скрип + актуален и също така качествен контент, който се ъпдейтва постоянно, бъди сигурен, че дори и с дизайн, направен от първокласник имаш възможност да пробиеш. Разбира се, че като влезеш в сайта, гледаш оформлението, бутони ала бала, амЪ като няма нищо вътре, к'во пра'им?

  Leave a comment:


 • yellowdino
  replied
  Re: Поредният "компетентен" на тема SEO умник

  Предпоследния ред гласи:
  "Актуализация на динамични интернет магазини - 15 лв./час".

  Това е сравнително прилична цена за фрилансър така че си направи проста сметка колко часа работа е заложена в цена от 200 лв. И мисля, че всеки може да си направи тази проста сметка, а пък в края на краищата всеки има право да предлага каквато си поиска усуга на каквато си иска цена и е проблем на клиента ако избере евтиното.

  Проблема в BG не е само в СЕО-то а във всичко въобще - всеки гледа евтиното, особено като не разбира за какво става въпрос и после се прецаква по един или друг начин.

  Leave a comment:


 • Kompota
  replied
  Re: Поредният "компетентен" на тема SEO умник

  Изкопах тази тема (пусната от мен между другото), защото не исках да пускам нова, а пък имам съвсем "пресен" материал за размишление, въпреки че казусът е дъвкан и предъвкван многократно. А пък и знам, че такива теми предизвикват доста интерес

  Та значи днес получих поредният спам от някой от онези гаражни герои, които покрай високоинтелектуалните дейности от рода на поддръжка на компютри, инсталация на win, чистене на вируси и т.н., са решили да навлязат с летящ старт в печелившото поприще на уеб-дизайна и оптимизацията за търсачки.

  Ето част от текста с предлаганите "услуги":  А това е пълният текст на моя отговор:

  По принцип никога не обръщам внимание на спам. И между другото за мен този стандартният текст-извинение в края на мейла относно ЗЕТ и непоисканото търговско съобщение изобщо не променя нещата - това си остава най-обикновен, банален и глупав спам.

  ОБАЧЕ
  Когато видя примерно оферти за "Почистване от вируси и друг злонамерен софтуер" и "Оптимизация на интернет сайтове в Google и търсачките" споменати на едно място в рамките на разстояние по-малко от няколко километра ASCII текст, веднага ми светва червената лампичка и ми става интересно ...
  Да господа, въпреки че следствие на некомпетентност сте написали една грандиозна глупост, горе-долу сте познали - Google отдавна вече е нещо много повече от обикновена търсачка, но както и да е ...

  Ми като си такъв голям "оптимизатор" що не си оптимизираш собствения сайт примерно за "ремонт и поддръжка на компютърна техника" (за нещо от рода на "оптимизация за търсачки" изобщо не отварям дума, че там сложността на заданието е такава, че нещата не можеш да ги асимилираш даже и след 100 години), ами ми сереш на пощата бе ?! Аман вече, всеки почна да разбира от всичко, обаче в крайна сметка като се тегли чертата, се оказва че не може да свърши нищо от изброеното КАЧЕСТВЕНО и КАКТО ТРЯБВА. Бетер кварталната бакалия сте станали всички мишоци като тебе, сбутани в някаква дупка и чудещи се по цял ден откъде да лапнат някой заблуден лев.

  То и аз примерно мога да тръгна да спамя големите фирми наред с "еФтина" оферта за JAVA уеб-базирана enterprise система за управление на бизнеса, но това означава ли, че реално мога да създам от нулата такава, при това най-важното - КАЧЕСТВЕНО ?

  Интересно ми е все пак, каква оптимизация на сайт можете да ми спретнеш за 200 лв ? Гаранции за позициониране някакви ? Като чат-пат разбиращ в областта съм наясно, че гаранции в класическия смисъл на думата не може да има, обаче много лесно бих забелязал какво точно се прави в рамките на една SEO-кампания (тука в твоя случай това интелектуално понятие е лееко неуместно да се използва, стои малко като позлатено биде в селска тоалетна).
  ПИТАМ, защото ако всичко си е както трябва, веднага мога да ти дам поне 10-на сайта да ги почваш .... обаче и без да знам подробности предварително ми е ясен резИлтата. А имаше една простичка, но гениална мисъл на колега, цитирам по памет: "Да се плаща на кретени за SEO е не само глупаво, това е преди всичко опасно".

