SearchEngines.bg

Това е примерно съобщение за гост. Регистрирайте безплатен акаунт днес, за да станете потребител на SearchEngines.bg! След като влезете, ще можете да участвате в този сайт, като добавите свои собствени теми и публикации, както и да се свържете с други членове чрез вашата лична входяща кутия! Благодарим ви!

Проблем с банкова сметка

lilito

New member
Здравейте,

надявам се това да е правилното място на което публикувам своя въпрос /и се надявам да не го сметнете за неуместен или глупав/, а той е следния - когато дам данните на банковата си сметка /айбан и моето име/, възможно ли е някой да злоупотреби с нея и по някакъв начин да изтегли пари от там?

/Питам това защото имам такива подозрения, но още нямам конкретен отговор от банката -ще трябва да изчакам поне един ден, а може някой да има мнение или опит по въпроса/

Благодаря предварително на всеки, който може да ми даде някаква конкретна информация.
 
Re: Проблем с банкова сметка

Поне аз не се сещам за начин да се злоупотреби точно с тези данни. Обикновено може да се злоупотреби ако дадеш номера на картата към сметката заедно с cvv2 кода, който се намира обикновено на гърба. Принципно тези данни се дават за да може да ти преведат пари, други операции без твое съгласие не може да има.

Наскоро майка ми се оплакваше, че и изчезват някакви дребни суми от сметката. Оказа се, че имала някакви годишни такси от банката + някаква застраховка, която се плаща с теглене директно от сметката.

Ако смяташ, че има някаква злоупотреба обади се в банката и помоли да ти кажат транзакциите в деновете в които се съмняваш, че има злоупотреба.
 
Re: Проблем с банкова сметка

Да, благодаря за отговора, аз по принцип знам, че има такава такса, тя е от рода на 1.20 за месец, като банката автоматично си я дърпа от парите в сметката.
Аз днес се обадих веднага в банката, защото открих, че ми липсва голяма сума, но ми казаха, че може най-рано утре да ми дадат конкретен отговор. И понеже не знам какво друго да направя, затова реших да се допитам тук във форума - така може да имам някакъв ориентир в нещата, когато утре пак се обадя в банката.

Благодаря отново за бързия отговор.
 
Re: Проблем с банкова сметка

Излъгали са те - трябва веднага да отидеш на банкомат и да изтеглиш 10 лв от него - така ще покажеш, че си на определено място и не е възможно да теглиш от друго място.
Примерно ако едната трансакция е била в германия, а ти след няколко часа теглиш в БГ - това не е в реда на нещата - доказва, че има нещо нередно.

Тези от банката така те прееебават - после не можеш да оспорваш трансакцията.
 
Re: Проблем с банкова сметка

Ако дадеш IBAN-а/номера на сметката: най-много да ти внесе някой :p

Данните от картата (номер, валидност, име и код за сигурност на гърба) си ги пази хубаво.

Ако нещо ти липсва от сметката, най-логичното нещо което можеш да направиш е извлечение от сметката. Пусни си електронно банкиране, за да не се чудиш "к'во стаа сега".

Мен така веднъж ми липсваше една сума: логнах се в електронното банкиране и установих, че няколко домейна са се подновили :eek: :)
 
Re: Проблем с банкова сметка

Моята хипотеза е, че твоята разплащателна сметка е свързана с твоята дебитната карта. Така когато някой крадец тегли с дебитната карта парите от сметката ти намаляват.

Има начин да се тегли от твоята сметка. Нарича се "директен дебит". Който ти знае номера на сметката може да нареди теглене от твоята сметка. Не ми е известно каква е политиката на различните банки, но смятам, че е редно да нямат клауза в договора, където пише, че се съгласяваш на това. Редно е за активиране на тази услуга да се налага подписване на допълнителен договор, така че да няма начин клиентът да не разбере какъв договор сключва.

Директен дебит

Прокредит Банк Ви предлага възможност да изпълни искане за плащане от трето лице чрез еднократно предоставяне на съгласие за директен дебит в Банката. За Ваше улеснение може да ползвате този начин на разплащане за дължими суми към доставчици, плащане битови сметки и други месечни задължения. Може сами да поставите ограничения за извършване на плащането до определена сума или период. При постъпило искане за извършване на плащане Банката превежда сумата на бенефициента само след проверка на предварително договорените условия.

Други начини за кражба на пари от чужда сметка:
1) Фалшива лична карта и теглене на каса
2) Крадецът е касиер в банката
3) Оферти от типа "free trial + autoship" - клиентът не чете какво пише с дребни букви (че след един месец му теглят от сметката пари и му пращат стоката и така всеки месец до края на вечността).

Задължително трябва веднага да поискаш извлечение и/или да активираш електронно банкиране и веднага да прочетеш на какво основание парите са изчезнали. Например може да пише, че това е операция през ePay.bg/PayPal.com, може да пише, че това е покупка в еди кой си магазин с дебитната карта и т.н. Ако операцията е през дебитна карта (ePay.bg, PayPal и др.) веднага блокираш картата.
 
Последно редактирано:
Re: Проблем с банкова сметка

Друг риск свързан с даването на номер на сметка е, че някой може от твое име да проси пари (например да лъже хората, че се събират пари за болно дете на тази сметка). По този начин ще те арестуват и в най-добрия случай ще прекараш малко време в ареста, а в най-лошия случай ще лежиш в затвора след като те осъдят (за престъпление, което е извършено от друг).
 
Re: Проблем с банкова сметка

Благодаря за подробната информация, искрено се надявам да не се стигат до такива крайности.
Това което направих днес е да се свържа с банката и да блокирам всички плащания, което е временно, но надявам се ефективно решение.
И в понеделник определено ще проуча подробно нещата в самия клон на банката.
 
Re: Проблем с банкова сметка

Банката не работи ли в събота?

Как разбра, че ти липсват пари? Ако е било през електронното банкиране би трябвало да пише основание за транзакцията (операция през дебитна карта ли е или нещо друго).
 
Re: Проблем с банкова сметка

При някой плащания в чужбина (самолетни билети, хотели и други), може да се получи двойно:
1. Търговеца блокира сумата по картата.
2. Тегли сумата по картата, но забравя да махне блокировката.

Постоянно ми се случва с авиокомпаниите най-често. При този вариант следва да се обадиш в банката да ти разблокират сумата и да теглиш майна на търговеца, че не е отменил блокировката.
 
Re: Проблем с банкова сметка

2. Тегли сумата по картата, но забравя да махне блокировката.

Постоянно ми се случва с авиокомпаниите най-често. При този вариант следва да се обадиш в банката да ти разблокират сумата и да теглиш майна на търговеца, че не е отменил блокировката.

45 дена?
 
Re: Проблем с банкова сметка

Ами по принцип съм с услугата да мога да проверявам каква е наличността по сметката точно чрез такова интернет банкиране, и знам каква трябва да ми е наличността по сметката, като не съм теглила от нея досега. И снощи като проверих дали ми е дошло плащане, което чакам се оказа, че виждам сума, която е доста по-малка от това, което трябва да имам в наличност. Това ме накара да се притесня дали е възможно да е направена някаква измама, като съм предоставила айбана за да ми преведат пари по сметката.
 
Re: Проблем с банкова сметка

Ако не предоставиш ИБАН и името си, няма как да получиш пари. Т.е. те не да достатъчни, за да ти опразнят сметката.

Иво, опитай в Пощенска да отмениш подобен дублаж - става една мътна и кървава. Това беше и една от причините да се махна от там.
 
Re: Проблем с банкова сметка

Аз имах подобен случай преди година и малко. Бях си взел платена антивирусна с лиценз за 1 година. Хубаво, но не съм отментал чавката пред автоматичното подновяване. И така получавам смс, че някои се опитва да ми дръпне 50 долара от сметката. Добре, че нямах налични в нея тогава.

Тази смс услуга се води смс дедеткив и ти праща всеки пък смс, когато има движение по твоята сметка-теглене, онлай разплащане и т.н. Може да поразпиташ дали твоята банка я предлага или нещо подобно. Аз съм на ЦКБ. 5 лева ми дърпат от сметката, а цената на смс-а,, които ти пращат е под 20 стотинки. Вярно, ако правиш много транзакции, може да не е много оферта за някои, но както са казали хората:"Страх лозе пази".
 
Re: Проблем с банкова сметка

Иво, опитай в Пощенска да отмениш подобен дублаж - става една мътна и кървава. Това беше и една от причините да се махна от там.
Там ги назначават с конкурс - тест за интелигентност. Май обаче не са разбрали, че трябва да назначават тези с най-много точки :)
 
Re: Проблем с банкова сметка

Lilito - от казано до момента ми се струва, че не си много сигурна дали ти е изтеглена голяма сума от сметката, или просто "очаквания" превод не е пристигнал в пълния размер.

Още по-лошия вариант е да си попаднала на "синдрома на малоумния банков служител" - аз лично съм попадал 5 пъти до момента. При него точно само с IBAN и име, вместо да получиш пари по сметка си, ти ги "теглят". Пояснявам: в банковото счетоводство има два термина - заверяване на клиентска сметка (когато се внасят пари по сметката ти) и задължаване на клиентска сметка (когато парите излизат от сметката ти). Какво се е случило на нас като доставчик - клиент отива на каса и внася пари по нашата сметка за регистрация на домейн (примерно) и служителя вместо да завери нашата сметка, а задължава (т.е. в извлечението се показва все едно ние сме платили на клиента). Това си има логично обяснение - нови служители и разликата между начина по който се третира една разплащателна сметка във фирменото и в банково счетоводство. При всички положения задължително изискваш извлечение за периода 01.01.2011 - 14.02.2011
 
Re: Проблем с банкова сметка

Ситуацията е такава, че като очаквах превод и исках да проверя дали се е получил, когато погледнах онлайн движението на сметката видях, че не виждам всичките си транзакции/липсваха всички транзакции от януари месец/, и като крайна сума по сметката виждах доста по-малко пари, отколкото трябваше да има в нея.
И от там всъщност не съм много сигурна какво точно е станало, тъй като това което успяха да ми предложат като временен вариант от банката е да блокирам сметката, и съответно всички входящи и изходящи плащания, докато се изясни какво точно е станало. Сега ще чакам понеделник, за да отида в клона и на място да напратят и те извлечение и ако имат някакво обяснение на въпроса.
От последния коментар започвам да мисля, че може и да е станала някаква странна компютърна или човешка грешка, но ще видя в понеделник какво ще излезе накрая!
Надявам се да имам добри новини :)
 

Горе