  Защо ти пиша този отговор на спама ли ? Знам, че е безсмислено, обаче все нещо ме кара да защитавам колегите в областта - истинските оптимизатори. Които не се занимават като многоръкия Шива с десетки коренно разнопосочни неща като се започне от ремонт на компютри и зареждане на тонер касети та така до "уеб-дизайн" и SEO. Просто тези хора са всеотдайни и съсредоточени в това, в което са истински специалисти. Които ще ти кажат, че 200 лв примерно ще ти струва само първоначалния анализ и одит на сайта. И най-важното - никой от тях няма да тръгне да ти сере на мейла, за да си предлага невероятните услуги. Повечето от тях си имат предостатъчно работа и това последното говори достатъчно само за себе си.

  п.п: Между другото подателят на писмото се зовеше някакъв инж. Бре, той инженер бил човекът, пък аз го нахраних

  Leave a comment:


 • s1yf0x
  replied
  Re: Поредният "компетентен" на тема SEO умник

  Първоначално публикувано от Fingli View Post
  @s1yf0x, @bgkulinar Стратегията ви за обслужване на клиенти няма да проработи в реални пазарни условия. Това, че "щом е дошъл - ще си купи нещо" не работи в конкурентна среда. Аз може да съм решил да купя домати, но търговецът трябва да ме убеди да ги купя от него, а не от някой друг.
  За човек претендиращ да има креативно мислене четеш доста повърхностно и разсъждаващ прекалено плиткоумно.

  Ще ти го обясня образно, тъй като видях, че си фен на аграрните лафове: ти не идваш на пазара за домати за да си купиш домати, а да ни споделиш колко са вредни доматите, тогава според моето скромно разбиране ти не си потенциален клиент, а поредния "Разбирач". Сега за да бъда по технологично насочен ще видоизменя обяснението:

  SEO спеца, трябва да насочи трафик, към твоя сайт. Дизайнера и спеца по ползваемост, трябва да задържи този трафик. SEM специалиста трябва да превърне задържалия се трафик в реални продажби, а зад всичко това стои програмиста, който е направил сайта. Твоята работа като мениджър или там в каквато роля се вживяваш е да накараш всички тези специалисти да работят заедно в екип и да нарпавят "добре изглеждащия сайт, с интуитивен интерфейс и развита функционалност, генериращ трафик" да продава твоя продукт. Тогава можеш да се похвалиш с управленски умения. Според първите ти постове във форума, аз си вадя извод, че единствения начин за теб да минимизираш разходите си, е да съкратиш щата на служител, чиято дейност ти не разбираш. А защо по дяволите е бил нает? Защо не го попиташ с какво всъщност се занимава и да ти обясни, с какво би допринесъл за по-утвърденото ти присъствие в Интернет? С подобна тактика от сорта на "тръгваш си, защото не ми е ясно за какво ти плащам си далеч от идеята за екипна работа"

  Аз не претендирам, че имам умения да говоря с клиенти - дори обратното, голям съм ръб. Във форума има достатъчно хора, които биха го потъврдили, дори ми е забранено да вдигам телефони вече, за да не си изпусна нервите - ето за това твърдение си прав - Да аз НЕ МОГА да говоря с клиенти.

  Ако си вече изграден бранд в Интернет и за теб важат законите на вирусния маркетинг и това те продава, ок, съгласен съм, че нямаш нужда от SEO. Но недей да твърдиш, че дизайнера може да е SEO или MySQL DB administrator примерно, защото ако нямаше разделение на дейностите, гореописания пример с teamworking-a щеше да се определя като "човека фирма".
  Последна редакция от s1yf0x; 15-02-2010, 02:51 AM.

  Leave a comment:


 • kristiqn
  replied
  Re: Поредният "компетентен" на тема SEO умник

  "но има какво още да се желае"
  Мога ли да предположа възрастта на клиента ? между 40 и 50 г.

  Leave a comment:


 • thunder_go
  replied
  Re: Поредният "компетентен" на тема SEO умник

  Първоначално публикувано от muslim View Post
  Абе то повечето клиенти които идват при нас знаят в общи линии какво е seo, проблема идва, когато си мислят, че знаят повече и от нас .

  Имам съвсем пресен спомен за клиент, който искаше seo оптимизация и ми изпрати един word документ с ключовите думи , около 100 на брой, от безсмислени по-безсмислени, една дума членувана, в множествено число, женски, мъжки род, на кирилица,на латиница и т.н.

  Предложих му оптимизация за няколко конкретни фрази, които бяха най-конкуренти и разбирасе най-подходящи за неговия бизнес, като се постарах да се аргументирам добре.

  В отговор той ми каза, че за толкова малко думи съм искал много пари, и ми предложа да добавя поне още 10 за същата цена .

  Да не говори, че винаги ми пращаше еврейски смс-си и чакаше да му звънна, взех да си мисля, че някой колега ме бъзика.

  Вие как процедирате в такъв случай?
  Аз имах случай, в който след оптимизация, клиентския сайт има 16 челни позиции на конкурентни ключови думи, общо около 35 на 1-ва страница, и около 70 в top20, направих един документ с одит, добре форматиран, изпипан, изпратих го доволен такъв, а отговора беше: " ..., но има какво още да се желае"

  Та как се оправяме - оправия няма

  Leave a comment:


 • bgkulinar
  replied
  Re: Поредният "компетентен" на тема SEO умник

  Първоначално публикувано от Fingli View Post
  @s1yf0x, @bgkulinar Стратегията ви за обслужване на клиенти няма да проработи в реални пазарни условия. Това, че "щом е дошъл - ще си купи нещо" не работи в конкурентна среда. Аз може да съм решил да купя домати, но търговецът трябва да ме убеди да ги купя от него, а не от някой друг.
  1.Средата изобщо не е конкурентна 2. Взимам скъпо и винаги го казвам на клиентите, за да избегнем загуба на време 3. Не търся клиентите, те сами ме търсят т.е. както вече казах, те са нясно, че им трябва СЕО. Моя работа е да ги убедя, че точно аз им трябвам.

  Leave a comment:


 • Detritus
  replied
  Re: Поредният "компетентен" на тема SEO умник

  Първоначално публикувано от Fingli View Post
  @Detritus - Не съм обяснявал за СЕО. Само твърдя че нямам нужда от него, защото не съм убеден в ползата му. Вие предлагате тази услуга - ваша е задачата да убедите клиента какво е СЕО и защо имам нужда от него.
  Ами ние го убеждаваме клиента. Ако ще ми ставаш клиент да те убедя и теб, но понеже ти вече си предубеден, че нямаш нужда аз не смятам и да се хабя.

  P.S. НЕ много добър тролинг

  Leave a comment:


 • Sdimo
  replied
  Re: Поредният "компетентен" на тема SEO умник

  Първоначално публикувано от Fingli View Post
  ваша е задачата да убедите клиента какво е СЕО и защо имам нужда от него
  Няма такава задача, все едно ако искаш да спиш с някоя мадама да започнеш да я убеждаваш, че има нужда от **** извинявам се за просташкия пример, който не е убеден 100% че му трябва SEO значи не му трябва ... може да кара на ... без SEO

  @Fingli, защо не хвана теза "Няма нужда от външни SEO специалисти" например, защото аргументите ти са в тази посока, а хвана теза "SEO-услугата не трябва да бъде платена" - това е все едно каква услуга да не бъде платена и все едно да призоваваш хората да не си плащат Щом има услуга се плаща !!! Имаш много сериозно разминаване между тезата и аргументацията във въпросната публикация ... като погледна и заглавието на статията ти "Защо за SEO не трябва да се заплаща" стигам до извода че това е чиста проба търсене на внимание, е постигна го, поздравления пожелавам ти да го задържиш и да го обърнеш в положителна посока, защото в момента не е, за да не се окажат само "5 минути слава"

  Leave a comment:


 • muslim
  replied
  Re: Поредният "компетентен" на тема SEO умник

  Абе то повечето клиенти които идват при нас знаят в общи линии какво е seo, проблема идва, когато си мислят, че знаят повече и от нас .

  Имам съвсем пресен спомен за клиент, който искаше seo оптимизация и ми изпрати един word документ с ключовите думи , около 100 на брой, от безсмислени по-безсмислени, една дума членувана, в множествено число, женски, мъжки род, на кирилица,на латиница и т.н.

  Предложих му оптимизация за няколко конкретни фрази, които бяха най-конкуренти и разбирасе най-подходящи за неговия бизнес, като се постарах да се аргументирам добре.

  В отговор той ми каза, че за толкова малко думи съм искал много пари, и ми предложа да добавя поне още 10 за същата цена .

  Да не говори, че винаги ми пращаше еврейски смс-си и чакаше да му звънна, взех да си мисля, че някой колега ме бъзика.

  Вие как процедирате в такъв случай?

  Leave a comment:


 • Fingli
  replied
  Re: Поредният "компетентен" на тема SEO умник

  @s1yf0x, @bgkulinar Стратегията ви за обслужване на клиенти няма да проработи в реални пазарни условия. Това, че "щом е дошъл - ще си купи нещо" не работи в конкурентна среда. Аз може да съм решил да купя домати, но търговецът трябва да ме убеди да ги купя от него, а не от някой друг.

  @Viktor Shapilov - Браво. Личи че имаш практически опит (не само теория) с клиенти. Ето така се говори с клиент - ползата от услугата трябва да се обяснява колкото се може по-ясно.
  Заплащането можеше да го споменеш на по-късен етап когато си "обработил" клиента достатъчно..

  @Detritus - Не съм обяснявал за СЕО. Само твърдя че нямам нужда от него, защото не съм убеден в ползата му. Вие предлагате тази услуга - ваша е задачата да убедите клиента какво е СЕО и защо имам нужда от него.

  Leave a comment:


 • yellowdino
  replied
  Re: Поредният "компетентен" на тема SEO умник

  По същата логика много хора си мислят, че няма смисъл от дизайнер (даже и в този форум), защото има готови темплейти без пари или срещу малка сума. Няма смисъл от проджект мениджър щото това е най-лесното, нямат нужда от програмист, щото има CMS-и, които правят всичко сами и нямат нужда от usability специалист, защото щом те се оправят в сайта, значи всеки може. И затова нета е пълен с некадърно направени CMS-и, с дразнещи дизайни, в които не можеш да се ориентираш из навигацията и си стоят някъде на 984 място в SERP-a и то защото някой от хората, които отговарят И за СЕО-то знае как да регистрира сайта в няколко директории и евентуално да пингне сайтмапа в GWT.

  Тези проблеми обикновено ги имат най-вече псевдо разбирачите, които са чували за нещо нямат си хабер от него и се смятат за най-големите специалисти.

  Масовия интелигентен бизнесмен (дама), напълно осъзнават, че трябва да си гледат техния бизнес за да изкарват пари, а когато става въпрос за неща, които не разбират трябва да си наемат специалсти (независимо дали става въпрос за интернет, меркетинг или каквтото и да било засягащо бизнеса им).
  Трудното е как да изберат подходящия специалист, който ще им свърши работа по най-добрия и изгоден за тях начин.

  Leave a comment:


 • Detritus
  replied
  Re: Поредният "компетентен" на тема SEO умник

  Обаче в реалния живот ако някой започне да ми обяснява, как не мога да управлявам бизнеса си - едва ли ще работя с него по-нататък.
  А ти защо обясняваш тогава за SEO?!

  От аргументите до сега не успях да се убедя че ми е необходим отдел СЕО.
  Ама никой не те убеждава да имаш SEO отдел по-скоро е обратното, ТИ искаш да ни убедиш че няма нужда. Щом мислиш, че нямаш нужда действай така и както ти казаха в един от коментарите, накрая сайта ще си го гледате само ти и клиента.

  P.S. И ние не се заяждаме, ама повечето тука тренират всеки ден с клиенти .

  Leave a comment:


 • bgkulinar
  replied
  Re: Поредният "компетентен" на тема SEO умник

  Първоначално публикувано от Fingli View Post
  От аргументите до сега не успях да се убедя че ми е необходим отдел СЕО.
  Няма да забравя как една уеб агенция и неин клиент обясняваха как от Гугъл нямало как да хванат клиент и затова не ги интересувало дали сайтът им ще бъде индексиран. Аз не работя с клиенти, които не са убедени, че им трябва СЕО т.е. не ми се налага да обяснявам защо им е нужно.

  Leave a comment:

Изчакайте...
X